Frp kraftig ned på ny lands-gallup, Ap og Sp markert fram!

I dagens meningsmåling fra Sentio (presentert av Dagens Næringsliv) er det en klar velgerforskyvning FRA høyresiden TIL venstresiden!

Frp går på en stjernesmell, og faller med 4,2 prosentpoeng! Også Høyre går tilbake -fra et lavt tall på 13,2 % i forrige måned er de nå nede på 12,1 %. Dermed har Høyre og Frp til sammen mistet 5,3 prosentpoeng på en liten måned.

Ap og Sp styrker seg. Sp øker faktisk oppslutningen sin med 50 %! Fra 4 % oppslutning forrige måned til 6 % oppslutning nå. Ap går fram fra 31,5 % i mai til 33,7 % nå – og har dermed den største fremgangen i målingen. Når SV også styrker seg med 0,3 prosentpoeng, er det en samlet fremgang for de rødgrønne på 5,0 prosentpoeng.

Mens forskjellen på de rødgrønne og H/Frp i mai var på 1,7 % I FAVØR AV HØYREPARTIENE, er det nå de rødgrønne som har en ledelse på hele 8,1 prosentpoeng!

Det er rett og sett en massiv velgervandring fra høyresida til venstresida, som lover svært godt for valget!

Så skulle man tro at en slik velgerendring ble slått opp i de fleste nyhetsmedier. Men neida. I stedet er avisene fulle av en lokal måling for Østfold med høyst tvilsom metodikk: I en nett-måling for Moss Avis og Fredrikstad Blad har 40 % klikket på at de vil stemme Frp. Og dette slås opp som en kjempenyhet – enda det nærmest er barnelærdom at Frp’ere er overrepresentert i slike nettmålinger generelt og at utvalget er så skjevt som det overhodet kan få blitt. Men den typen sensasjoner er åpenbart mye mer interessante enn seriøse målinger tatt opp at et anerkjent byrå som følger utviklingen måned for måned (i parentes bemerker jeg at den lokale Fredrisktad-nyheten om økt velgerstøtte til eiendomsskatt ikke nevnes med et ord i andre nettmedier).

Ikke engang DN.no dekker sin egen måling! Man må gå i kiosken og kjøpe papirutgaven for å få tallene, eller klikke seg til TV2nyhetene.no og gå gjennom partibarometeret der.

Det er påfallende hvordan mediene slår opp gode målinger for Frp, og neglisjerer gode målinger for Ap. Denne skjevdekningen bidrar til et medieinntrykk av at Frp har vind i seilene – mens det motsatte antagelig er sannheten (jfr. mine tidligere bloggposter og temaet). Når Frp-bejublere i tillegg påstår at mediene er oversvømmet av røde journalister som konspirerer mot dem og kun presenterer ufordelaktige nyheter om Frp – da er det storforskjell påkartet og terrenget.

Meningsmålingsdekningen følger dette mønsteret: Målinger med gode tallfor Frp blåsesoppog omtales i TV, radio, riksdekkende nettaviser og lokale nettaviser. Mens målinger der Ap gjør det bra, blir forbigått i mest mulig stillhet.

I den grad agendaen er klar – er den stikk motsatt av hva Frps bejublere ynder å fremstille den som.

Forøvrig: Lokal måling for Akershus – IKKE nettmåling, men seriøs – viser klar fremgang for Ap, og enormt fall for Høyre! Høyre går ned fra 27,3 % ved stortingsvalget i 2005 til bare 18,7 % nå! Ap går fram fra 28,1 % i 2005 til 33,2 % nå i følge tallene som gjengis i Budstikka.

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

15 thoughts on “Frp kraftig ned på ny lands-gallup, Ap og Sp markert fram!

  1. Man ser med de øyne en har. Å hevde at media her i landet paradoksalt nok skal være høyrevridd når det meste av samfunnet ellers er klart venstrevridd er en påstand som burde falle for egen urimlighet.

    Dette er ingen empirisk metode, men likevel veldig mye bedre enn løse påstander fra en partisk person. La oss bli underholdt av googles søkemotor og søk på ordene «kraftig tilbake»:

    * 7 av de 10 første treffene er da artikler om at FrP går kraftig tilbake. De 3 resterende artiklene omhandler ikke hjemlig politikk.

    Søk så på «kraftig frem» (her vil fremskrittspartiet få mere hits automatisk i og med frem er del av navnet deres):

    * 3 av de 10 første treffene er artikler om at FrP går kraftig frem. 4 av artiklene er om at FrP går kraftlig tilbake. 3 av artiklene er om at SV går kraftig frem og 2 om at AP går kraftig frem.

    Konklusjon: Altså indikerer dette at oppslutningen om FrP har vært kraftig dalende over forholdsvis lang tid (det har den egentlig ikke). Eller så indikerer det at mediavinklingen fokuserer uforholdsmessig på negativ vinkling av FrP.

    Dette bildet har ikke endret seg på flere måneder etter at jeg første gang ønsket å arrestere en annen venstrevridd debatant som kom med de samme påstandene du nå gjør. Det at du tydeligvis er politiskvridd, bør få deg til å tenke deg om før du automatisk finner de svarene du leter etter. Tror det kalles å nyansere seg – du burde kanskje prøve det en gang?

    http://www.dn.no/arkiv/article11220.ece

    Over er en artikkel fra 2001 som kanskje kan bidra i så måte.

  2. I og med at du nærmest daglig kan melde om at Frp stuper i opplslutning skulle man vel tro at de snart var nede på null.

  3. Enig i at det er rart at denne målingen ikke omtales noe sted, men det er vel også grunn til å nevne at mai-målingen til Sentio var en klar uteligger mht. FrPs oppslutning (30.1 %). 26-27 % er mer «normalen» for denne perioden.

  4. Et lite tips jeg hørte på radioen her om dagen;

    Hvis de på venstresiden virkelig vil slå FRP i dette (og fremtidige) valg, må de slutte å snakke om FRP hele tiden.

    Så enkelt er det.

    De som har bestemt seg for å stemme FRP har gjort dette på TROSS av at venstresiden hele tiden retter skytset mot FRP.

    De som ikke har bestemt seg, men vurderer det (slik som meg), gjør det snart på bare på tross for å markere at man er møkk lei fokuseringen på FRP og hva de kommer og ikke kommer til å gjøre hvis de havner i regjering.

    Fokuser på det dere selv skal, vil og har gjort, så skal dere se at det kanskje går bedre!

    GP

  5. Hei Halvor!

    Det håper jeg de er, men det tar nok dessverre litt lenger tid enn frem til 14. september. De får antagelig rundt 18 – 19 % av stemmene, dessverre.

    At jeg hyppig melder om slke stup underbygger sannheten i utsagnet: Det er en trend hos nær sagt samtlige meningsmålingsbyråer at Frps kurve peker nedover.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  6. Hei indregard!

    Snittmålinga for Frp pr. 15. mai var 26.9 %. Sentio/DN hadde 30,3 % for Frp. Måneden før viste snittet 27,4 %, mens Sentio/DN hadde 28,4 %. Og i mars var snittet for Frp 25,7 %, mens Sentio/DN hadde 26,9 %.

    Så Sentio/DN ser ut til å måle Frp for høyt jevnt over. Og da kan vi gå ut fra at de har gjort det denne gangen også. Bernt Aardal har beregnet at Frp ligger 1,7 % over snittmålingene på målingene fra Sentio/DN.

    Men det interessante i dagens måling er ikek de absolutte tallene – men den klare forskyvningen sammenlignet medmåneden før. Frp går klart tilbake, og det samme gjør Frp/H som blokk. Mens Ap går markert fram, og det samme gjør de rødgrønne som blokk.

    Endringen i styrkeforholdet mellompartiene/blokkene er mer interessant enn de absolutte tallene når vi har med enkeltmålinger å gjøre.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  7. Først det vi er enige om. «Målingen» fra SMI Østfold i dag er bare tull:
    http://sveintoremarthinsen.blogspot.com/2009/06/fredrikstad-blad-og-moss-avis-driter.html

    Men så gjør du deg selv skyldig i mange rare tallkrumspring. Du skriver at «Det er rett og sett en massiv velgervandring fra høyresida til venstresida».
    Jeg følger snittbevegelsene i velgermassen tett og finner ingen stor velgervandring denne måneden. Ap ligger riktignok an til å styrke seg litt målt mot maisnittet, men SV ligger derimot an til å svekke seg. Og Sp fortsetter å slite. Totalt sett er forskyvningene mellom blokkene små og langt unna massive.

    Jeg finner heller ikke dekning for at Frps oppslutning er sterkt fallende. Partiet lå på 26,4 i snitt i april og 26,2 i mai. Og ligger så langt i juni på 26,3.

    Når det gjelder Akershus-målingene, så skriver du at «Høyre går ned fra 27,3 % ved stortingsvalget i 2005 til bare 18,7 % nå!
    Hvor har du det fra at H fikk 27,3 i Akershus i 2005? Sannheten er at partiet oppnådde 20,6 i 2005: http://www.ssb.no/stortingsvalg/tab-2005-10-27-10.html
    Tilbakegangen er således evt. beskjeden og godt innenfor feimargin.
    Av linken framgår det også at Ap fikk 30,5 i 2005, ikke 28,1 som du hevder.

    Ap går fram fra 28,1 % i 2005 til 33,2 % nå i følge tallene som gjengis i Budstikka.

  8. Hei Svein Tore!

    Det siste først: Jeg henviser bare til tallene i Budstikka (som jeg også skriver i bloggposten). Linken er her: http://www.budstikka.no/sec_valg09/article248784.ece. I følge artikklen hadde Høyre 27,3 % ved stortingsvalget i Akershus i 2005, og Ap hadde 28,1 % i følge samme nyhetsartikkel og grafikk.

    Velgervandringen i denne målingen er formidabel, målt opp mot forrige måned. Det er det jeg skriver. Ikke at den er formidabel målt opp mot snittet. Men selv der er avvikene ikke ubetydelige, tatt i betraktning at det er et rullerende gjennomsnitt: Det rullerende snittet 14. mai viste (i følge TV2s samlede partibarometer) at H + Frp hadde støtte fra 40,7 % av velgerne. Nå er tallet 39,8 %. Samtidig har de rødgrønne gått fra 45,1 % til 46,0 %. Altså en snittforskjell mellom blokkene som har økt fra 4,1 pp i forrige måned til 6,2 pp nå.

    Men mitt anliggende var først og fremst dagens måling i DN – som meg bekjent er den første som er tatt opp etter at opposisjonens fullstendig meningsløse mistillitsforslag mot Brustad ble offentliggjort, noe som kan gjenspeile en reksjon fra velgerne på at nå driver høyresiden mest med usaklig markeringspolitikk.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  9. Bjørn Jarle: Hvorfra har du Bernt Aardals beregninger om Frp som du refererer til?

  10. Det er Budstikka som eigentleg gjengir tala for 2005 og 2007, men omtaler dei som høvesvis 2001 og 2005.

  11. Budstikka roter – de blander inn fylkestingsvalget fra 2007. Har gjort dem oppmerksomme på dette.

    Sentio DN lå (antaglig) en del for høyt på Frp sist. Denne målingen er derfor mest en korrigering av dette, ikke et uttrykk for et massivt Frp-fall – slik du gir inntrykk av.

    Situasjonen mellom blokkene er stabil. De borgerlige leder fortsatt klart i antall stemmer, men (pga valgordningen) er ledelsen knappere i antall mandater.

    Et annet poeng er jo også at skulle H+Frp komme i mål på rundt 40, så vil det være en historisk høy oppslutning om de blå.

  12. Jeg ser at du også henviser til Aardals side og da ser du vel selv at du ikke skal glede deg over en undersøkelse.
    I mai har FrP et avik på 9,7 prosentpoeng på beste og dårligste måling, DNA har 6,8 og SV har 5,3.
    Du skriver at H/FrP går tilbake med 5,3 prosentpoeng, men det bør være innenfor feilmargin siden FrP alene har en feilmargin på 9,7.

  13. «Jens og Ap i fritt fall på ny partimåling» Står det å lese på førstesiden i Stavanger Aftenblad i dag. «Arbeiderpartiet faller 6 prosentpoeng og får en oppslutning på 29,4 prosent på en meningsmåling som Norstat har laget for Vårt Land. »

    Dette må da være et bestillingsverk fra høyresida bestående av ondsinnet sladder og propaganda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.