Verdens beste krisehåndtering!

Norge er det landet i verden som håndterer finanskrisen best!

Det er ikke jeg som har sugd denne oppfatningen av eget bryst… Den kommer fra New York Times. De kan ikke få fullrost den norske regjeringen for innsatsen mot finanskrisen.

Og aller mest ros får avgjørelsen om å bunkre aksjer i stor stil mens resten av verdens investorer ikke kunne kvitte seg med verdipapirene fort eller billig nok – en avgjørelse som norsk høyreside (og særlig Frp) har forsøkt å både latterliggjøre og idioterklære. 

New York Times slår fast at Stoltenberg-regjeringen og Norge har «styrket seg ved å gå sin egen vei. De sparte da andre brukte. Da andre forsøkte å begrense myndighetenes rolle i samfunnet, styrket Norge sin fra-fødsel-til-grav velferdsstat.»

En hel verden ser nå mot Norge og den modellen vi har valgt. Det er vi som har modellen som kan lede verden ut av de frie markedskreftenes kollaps. De som her i landet i flere tiår har bejublet markedets suverene evne til å skape rettferdighet, løper nå beina av seg for å slippe å bli konfrontert med resultatet av den politikken de har støttet. Aker-saken er et lynende godt eksempel – der driver en samlet opposisjon et fullstendig urimelig kjør mot regjeringen, men hadde regjeringen gjort som H, V og Krf ønsket tilbake i 2007 ville Norge vært svakere rustet til å møte den krisen som nå herjer verden. De ville la verdiskapningen, sysselsettingen, kompetanseutviklingen og ringvirkningene av dette forsvinne ut av landet – eller la Aker (og dermed norsk industri) stagnere som et resultat av mangel på nødvendig kapital.

Regjeringen valgte å holde fast på det som er den norske modellen.

Det var svært klokt.

Like klokt som å si nei til dereguleringer av markedene, nei til å svekke kontroll- og tilsynsredskaper som Kredittilsynet, nei til å tvangseffektivisere en allerede sprengt kommunesektor – og ja til flere kroner til velferd, ja til flere ansatte i omsorgsyrker og ja til fortsatt satsing på å løse de viktige samfunnsoppgavene i fellesskap.

Jeg er så ufattelig glad for at ikke markedsliberalistene på høyresida fikk flertall i 2005. Da hadde vi vært like hardt rammet som veldig mange andre land i verden. I stedet er vi verdensmestere i krisehåndtering!

La oss for alt i verden håpe at velgerne vet å sette pris på dette 14. september – og gir Jens Stoltenberg og mannskapet hans tillit for fire nye år.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.