Verdens beste krisehåndtering!

Norge er det landet i verden som håndterer finanskrisen best!

Det er ikke jeg som har sugd denne oppfatningen av eget bryst… Den kommer fra New York Times. De kan ikke få fullrost den norske regjeringen for innsatsen mot finanskrisen.

Og aller mest ros får avgjørelsen om å bunkre aksjer i stor stil mens resten av verdens investorer ikke kunne kvitte seg med verdipapirene fort eller billig nok – en avgjørelse som norsk høyreside (og særlig Frp) har forsøkt å både latterliggjøre og idioterklære. 

New York Times slår fast at Stoltenberg-regjeringen og Norge har «styrket seg ved å gå sin egen vei. De sparte da andre brukte. Da andre forsøkte å begrense myndighetenes rolle i samfunnet, styrket Norge sin fra-fødsel-til-grav velferdsstat.»

En hel verden ser nå mot Norge og den modellen vi har valgt. Det er vi som har modellen som kan lede verden ut av de frie markedskreftenes kollaps. De som her i landet i flere tiår har bejublet markedets suverene evne til å skape rettferdighet, løper nå beina av seg for å slippe å bli konfrontert med resultatet av den politikken de har støttet. Aker-saken er et lynende godt eksempel – der driver en samlet opposisjon et fullstendig urimelig kjør mot regjeringen, men hadde regjeringen gjort som H, V og Krf ønsket tilbake i 2007 ville Norge vært svakere rustet til å møte den krisen som nå herjer verden. De ville la verdiskapningen, sysselsettingen, kompetanseutviklingen og ringvirkningene av dette forsvinne ut av landet – eller la Aker (og dermed norsk industri) stagnere som et resultat av mangel på nødvendig kapital.

Regjeringen valgte å holde fast på det som er den norske modellen.

Det var svært klokt.

Like klokt som å si nei til dereguleringer av markedene, nei til å svekke kontroll- og tilsynsredskaper som Kredittilsynet, nei til å tvangseffektivisere en allerede sprengt kommunesektor – og ja til flere kroner til velferd, ja til flere ansatte i omsorgsyrker og ja til fortsatt satsing på å løse de viktige samfunnsoppgavene i fellesskap.

Jeg er så ufattelig glad for at ikke markedsliberalistene på høyresida fikk flertall i 2005. Da hadde vi vært like hardt rammet som veldig mange andre land i verden. I stedet er vi verdensmestere i krisehåndtering!

La oss for alt i verden håpe at velgerne vet å sette pris på dette 14. september – og gir Jens Stoltenberg og mannskapet hans tillit for fire nye år.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

18 thoughts on “Verdens beste krisehåndtering!

  1. «Jeg er så ufattelig glad for at ikke markedsliberalistene på høyresida fikk flertall i 2005. Da hadde vi vært like hardt rammet som veldig mange andre land i verden. I stedet er vi verdensmestere i krisehåndtering!»

    Da kan jeg kanskje minne deg om hva Arne Strand skrev da den borgerlige regjeringen gikk av i 2005.

    Under tittelen: Kommer til dekket bord:

    «Vanligvis må en ny regjering rydde opp i det økonomiske rotet forgjengeren etterlot seg. Ikke slik denne gangen. Aldri har noen norsk regjering kommet til et så dekket bord som Ap SV og Sp nå gjør. Utgiftene til Folketrygden synker i takt med redusert sykefravær. Den høye oljeprisen gjør at staten bader i oljemilliarder. Selv om man tviholder på handlingsregelen om bruken av oljepengene vil oljemilliardene fosse inn på statsbudsjettet. Det er ikke en regjering i verden som har så stor økonomisk handlefrihet som den norske. Det skal godt gjøres å rote dette til. »

    Og det er kanskje grunnen til at de rødgrønne ikke står sterkere i det norske folk enn de gjør i dag. Om man skulle tro på alt du skriver, så er det et under at ikke de rødgrønne har 90% av stemmene.

  2. Hadde vi vært likestilt med alle andre land sånn med tanke på olja vi har så hadde ALDRI regjeringen klart å holde skuta såvidt flytende. Og jeg er sikker på at høyre og FrP hadde gjort det MYE bedre. Og i 2005 så kom jo regjeringen til dekket bord som han over meg skrev.

  3. Hei Bob!

    Hvordan kan du mene det? H og Frp har jo gang på gang lagt framforslag som vil svekke den norske modellen. Hadde de fått gjennomslag for sin politikk, ville ikke New York Times kunnet skryte av Norge slik de nå gjør -fordi det de skryter av rett og slett hadde blitt nedbygget.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  4. » Aker-saken er et lynende godt eksempel – der driver en samlet opposisjon et fullstendig urimelig kjør mot regjeringen»

    Synes du virkelig ikke at oppkjøpet og behandlingen av Aker er kritikkverdig?

    Ellers er det mye bra her på bloggen, stå på

  5. Hei Fredrik!

    Nei, oppkjøpet i Aker støtter jeg 100 % Grunnen er følgende

    Aker trengte en investor i 2007. Ingen norske private investorer hadde muskler til å gå inn i selskapet. Da var valget et av tre:

    a) Selskapet fikk ingen investor, og ville stagnere
    b) Staten kjøpte inn.
    c) Utenlandske investorer kjøpte seg inn.

    Med tanke på å bevare norske industriarbeidsplasser, norsk kompetanseutvikling, norsk eierskap og norsk verdiskapning mener jeg at det var helt korrekt av staten å gå inn i selskapet som eier.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  6. Du blir bare mer og mer patetisk. Regjeringa har jo ikke gjort en eneste ting for håndtere krisen. De har riktignok kommet med en del grep som ikke er iverksatt. Hele grunnen til at New York Times kan skryte av Norge er på ting som har skjedd mange år tilbake. Økningen av aksjekjøp ble bestemt av Stortinget i 2007. Og timingen var jo ikke bra. Men alikevel har Norge en solid økonomi. Og det er ingenting som denne regjeringen kan skryte av.

  7. En ting er jeg derimot 100% enig med deg. Kommunesektoren må tvangseffektiviseres. Legg ned fylke, Lag storkommuner. Dette lille landet med stakkars 4.6 mill trenger ikke all den forvaltningen vi har idag.

  8. Hei Morten!

    Når du ikke har greie på det som er tema – hvorfor skal du på død og liv kommentere da…?

    Å påstå at det er jeg som er patetisk når du i neste setning hevder at regjeringen ikke har gjort en eneste ting for å håndtere krisa…vel…det er nok én av oss som er patetisk – og meg er det altså ikke.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  9. Hei igjen Bjørn

    Tror jeg formulerte meg feil i sted, så jeg prøver igjen:

    Jeg støtter oppkjøpet av Aker, selv om jeg ikke tror at utenlandske investorer ville fjernet norske arbeidsplasser. Det finnes eksempler på firmaer som trives og utvikler seg under utenlandsk eierskap, og Akers kompetanse er spesielt gjeldende i Norge.

    Det jeg lurte på er om du støtter oppkjøpsprosessen der Andersen visstnok har gått rundt et par hindre og ignorert advarsler i forhold til eierskapskontrakten, og om du synes de rødgrønne (Brustad) har gjort en god jobb i etterkant av salgene? Eller synes du at de kunne behandlet den annerledes?

    Lurer rett og slett på hva du mener med urimelig kjør

  10. Dette er litt som å høre en millionarving skryte av hvilken jobb han har lagt ned for pengene sine.

    Den norske modellen har ikke endret seg stort under noen regjering, det blir da fjasete å skryte av å ha handlet som de fleste andre regjeringene vi har hatt.

    Norge er halve Londons befolkning, og vi sitter på gigantiske pengesummer i forhold til langt mer befolkede land. Det glemmer vi altfor ofte. Velferdsstaten er umulig uten disse to faktorene. Vel, la oss heller ikke glemme et heller ekstremt skatte og avgiftsnivå.

    Stoltenberg og co har ikke gjort noe drastisk med oljefondet, og det vil ikke neste regjering gjøre heller. Sosialister og høyrepolitikere i Norge står tross alt uvanlig nærme hverandre.

  11. Det er veldig lett å se seg blind på gode tall. Artikkelen i New York Times, men den skraper kun på overflaten uten å nødvendigvis se bak tallene. Veldig kortsiktig.

    Norge er veldig heldig stilt. Vi har oljen som gjør det evindelig mye mer handligsfrihet. Om det er Sosialistene sin fortjeneste at vi har olje er jeg ikke sikker på. Det var vel ikke de som bestemte hvor Norge skulle ligge.

    En krise i det finansielle marketdet er som regel tegn på at noe er feil. Det samme skjedde med krisen i IT-markedet. Det var behov for en justering fordi det var bygd mange luftslott som ikke holdt mål. Det samme skjer i finansmarkedet. Man har kommet med «smarte» investeringer som ingen egentlig forstår. Dermed blir det panikk når det smeller og markedet justerses.

    Når det smeller i Norge så er de bedriftene i finansmarkedet ikke store rent økonomisk. Kanskje i norsk sammenheng, men ikke i den store sammenheng. Når norge i sin tur sitter på store oljeressurser så kan man kjøpe seg ut av problemet uten at man går konkurs.

    Dette tror jeg flere enn bare Sosialistene hadde klart å regne seg frem til. De interessante spørsmålene gjenstår;

    Har det finansielle markedet lært av at «Moder Norge» Kom til unsetning?

    Har man virkelig løst problemene eller er de feid under teppet?

    Det høres brutalt ut men noen ganger er det sunt med en justering fordi læringskurven blir bratt. Det er bare synd man glemmer.

  12. «H og Frp har jo gang på gang lagt framforslag som vil svekke den norske modellen. Hadde de fått gjennomslag for sin politikk, ville ikke New York Times kunnet skryte av Norge slik de nå gjør -fordi det de skryter av rett og slett hadde blitt nedbygget.»

    Har du lest artikkelen det vises til? I artikkelen roses Norge for pensjonsfondet, handlingsregelen og økt aksjeandel. Som du også må ha hukommelse til å huske, er dette alle sammen saker som SV har vært mot, før de gikk i regjering. SV har stort sett stemt nei til oljeaktivitet, de gikk imot handlingsregelen og var også inntil K Halvorsen ble finansminister mot at pensjonsfondet skulle øke sin aksjeandel.

    Rosen av Norge knytter seg for øvrig ikke til krisehåndtering knyttet til den økende arbeidsledighet. Og det er vel i lys av nettopp dette du kanskje lar Vox Populis kommentar stå ubesvart?

    Som du burde kjenne tok Høyre til orde for å skape et oljefond lenge før det faktisk ble opprettet, sånn at man kunne sikre noe av oljeformuen til fremtidige generasjoner. Du burde også kjenne til at Høyre, sammen med Arbeiderpartiet, er en sterk tilhenger av handlingsregelen og for gode reguleringsmekanismer i markedsøkonomien. Derfor er din påstand som jeg refererer over her, simpelthen ikke treffende – på samme måte som du tar artikkelen til inntekt for noe vesentlig mer enn det NYT faktisk tar opp.

  13. Hei K!

    Den norske modellen har endret seg under skiftende regjeringer. Mens Høyre-dominerte regjeringer har prioritert skattelettelser fremfor velferd, har Ap-dominerte regeringer gjort det omvendte. Mens Høyre-dominerte regjeringer har prioritert privatiseringer, har Ap-dominerte regjeringer satset på å styrke offentlige fellestjenester. Mens Høyre-dominerte regjeringer systematisk har bygget ned rettigheter for arbeidstagerne, har Ap-dominerte regjeringer styrket arbeidsmiljølov, oppsigelsesvern, betaling for overtid, ferier og andre rettigheter for arbeidstagerne

    Så her tar du rett og slett feil.

    Velferdsstaten ble ikke bygget på oljepenger. Den ble bygget på erkjennelsen av at vi allelever av hverandres arbeid og hverandres verdiskapning – og kan få det bedre hvis vi deler mer enn hvis vi sørger for å karre mest mulig til oss sjøl.

    Skatte- og avgiftsnivået i Norge er ikke ekstremt. Det er uansett et nivå som både gir oss et av verdens beste og mest likestilte velferdssamfunn og sørger for høy verdiskapning og lav arbeidsløshet.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  14. Hei Daniel!

    Det er ikke Arbeiderpartiet som har sørget for at vi har olje under Nordsjøen. Men det er faktisk Arbeiderpartiet som har sørget for at alle nordmenn nyter godt av inntektene fra oljen!

    I andr land med rike oljeinntekter, kommer rikdommene kun en begrenset elite tildel. Se påde arabiske landene. Se på oljelandene i Latin-Amerika. Se på Trinidad og Tobago (som jeg selv har besøkt) hvordan noen svært få velter seg i grenseløs luksus, mens andre lever i blikkskur.

    At alle har gede av oljerikdommen er absolutt ingen selvfølge.

    Frp ville i sin tid selge hele den samlede oljeforekomst i Nordsjøen for 10 milliarder kroner (Carl I. Hagen var forslagsstilleren). De mente at internasjonale privateide oljeselskap var «bedre egnet» til å eie oljen enn det norske folk var…

    Etterpå har Siv Jensen gått i bresjen for å dele ut 1000 milliarder kroner (!) til oljebrasjen – direkte fra det norske fellesskapet.

    Så her tar du rett og slett feil.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  15. Hei Bjørn Jarle, her var det mye å ta tak i, for det er tydelig at du har fått mesteparten av din «visdom» fra anerkjente læresteder som Sørmarka, FAFO og LO.
    For det første snakker du om «den norske modellen», men sier samtidig at den har forandret seg under forskjellige regjeringer? Da må vi vel nummerere modellene og ikke snakke om den, hva?
    Jeg trodde ellers det var den Skandinaviske (demokratiske) modell som blir så beundret i utlandet, og da vet du vel at svenskene har gjort det vel så godt som oss, uten olje, som en av svarerne bemerket at vi hadde som reddningsplanke.
    Men hvis du skal slenge dritt om APs politiske motstandere, som du vel definerer som H og FrP i dagens bilde, for de andre sliter jo mest med sperregrensa, så bør du gjøre som kineserne, studere dine fiender. Når du så har gjort det ved å lese Willochs bøker, John Lyngs «Vaktskifte», APs egen Odd Gøthes bok «Ærlig talt» om Jernverket og Mongstad og studert samtidshistorien fra Arup Seip og flere, eller hvis du vil gå lengre tilbake for å se en av de virkelig store feilskjær, kontraheringssaken omkring 1950, lese «Norge fra u-land til i-land» eller se hva det fører til når én mann, E. Brofoss, og hans teser og ideer får styre AP og landets økonomi i vel 30 år, les Nils M. Udgaards «Great Power Politics and Foreign Policy» hvor faktisk Brofoss viste meget stor uvilje mot vestlig økonomisk samarbeid som Marshallplanen. Denne stridbare mannen ble jo også sjef for Norges Bank, da vil du se at bildet var og er ikke så svart/hvitt.
    Mvh
    F. Sund

  16. Her er jeg helt enig med deg.
    Jeg bor i Sverige og alle som sier at sverige er så bra vet ikke noe om det! Eller så har de ikke vært i Norge.
    Jeg bestemte meg for å dra hjem da jeg overhørte to gamle damer som diskuterte rullatorer. Ikke slik to damer på eldresenteret i Norge ville ha gjort, nei de diskuterte hvem som har den dyreste…
    Det var før finnanskrisen. «krisen»
    Jeg sa det for lenge siden jeg at den kom, børser er verdens undergang. Fjern de.
    Når jeg kunne se hva som kom så undrer det meg stort at «ekspertene» ikke så det komme.
    Men hele greia er en svindel. Du skal nok se at de elitefamiliene som styrer verden alle sammen kommer styrket ut av «krisen» denne gangen også.
    Og det helt uten å involvere en eneste konspirasjonsteori i min påstand.

  17. Tror nok Høyre med Willoch i spissen har gjort mer for norsk velferd enn noen vil inrømme. Hva skjedde med Norge og oljerettigheter på 80 tallet?
    Vet du hvorfor vi ble så rike så fort?
    Hva gjorde Willoch med de amerikanske rettighetene til vår olje?
    Og når AP tok imot Marshallhjelpen på vegne av Norge, hva forpliktet vi oss samtidig til da?
    Hvorfor ville ikke Gro øke bensinavgiften før hun felte regjeringen Willoch og devaluerte kronen, og så etterpå satte opp bensinaviften som om det var en Ap løsning?
    Carl I og Pål Atle i Frp var de som faktisk førte til den økonomiske krisa Gro brakte oss inn i. De støtta Gro i å felle regjeringa på bensinavgiften.
    Utlånskrisa kom i en Høyre styrt tid, på ett forslag fra Ap om å frigjøre lånekapital. Støttet av nesten alle partier.
    Felles skylddeling var det aldri snakk om. Bare enten en blå feil eller en rød feil.

    Og til Old Man F.Sund

    Sverige klarer seg ikke på langt nær slik som Norge.
    Hvor fant du den infoen??
    Nå er Sverige i ennå større fare pga devaluering i Latvia og de baltiske statene. En devaluering vil svekke den svenske økonomien enda mere. Og de halter bra fra før.
    Jeg vet, jeg bor i Sverige og flytter hjem fordi jeg merker det på lommeboka. Og min inntekt er den samme som før krisa.
    Norges system er kanskje det beste i verden, uten olje også. Og bedre skal det bli, med mer arbeidere og mindre admistratorer skal vi nok holde Norge i gang i mange generasjoner fremover.
    Staten må gå inn og gjøre det likt i hele landet.
    Hvis en kommune bestående av gambling gale politikere som lar seg lure av en veltalede grisk fondselger, skal ikke innbyggerene i kommunen miste sine velferdsgoder av den grunn. Der skal staten være og sette en stopp for slikt. Og så bør politikerne stilles for retten og svare for seg. Ja retten, de har tross alt i dummhet rotet bort manges skattepenger. Og mange andre som dummer seg ut havner også på samme sted, i retten.

    Det er delt skyld mellom partiene i alle kriser og i alle suksesser. Sammarbeid er ett glemt kapittel, bare ego og gjenvalg som står i hotet på nesten alle på tinget.
    Jeg vil at politikere ikke skal få lov å sitte i mer enn 4 år av gangen. Derfor mener jeg at de ikke kommer til å lyge så mye som før og at de forsøker å holde det de lover. Feil kan jeg ta der men vi fjerner i hvertfall disse yrkespolitikerene som aldri har hatt en skikkelig jobb.
    De må jobbe i fire år før de kan velges inn igjen på tinget. Tror mange av de trenger nettopp det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.