Titusenvis av tamiler flykter – fra LTTE til trygghet

En rekke ulike medier melder om grusomheter fra LTTE-geriljaen i dag.

Samtidig flykter folk i titusentall fra de LTTE-kontrollerte områdene. Hvis de er der frivillig, slik mange norske tamiler har sagt (blant annet pådenne bloggen), hvorfor flykter de da…? Når de til og med risikerer livet for å komme seg vekk – hvor frivillig er egentlig oppholdet deres der da? Internasjonale medier melder i dag om at LTTE bruker selvmordsbombere for å tvinge sivilbefolkningen til å være igjen i det LTTE-kontrollerte området – bare i dag skal 17 være drept av selvmordsbombere og over 200 skal være skadd.

Alt tyder på at de mange tusen sivile som befinner seg i det LTTE-kontrollerte området rett og slett er der som menneskelige skjold, stikk i strid med alle regler for krigføring.

Når LTTE har valgt krig som konfliktløsningsmiddel, må det internasjonale samfunn forlange at de også følger de reglene som gjelder i krig – akkurat som vi må forlange og forvente det samme fra regjeringsstyrkene. LTTE må la de sivile få forlate området -uten å bli skutt og drept av geriljaen. Dersom LTTE vil fortsette krigføringen med de sivile ute av området, er det geriljaens eget valg. Men å fortsette med mer enn 100.000 menneskelige gisler som skjold er helt uakseptabelt.

Samtidig demonstrerer singalesere og regjeringssympatisører på Sri Lanka mot Norge, som de mener opptrer som terroristmedløpere i konflikten.

Personlig håper jeg at begge de krigførende partene nå legger ned våpnene. Ikke for en midlertidig fredsavtale, men for å avslutte krigen og for å begynne å bygge freden.

På mitt blogginnlegg «Tamilenes vrede burde rettes mot LTTE, ikke mot den norske regjeringen» redegjør jeg nærmere for mitt syn på konflikten mellom de to krigførende partene, som begge bryter internasjonale konvensjoner for krigføring hver eneste dag.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.