Frp-krisen: Siv Jensen er ferdig som partileder
80 % av Frps velgere er borte fra partiet var på sitt sterkeste. Hadde det vært stortingsvalg nå, ville Frp mistet mer enn halvparten av stortingsrepresentantene sine. Og partiets gjennomslag i regjering er minimale, særlig på kjernesakene. Det er ikke lenger et spørsmål OM Siv Jensen går av som partileder, men NÅR det skjer.
Det kan skje ganske snart. For i Frp er begeret nå fullt.
Eller rettere sagt: Det er tomt.
80 % av velgerne er vekk
Forskjellen i oppslutning fra Frps rekordnivåer i 2006 er formidabel. Den gang ledet Siv Jensen et parti som hadde oppslutning fra 36,9 % av velgerne.
Nå er oppslutningen kun 7,5 % på den nyeste meningsmålingen.
Dermed har 8 av 10 velgere forlatt Frp fra toppnivået. Og partiets stortingsgruppe ville vært redusert til kun 12 representanter, mot de 27 partiet fikk ved valget i 2017.
Siv Jensen har ledet partiet hele veien nedover. Men nå varer det ikke mye lenger.
Når går Siv Jensen av?
Selv de mest ivrige Frp-tilhengerne vender nå tommelen ned for Siv Jensen som leder i Frp. Et eksempel er at det blant leserskaren til Nettavisen er gjennomført en nettpoll, der hele 24 % av leserne tror Siv Jensen vil gå av allerede før høstens kommunevalg (se faksimile nedenfor).
Nettavisen er kjent for å ha svært mange Frp-tilhengere i sin leserskare, og tidligere nettpolls i regi av avisen har vist oppslutning om Frp på mellom 40 og 70 % av leserne.
Men: Disse 24 % tar feil. Siv Jensen går ikke av med under to måneder igjen til et svært viktig kommune- og fylkestingsvalg. Da må det isåfall være helt akutte hendelser som skal inntreffe knyttet til helse eller lignende helt spesielle forhold – som vi jo for all del håper ikke skjer.
Men etterpå kan det gå raskt.
Det vil neppe skje valgnatta. Men ganske raskt etter valget vil Frp være tvunget til å se framover mot valget i 2021.
Og til det valget kan ikke Frp stille med Siv Jensen som toppkandidat, og «statsministerkandidat».
Symbol på alle tapte slag
Siv Jensen har ledet partiet inn i regjering, der svært mange av partiets velgere er direkte misfornøyde med partiets resultater. Og det med rette.
Bompengene som skulle vekk, har økt kraftig. NRK-lisensen som skulle vekk har blitt erstattet av en NRK-skatt. Mulla Krekar som skulle ut innen 100 dager sitter fortsatt og humrer i skjegget. Bensin- og dieselprisene er rekordhøye, selv om Frp lovte at de skulle ned. Alkoholavgifter og tobakksavgifter har økt.
På område etter område som har vært viktig for Frps velgere, har Frp skuffet.
Lakrispiper og segway er ikke nok til å redde Frp-oppslutningen. Nederlagene er for mange, seirene er for få. Ledelsen virker mer opptatt av å sitte i regjering fordi det er fint å sitte i regjering – enn av å bruke posisjonen til å få gjennom Frps kjernesaker.
Og i et parti der lederen så til de grader er symbol for partiets vekst og fall, er det helt naturlig å peke på Siv Jensen selv som forklaringen på at partiet nå stuper og ikke er i stand til å begeistre velgerne sine. Når resultatene blir dårlige, bør det få personlige konsekvenser – er høyresidens logikk i svært mange andre saker. Hvorfor skulle ikke det samme gjelde partiet selv?
Må unngå sperregrensa
Fra å være jevnstore med Ap – sogar større enn Ap på mange målinger tidlig i Siv Jensens ledertid – har Frp blitt for et mellomparti å regne hva angår størrelse. Og ingen tror lenger på Siv Jensen som statsministerkandidat.
Om utviklingen fortsetter på samme måte framover, vil Frp rett og slett måtte kjempe for å klare seg over sperregrensa ved stortingsvalget i 2021.
Hvor dårlig valgresultat kan Frp tåle i år for at Siv Jensen skal fortsette som partileder? Svaret er: Det går uansett ikke.
For selv ikke et mirakel kan snu dette for Frp og skape ny optimisme i partiet og blant partiets velgere. Det kan bare et lederskifte gjøre.
Oppgjøret i Frp kommer etter valget. Uansett hvordan valget går.
Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her