Her er tallene: Europas beste krisepakke er et faktum!
Det skal godt gjøres å finne en regjering som gjør mer for å motvirke finanskrisen enn det den norske regjeringen gjør. Dagens krisepakke har tre bærende elementer: Samferdsel, kommunene og miljø. Alt i alt er dette den mest solide pakka som er lagt fram av en regjering i hele Europa for å møte krisen. Likevel vil høyrepartiene jamre og klage, og forsøke å slå politisk mynt på å kritisere en pakke som er bunnsolid. På en dag som dette skal vi ikke la slik kritikk få overskygge – det viktige er tross alt å få Norge gjennom krisen, ikke å kjekle og drive politisk spill.
Tiltakene som foreslås er de sterkeste siden 1970-tallet. Det er solid sosialdemokratisk politikk for fellesskap og velferd – og mot arbeidsløshet. Tiltakene er målrettede, raske og løser viktige samfunnsoppgaver samtidig med at de gjør Norge bedre rustet til å møte framtidas utfordringer!
Sosialdemokraten.no kan som en av de første blogger i Norge gi deg hovedtallene for hvordan tiltakspakka slår ut for kommunene. Og dette er svært god lesning – med mindre man først og fremst er ute etter å kritisere og klage, og ikke primært ønsker å løse krisen! Her er det åpenbart at det blir ny aktivitet i både offentlig sektor og i privat næringsliv. Nåværende arbeidsplasser bevares – og nye blir skapt. Og husk: Tiltakene kommer i tillegg til et statsbudsjett som allerede var historisk godt!
I rene kroner får kommune-Norge 6 milliarder kroner ekstra. Dette er ikke snakk om lån, men om nye friske penger:
- 4 milliarder er vedlikeholdsmidler som MÅ bruker opp i 2009, og som skal gå til vedlikehold. Tiltakene skal ikke ligge inne i kommunenes vedtatte budsjetter. Dette er midler som tildeles på bakgrunn av folketallet i kommunen, dvs. at det er en rettferdig fordeling utfra hvor mange mennesker som bor i hver enkelt kommune. Forenklet søknad gir rask behandling og minimalt byråkrati.
- 800 milloner kommer som momskompensasjon, og utløses av de 4 milliardene i vedlikeholdsmidler. Momskompensasjon kommer som regel etter at vedlikehold/rehabiltering er utført, og disponeres friere av kommunene enn de 4 milliardene som kommer i vedlikeholdsmidler.
- 1,2 milliarder i helt frie midler til kommunene, i tillegg til de pengene som lå inne i statsbudsjettet. Dette betyr en reell påplusning som kommunene i utgangspnktet kan bruke nøyaktig som kommunene selv vil. Hensikten med å gjøre det på denne måten, er at det rundt i Norges 431 kommuner er mye mer kunnskap om de lokale forholdene enn hva man har i sentralapparatet i Oslo.
Totalt altså 6 milliarder i nye friske penger til kommunene.
Men det er mer…
I TILLEGG til de nye friske pengene kommer kommer det 1,2 milliarder kroner ekstra til kompensasjon for tap i beregnet skatteinngang i komunene. De tallene som lå til grunn for skatteinngangen da statsbudsjettet ble vedtatt er nå justert ned som en følge av finanskrisen. Regjeringen sørger for at kommunene får EKSTRA penger for å veie opp for dette, slik at ikke en redusert skatteinngang spiser opp verdien av de nye friske pengene til kommunene.
Og det er mer…
I statsbudsjettet lå det inne midler tilbygging av 1500 utleieboliger. Nå øker regjeringen dette med 1500 til! For kommuner som ikke så seg økonomisk i stand til å sette i gang med bygging av boliger for gruppr med særskilte bobehov, er dette gode nyheter – og ekstra gode blir nyhetene av følgende: Det vil være muligheter for 40 % tilskudd i byggingen når det er grupper med særskilte behov det blir bygget for.
Og det er mer…
Rentekompensasjonsordningen som regjeringen la frem i høst – der kommuner og fylkeskommuner kunne nybygge eller rehabilitere skoler og svømmehaller – blir styrket. 1 milliard kroner ekstra settes av til ordningen i 2009, i tillegg til de 2 milliardene som lå inne fra før. Dette er et spleiselag der kommunene betaler avdragene på oppussingslån, mens staten tar renteregningen.
Og det er enda mer…
Ordningen med midler til oppussing, vedlikehold og utbedringer av kirkebygg utvides med 50 %, dvs. fra 800 millioner kroner til 1,2 milliarder kroner. Og det settes av midler til 2500 nye sykehjemsplasser/omsorgsboliger. I statsbudsjettet lå det inne midler til 1000 plasser.
Og mer…
Lærlingetilskuddet økes med 4.800 kroner pr. plass. Dermed stimuleres flere bedrifter til å ta inn lærlinger. Totalkostnad: 185 millioner kroner.
Om det er enda mer…?
Jada! Det settes av 60 millioner til digital fornyelse i de kommuner som har ekstra behov. 1,2 milliarder bevilges til ulike energitiltak i kommuner og fylkeskommuner. 250 millioner ekstra settes av til å få ferdigstilt idrettsanlegg i 2009 – og da er det snakk om anlegg der tippemiddelfinansiering ikke er ventet å være tilstrekkelig, eller ikke komme tidsnok, til å rekke fullføring i 2009. Nye 70 millioner kroner settes av til kulturbygg.
Nå er det ikke mer. Eller…?
Joda, her er det tiltak i bøtter og spann! Det jeg til nå har vært gjennom er i all hovedsak rettet inn mot kommunesektoren. Videre er det nær 4 milliarder ekstra til samferdsel (vei og jernbane), det er økte rammer for Husbanken (og også en nyordning der startlån kan brukes både som de tradisjonelt har vært brukt,men i tillegg brukes til refinansiering). Næringslivet får målrettede skatteletelser på 3,125 milliarder kroner.
La oss se på hvordan dette slår ut for enkeltkommuner. Jeg tar min egen kommune, Elverum, som eksempel. Kort oppsummert ser regnestykket mitt slik ut (jeg nevner for sammenligningens skyld at Elverum har like under 20.000 innbyggere):
- Vedlikeholdsmidler: 13,2 millioner
- Momskompensasjon: 2,6 millioner
- Frie midler: 3,9 millioner
- Kompensasjon for skatteinngang: 4,1 millioner
- Kirkebyggordningen: 1,6 millioner
- Rentekompensasjonsordningen: 11,2 millioner
- Totalsum: 36,6 millioner
Men i tillegg får Elverum kommune muligheten til å realisere noen av de særskilt tilrettelagte boligprosjektene som det har vært ønske om i flere år. Videre vil idrettsanlegg som nytt stupetårn i Sagtjernet, skateanlegg, skøytebane i Rådhusparken o.l. kunne se dagens lys med de ekstraordinære midlene som er satt av. Også investering i nye sykehjemsplasser – og kanskje særlig skjermet enhet – kan utløse midler i tillegg til de nevnte 36,6 millionene.
Norge er et av de landene i verden som så langt har greid seg best gjennom krisen. Dette skyldes stødig styre, og fornuftig politikk fra den sittende regjeringen. Med dagens krisepakke legges grunnlaget for at Norge fortsatt skal være et av de land i hele verden som vil møte krisen på den minst smertefulle måten.
Om under 8 måneder er det valg. Å kaste Norge ut i et hasardiøst eksperiment der Frps eventyrpolitikk og lettvintheter enten skal slippes løs i regjeringskontorene eller være en forutsetning for en ny regjerings tiltredelse – det vil ikke være smart. Er det noe tidspunkt vi trenger et sosialdemokratisk styre som legger vekt på felleskap og stabilt styre, så er det akkurat nå.
Det er krise. Slutt å tull. Ta ansvar. Stem Ap i september!
I concur! Nesten som jeg gleder meg til å høre argumenteringen fra FrP. Det kommer garantert til å ende med sutring:)
Hei JH!
Jeg lover deg at du får rett. Frp er ikke særlig konstruktive når det gjelder å lose landet gjennomkrisen, for å si det diplomatisk…
Derimot er de veldig ivrige etter å kritisere de som fører den mest vellykkede politiken i verden når det gjelder å håndtere finanskrisen.
Mitt stalltips: Frp kommer til å sutre over at tiltakene er for ubetydelige, at det er for lite skatelettelser, at de kommer for sent og at det er preget av kommunistisk/gammeldags tenking.
Med Frp ville vi fått eksperimentering på linje med det de har prøvd på Island. Og der er jo folk fornøyde, vet vi… 🙂
Mvh
Bjørn Jarle
«Derimot er de veldig ivrige etter å kritisere de som fører den mest vellykkede politiken i verden når det gjelder å håndtere finanskrisen.»
Rettelse: Libanon(!) forutså denne krisen og har verdens mest likvide banker, Norge ligger vel heller på top 10 værste.
ref: http://e24.no/utenriks/article2810789.ece
Hei laissez-faire!
Fra artikkelen din siterer jeg:
«Det er den konservative styringen av sentralbanken som nå har reddet bankene. Bankene i Libanon hadde ikke lov til å påføre seg for mye gjeld og de ble pålagt å ha minst 30 prosent av deres eiendeler i kontanter.
Bankene kunne heller ikke spekulere i risikofylte pakker av strukturert gjeld og svake banker ble tvunget til å fusjonere med større før de fikk trøbbel. »
Dette er jo stikk motsatt av Frps medisin, og stikk motsatt av laissez-faire. Derimot er det å kontrollere og regulere finansmarkedene – akkurat slik Ap har gjort i Norge, til forholdsvis sterkkritikk fra Frp og liberalistene. De ville heller ha frislippet som bl.a. Island har hatt.
Så her bommer du grovt, gitt. Hvis noe, så er artikkelen din et kronargument for å IKKE slippe til den dereguleringen som bl.a. Frp og liberalistene ivrer for.
Mvh
Bjørn Jarle
Hei Bjørn Jarle!
Takk for raskt svar. FrP har ikke så mye med laissez-faire å gjøre, FrP handler om billig alkohol og å bruke opp oljefondet på veier der de ikke trengs.
Med laissez-faire hadde vi hatt et betydelig lavere skattetrykk i Norge og mange bedrifter som sliter i dag ville klart seg fint.
Disse krisepakkene er også konkurransevridene for sektorer.
Anbefaler deg å lese om Von Mises og Rothbard. http://www.mises.org er en kjempebra kilde til informasjon.
Hvis 0% arbeidsledighet er målet kan vi bare ansette alle til å grave grøft, men det er ikke veldig bra utnytting av ressurser.
Hei Bjørn Jarle.
I tråden Rent-flertall-for-stoltenberg-arbeiderpartiet-fosser-fram mente du at det er FRP og Høyre politikk som er årsaken til krisen.
Det hadde jeg noen kommentarer til og ser frem til at du tar deg tid til å kommentere det.
Du sier at FRP ikke er serlig konstruktive i å lede landet gjennom krisen.
Selvfølgelig kan ikke du komme med et eneste positivt ord om FRP, men de har tross alt lagt frem sine løsningforslag de også.
Det er sant at krisen innholder 3 elementer som du sier :
Det gjør at det private arbeidsliv er tilnærmet utelukket fra pakken.
Det gleder sikkert deg og dine venner i stat, kommune og LO, men det er ikke noe vellykket samfunn som gir F i det private.
Så til din påstand om at vi ville fått Islandske tilstander med FRP politikk :
Er det Høyre-liberalt styre på Island ? Eller er det er sosial demokratisk regjering der ????
Hei Håkon!
Du har åpenbart ikke tatt deg tid til å se på tiltakene når du konkluderer med at det private næringsliv er utelukket. Det er jo de denne paken er skreddersydd for!
Hvem tror du at skal bygge nye sykehjemsplasser, idrettsanlegg og skoler? Tror du det er kommunalt ansatte bussjåfører? Eller førskolelærere?
Nær sagt alt som bygges – og alt som vedlikeholdes – i regi av det offentlige, er det private som utfører. Med krisepakken fra regjeringen sørges de rødgrønne for at det private næringsliv har oppdrag å utføre – slik at anleggsmaskiner kommer i aktivitet og folk får jobb.
Den økonomiske politikken på Island er som kjent en politikk med svært få reguleringer og mest mulig frislipp. Akkurat som Frp i hele sin eksistens har prediket her hjemme. Takket være at vi ikke har fulgt Frps oppskrift er Norge et av de landene som har klart seg best hittil i krisen. Det stikk motsatte hadde vært tilfelle om Frp hadde vunnet valget i 2005.
Og islandsk politikk har du visst ikke mye greie på. Valgalliansen Samfylkingin er en sammenslutning av av fire partier; det sosialdemokratiske Alþýðuflokkurinn, Kvinnelista (Samtök um kvennalista), Folkelliansen (Alþýðubandalagið) og den nasjonale bevegelsen Þjóðvaki. Hensikten med sammenslutningen var å samle partiene i sentrum og på vensresiden i én allianse. Den alliansen fikk bare 26 % ved valget i 2007, men gikk da inn i regjering sammen med det liberalist-neokonservative Selvstendighetspartiet. Fram til 2007 hadde Selvstendighetspartiet og Islands Fremskrittsparti styrt sammen. Grunnlaget for kollapsen i islandsk økonomi er – i motsetning til hva du har klart å inbille deg – et utslag av for lite sosialdemokratisk politikk, ikke for mye.
Mvh
Bjørn Jarle
Jeg ser jo at det er entreprenørbransjen som skal få muligheten til å ruste opp skoler osv.
Jeg ser det, ikke noen grunn til å si at jeg ikke har lest.
Det jeg ser er at møbelfabrikken som ble lagt ned på nord-vest landet ville ikke ha fått hjelp.
Den ville gått over ende selv om denne pakken hadde kommet før.
Det er nemlig flere bransjer i det private enn byggebransjen, skjønner du.
Da er det kanskje feil å si at det er disse tiltakene er rettet mot.
Om FRP og Island og påstandene om at FRP vil svekke banker og regler :
Kan du gå gjennom avstemminger i Stortinget og viset ett eneste eksempel der FRP har stemt for å gi Kredittilsynet mindre penger eller svakere regler ?
Du skriver videre at Norge ikke hadde klart seg så bra nå om FRP hadde vunnet valget i 2005.
For det første er det ALDRI snakk om at FRP skal vinne noe valg. De kommer ALDRI til å lage regjering alene i flertall.
De må samarbeide med andre, akkurat som SV samarbeider nå. Og de er jo skeptisk til privat eiendomsrett, Nato, EØS osv.
Men – hva begrunner du påstanden om at Norge ikke ville være så forberedt på krist om FRP var i regjering ?
Når det gjelder Island legger du for mye i hva jeg spurte om.
Jeg bare spurte hvem som styrte der, jeg.
Om det er å vite for lite så er det din tolkning.
Jeg ser også at du hopper over hva grunnen til finanskrisen er, reguleringen av boliglånene i USA og påstandene om at det er Høyre – FRP politikk som er årsaken til krisen.
Jeg kan godt gjenta litt for å få sporet på plass :
Clinton lagde lover for at den lavere middelklasse skulle gå bo bedre. Bla. var lovene slik at om man ikke fikk boliglån skulle man ha rett til å anke og denne anken skulle bli sett på med snille øyne.
Dette er styring av markedet, noe som ikke gjenkjenner FRP og Høyres politikk.
Hvordan får du dette til å bli Høyre – FRP politikk ?
lite respons på det siste jeg skrev men prøver igjen 🙂
nå med et lite utklipp av en artikkel.
The crash gives many more indications that Freidrich Hayek was right. Hayek argues that unregulated markets develop institutions that ensure that trust and reputation become valuable commodities. But who cares about trust and reputation when we believe that everything will be looked after by the regulators or by deposit insurance?
As far as a company is concerned, compliance with regulation has become more important than trust. The market has been allowed to generate crude economic efficiency, but trust has been crowded out by regulation.
Now a random Hayek quote for closing:
‘Emergencies’ have always been the pretext on which the safeguards of individual liberty have been eroded.
kilde:
http://www.freedomtalks.org/2009/01/22/telegraph-financial-crisis-shows-why-we-should-admire-freidrich-hayek/
Hei igjen Håkon!
Du skriver såpass langt at jeg bare kan ta meg tid til å kommentere noe av det (er mellom to møter nå):
1) Møbelfabrikker overleevr dersom folk har penger til å kjøpe møbler for. Derfor er det viktig for møbelfabrikkene at tiltakene sørger for å både bevare arbeidsplasser som finnes i dag, og skape nye. Løsninga på krisen er ikke å lage spesialordninger for møbelfabrikker – eller generelle ordninger der næringslivet betaler mindre til fellesskapet – men å sørge for å holde i gang/få igang hjulene slik at møbelfabrikken overlever ved vanlig etterspørsel etter møblene.
Tilsvarende blir det for andre bransjer og andre aktører: Det viktige er å sørge for at konsumentene har trygghet for å kjøpe de varene som bransjene selger.
2) Frp har foreslått mindre penger til Kredittilsynet, ja. Både i partiprogrammet og i partiets forslag til statsbudsjett er dette slått fast. Samtidig har deregulering av finansmarkedene og «færre offentlige inngrep» vært et mantra for Frp helt siden Anders Lange samlet en gjeng med kronisk misfornøyde i Klingenberg kino.
3) Hvis Frp hadde vært i regjering – eller de borgerlige, for den saks skyld – er det all grunn til å frykte for hvordan vi ville vært rammet av krisen nå. Se på Sverige: 53.000 mistet jobben der siste måned – mot 1.500 i Norge. Nå ser vi hvor viktig en sterk offentlig sektor er. Nå ser vi hvor viktig det er at fellesskapsverdier og solidaritet gjennomsyrer både den økonomiske politikken og andre politikkområder.
Mvh
Bjørn Jarle
Hei igjen laissez-faire!
Vi hadde nok hatt lavere skatter i Norge i dag med din resept, men samtidig er skattenivået i Norge et uttrykk for velferds- og velstandsnivået.
Bedriftene i Norge lever ikke av å ha lav skatt – de lever av at det finnes kunder som kjøper varene/tjeneste som selges. Nettopp i slike tider ser vi ekstra tydelig hvor viktig det er at vi har myndigheter som har viktigere politiske mål enn et friest mulig marked.
Erfaringene fra laissez-faire-politikkens håndtering av potetpesten i Irland burde forøvrig skremme alle i all framtid fra å legge seg på en slik linje igjen.
Mvh
Bjørn Jarle
Jeg skriver langt for å ikke bli missforstått, Bjørn Jarle.
Regner med at det er ok.
Helt riktig at møbler blir solgt til de som kan betale.
Derfor har noen håpet på skattelette, men det kom ikke. En skattelette ville ikke vært en spesialordning for møbelprodusenter eller noen andre.
Som du selv sier til laissez-faire så er de avhengig av å selge. Og det får man ved at folk har råd til å kjøpe. Og det er ikke bare det offentlige som må få lov til å kjøpe!
FRP har hele tiden stemt for et sterkt kredittilsyn. Ikke for avvikling som motstanderne ser ut til å ha det til.
Det å ta inn tiden i FRP fra Anders Langes tid rettferdiggjør å ta frem APs næringspolitiske holdniger også, gjør det ikke ?
Skal vi begynne på den ?
Ayay – det er selvøflgelig regjeringen i Sverige som bestemmer hvor mange som skal miste jobbene sine!
Helt sikkert hadde en sosialdemokratisk regjering hindret oppsigelsene i Volvo og Saab, ikke sant ?
Det hadde vel ikke vært noen bilkrise i verden med en svensk sosialdemokratisk regjering ?
Igjen ser jeg at det ikke kommer noen kommentarer om Clintons regulering av boligmarkedet i USA og om det er god FRP og Høyrepolitikk….
Dere resirkulerte kommunister vrir og vrenger på ALT FOR Å KUNNE VINKLE NEGATIV TIL FRP.
Det er ikke frp som driver eventyrpolitikk.
Soria moria er de resirkulerte kommunistenes eventyr !!!
Med vennelig hilsen.
eger.
En annen ting er hvordan regjeringen i statsbudsjettet for 2009 økte skattene for bedrifter.
Dette ble korrekt påpekt av opposisjonen er galt i de tider vi er i nå.
Regjeringen har ikke reversert skatteøkningene det er snakk om her.
Alikevel ønsker de å fremstå som julenisse.
Selv hovedinnlegget forteller at de er best i Europa.
Noen andre land i Europa som øker skattene på bedrifter nå ?
Politikk opp og politikk i mente. Så da blir man ikke enige om hva som er faktum en gang. Hvordan norsk presse og Ap har klart å legge finaskrisen som en møllestein rundt halsen på Frp. er nesten naturstridig. Hadde vi hatt en Goebbels pris ville vi kansje vært den soleklare vinner?
Denne pakken er bra, ingen tvil.
Men den er ikke bra nok ut fra mine forutsetninger.
Den burde være en god del justert opp i forhold til hvor mye penger en bruker, dette vil mest sannsynlig medføre en renteøkning.
Dette er jeg villig til å ta hvis det kan berge flere fra å gå over til arbeidsledighet.
Pakken vil hjelpe, men i mitt fylke Troms er det bevilget 133 mill.
Det er mest sannsynlig ikke nok til å stoppe den negative trenden i byggebransjen, den vil reduseres, men ikke stoppes.
Store entrepenører både permitterer og sender oppsigelser i disse dager, med bare 1.000 nye arbeidsledige vil dette koste samfunnet 25 mill pr måned.
Da vil ikke pakken strekke til i det hele tatt, MEN DEN HJELPER.
Men det regjeringen foreslår med å endre permitteringsordningen er trolig noe av det mest geniale jeg har sett på lenge, måtte den bare bli vedtatt.
Jeg er ikke ett sekund i tvil at ved å redusere arbeidsgivers lønnspliktige del, samt øke tiden en kan være permittert at en hvil kunne berge arbeidsplassene i større grad.
Det er dyrt å lønne f.eks 200 mann når du kun har arbeid til 20, selv om det er en kortere periode er det ofte nok til å ta knekken på den mest solide bedrift.
MEN: Når sole skinner igjen en gang i framtiden, må denne ordningen gå tilbake til sin opprinnelige form.
(Derav kriseløsning)
hei Ralph Simonsen.
Såklart det er tvil om at krisepakken funker i det hele tatt. Det er ingen naturlov at økonomien fungerer bedre etter en krisepakke.
http://blog.mises.org/archives/009328.asp