– Vårt svar er trygghet og solidaritet

- Flyktninger, forsvar og beredskap må prioriteres. Det samme må vår politikk for å få flere i arbeid, redusere forskjeller og kutte klimagassutslipp. Men noe må kanskje settes på vent. Det er våre verdier som skal styre hvordan vi prioriterer, sier Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre til partiets landsstyre som er samlet på Gardermoen.

ENGASJERT FOR VANLIGE FOLK: Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at jobbingen for vanlige folk, sterkere fellesskap og større sosial rettferdighet fortsetter til tross for kriser og krig. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

– Når hverdagen drar seg til for vanlige folk og prioriteringene blir viktigere enn før, trengs våre verdier. Vårt svar er trygghet og solidaritet, sier Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre engasjert. Arbeiderpartiets landsstyre er samlet til sitt første fullskala fysiske møte på mange år 29. og 30. september på Gardermoen.

Gahr Støre adresserte både situasjonen i Ukraina og politikken her hjemme i sin tale, og startet med å understreke at vår solidaritet er med befolkningen i Ukraina. – Vi gjør derfor noe vi ikke har gjort på svært mange år, og vi gjør det fordi det er riktig å gjøre det. Å forsvare seg er ikke et brudd på folkeretten, understreket Gahr Støre, som forsikret at Norge fremdeles vil stille opp med våpen og ammunisjon til forsvar av Ukraina.

Avlaster Moldova med 2.000

Statsministeren vektlegger at Norge både skal ta imot flyktninger, og stille opp med penger for å hjelpe til i land som tar en større del av flyktningestrømmen enn det Norge gjør. – Vi planlegger for at 35.000 skal komme hit. Og vi kommer til å hjelpe til med å avlaste der andre land ber om det. Moldova har bedt om hjelp, og vi tar imot 2.000 som kommer derfra, sier Gahr Støre.

Han understreker også at kommunene vil få tilskudd for å ivareta oppgaver knyttet til bosetting, skoletilbud og barnehager for ukrainere på flukt. Han lover også at flyktningene skal få jobbe. – Alle som kommer til oss på flukt fra Ukraina skal få lov til å jobbe fra dag én. Barna skal få komme inn i barnehager. Studentene skal få studere, fastslår statsministeren.

– Vi blir satt på en historisk prøve. Norge har fra dag én sagt at vi skal stille opp og ta vår del. Det kommer til å kreve det beste av oss. Det vil koste og legge press på helsetjenester og skoler. Men vi skal klare det sammen. Sammen med kommunene, sammen med frivilligheten, sammen med arbeidslivets parter og sammen med ukrainerne selv, sier han.

Skal styrke fellesskapet og løfte vanlige folk

I talen vektlegger statsministeren regjeringens politikk for økt sosial rettferdighet, sterkere fellesskap og for å løfte vanlige folk.

– Krisene ute treffer oss her hjemme også med rekordhøye strømpriser, drivstoffpriser som svinger, og ikke minst tusenvis av mennesker på flukt som vi skal ta imot på en god måte. Samtidig går norsk økonomi godt, og vi må derfor prioritere innenfor et begrenset økonomisk handlingsrom. Flyktninger, forsvar og beredskap må prioriteres. Det samme må vår politikk for å få flere i arbeid, redusere forskjeller og kutte klimagassutslipp. Men noe må kanskje settes på vent. Det er våre verdier som skal styre hvordan vi prioriterer, sier Gahr Støre.

Innfrir Hurdalsplattformen til tross for krise og krig

Støre oppsummerer det første halve året med Arbeiderparti- og Senterparti-regjering med å vise til at mye av Hurdalsplattformen allerede er satt ut i livet parallelt med håndtering av strømkrise, koronakrise og krig i Europa.

– Hadia startet en historisk opprydning i norsk arbeidsliv, som Marte tar videre, og som Bjørnar følger opp til havs og Jon-Ivar på veier og skinner. Ingvild har vist at det er vårt felles helsevesen pengene skal gå til – fremfor de private, og Tonje gjør det vanskeligere for de store konsernene å tjene seg rike i barnehagesektoren. Sånn kunne jeg fortsatt. Både våre egne og Senterpartiets statsråder er godt i gang med å levere på vårt prosjekt, konstaterer statsminister Jonas Gahr Støre.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.