Bråket fortsetter i Bergen Høyre – byrådslederen går av snarest mulig

Bråket i Bergen Høyre fortsetter med uforminsket styrke. Høyres byrådsleder , Ragnhild Stolt-Nielsen (bildet), går nå av snarest mulig. Professor Frank Aarebrot advarer mot uryddighet og brudd på viktige demokratiske prinsipper i forbindelse med byrådslederskiftet.

GÅR: Ragnhild Stolt-Nielsen går av som byrådsleder i Bergen med umiddelbar virkning. Foto: Bergen kommune

GÅR: Ragnhild Stolt-Nielsen går av som byrådsleder i Bergen med umiddelbar virkning. Foto: Bergen kommune
GÅR: Ragnhild Stolt-Nielsen går av som byrådsleder i Bergen med umiddelbar virkning. Foto: Bergen kommune

Bråket i Bergen Høyre fortsetter med uforminsket styrke. Høyres byrådsleder , Ragnhild Stolt-Nielsen (bildet), går nå av snarest mulig. Professor Frank Aarebrot advarer mot uryddighet og brudd på viktige demokratiske prinsipper i forbindelse med byrådslederskiftet.

Tirsdag kveld endte nominasjonsmøtet i Bergen Høyre med at partiet vraket sin sittende byrådsleder fra neste års kommunevalgliste. Høyre ville heller ha Martin Smith-Sivertsen som toppkandidat.

Kampvotering
På forhånd gjorde byrådsleder Stolt-Nielsen det klart at hun ville gå av som byrådsleder dersom nominasjonsmøtet ikke ønsket henne som fortsatt toppkandidat for Høyre i Bergen.

Avstemningen endte med 66 stemmer til Stolt-Nielsen og 103 stemmer til Smith-Sivertsen.

Stolt-Nielsen vil dermed gå av som byrådsleder snarest mulig. Den sannsynlige til å overta er nettopp Martin Smith-Sivertsen. Og dét kan skape nye problemer.

– Bryter med alle parlamentariske tradisjoner
Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen er nemlig krystallklar i sin vurdering. – Martin Smith-Sivertsen bør ikke bli byrådsleder, sier Aarebrot til Bergens Tidende.

Professoren er sterkt kritisk til at Martin Smith-Sivertsen, som ikke er folkevalgt, blir Bergens øverste leder.

Han mener det strider med alt parlamentariske tradisjoner.

– Han bør ikke bli valgt. Dette handler om en grunnleggende respekt for demokratiet. Byrådet er bystyrets tjenere. Da må lederen av byrådet sitte i bystyret, sier Aarebrot.

– Hva er vitsen med at bergensere går til valg om den som styrer byen ikke er valgt, spør han.

Stor forskjell
Professoren mener det er stor forskjell på byråder som ikke er folkevalgt, og en byrådsleder som ikke er det. Aarebrot peker på at statsråder på nasjonalt nivå ofte er blitt hentet inn utenfra. At statsministeren ikke er valgt inn på Stortinget, er derimot utenkelig, mener Aarebrot.

– Byrådene er underordnet byrådslederen. Det er lederen som selv definerer sin regjering, og hvem han eller hun har tillit til at skal sitte der. Men regjeringssjefen må ha utgangspunkt i parlamentet, det handler også om at vedkommende skal kunne holdes ansvarlig av bystyret om det skjer en skandale, sier Aarebrot til Bergens Tidende.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.