På tide at Norge går inn i kampen mot piratene utenfor Somalia

I mediene kan vi lese om at Sverige nå er med i kampen mot sjørøveriet som pågår utenfor kysten av Somalia (VG). Sjøfartsnasjonen Norge bør også stille opp. Vi har stor interesse av å bekjempe sjørøveri og piratvirksomhet, og når Sverige, EU og andre gjør en innsats utenfor Somalia bør vi stille opp og stå skulder-til-skulder med dem.

Det er svært gledelig at regjeringen prioriterte dette arbeidet da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram. Allerede fra august i år vil en norsk fregatt delta i operasjonene som EU har utenfor Somalia.

Kostnaden er 155 millioner kroner for det som gjenstår av 2009. Kanskje en sum som høres høy ut, men som etter min oppfatning er svært godt anvendte penger. Hensikten med operasjonen er å bidra til å bekjempe piratvirksomhet, ved å beskytte sivil skipstrafikk og humanitære forsyninger til Somalia.

Norsk deltagelse i slike operasjoner er viktig. Både fordi vi konkret fremmer beskyttelse, men også fordi vi både bidrar til å bekjempe et problem vi selv er tjent med at bekjempes – og også fordi deltagelse i operasjonene vil gi verdifull kompetanse for norske styrker og norsk militærledelse med tanke på senere internasjonale oppdrag.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

10 thoughts on “På tide at Norge går inn i kampen mot piratene utenfor Somalia

  1. Det er en skam at Norge ikke sender flere millitære skip til Adenebukten.
    Norge som er en av de landene med veldig mange sivile skip i området burde vært tidlig ute.

    Sverige som langtifra har like mye sivile skip har sendt flere millitære skip til området.. jeg er faktisk glad jeg har flyttet nettopp hit..

  2. Kanskje det er på tide vi innser problemet i et større perspektiv. Er det mulig at de har blitt pirater pga. verdens-samfunnet vi har skapt? Er det mulig du også ville ha blitt pirat gitt den situasjonen de lever i? Er det mulig at du også ville innse at du ikke har noe å tape (ikke en gang ditt eget liv) for å fremme en bedre fremtid i et land som kun har sett krig pga imperialisering av hele Afrika.

  3. Dette er en totalt uforståelig debatt på denne siden med bakgrunn i angrepet på det Marshall Islan registrerte fartøy «Eide Trader». Rederiet har valgt å registrere sitt skip i denne øystaten av økonomiske grunner og for å unngå det norske regelverk. Det er ingen norske om bord fordi det er billigere arbeidskraft å finne andre plasser og skipet er som nevnt registrert i Marshall Island av skattemessige grunner. Hvorfor tar dere som kaller dere Sosilademokrater på dere oppgaven med å forsvare griske rederes kamp mot Sosialdemokratiet.

  4. Det er mulig at jeg var noe rak med å beskylde dette nettstedet med at det beskyttet norske redere. Det er alikvel betnklig at utenlandske skip som er eiet av norske reder blir ansett for å være norske. Bekalger igjen dersom jeg tråkket noen på tærne.

  5. Dagens Afrika er det vi som har skapt. Dette er en stor skam i Europas historie. Ikke engang Norge er helt uskyldige.

    Men likevel må vi takle dagens verden som den er. Derfor må vi slå hardt ned på piratvirksomhet.

  6. Hei Bjørn!

    Mitt syn på saken er ikke basert på et enkelt skips/rederis trøbbel i dette havområdet, men på et ønske om at Norge bidrar i internasjonale operasjoner for å sikre skipsfarten.

    Norge er en ikke ubetydelig skipsfartsnasjon, og bør ikke overlate til andre å gjøre havområdene trygge.

    Derfor er jeg glad for regjeringens innsats som trer i kraft allerede i august i år.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  7. Enig, dette er et bra tiltak og vel anvendte penger. Beslutningen om å sende nedover en norsk båt ble tatt i fjor. At dette nå kommer til syne i revidert budsjett gjør ikke dette til en nyhet. Hadde dette vært en sak som opposisjonen var uenig i, kunne det sikkert ha sanket noen stemmer til høsten. Men her er det vel bare SV som har protestert?

    At vi ikke har fått avgårde fregatten på et langt tidligere tidspunkt er direkte flaut. Tenk å bli slått av svenskene også på dette området…

  8. Det hjelper sikkert å bombe disse piratene tilbake til ørkenen ??
    Hva med å gå inn i Somalia med en internasjonal styrke og lage ett land av denne anarki staten?
    Men de har ikke olje, ikke er har de noe vi i vesten kan ta fra de heller. Bare utgifter med de der… Vi tar en USA løsning, bomb de, brenn maten, drep ungene deres og senk båtene til de som fisker der.
    Etterpå klager vi over at en somalier sprenger en bygning i Europa til himmels. For noen folk sier vi da, og bomber de litt igjen før vi sender en porsjon med nødhjelp dit. Viktig at de er friske nok til å kjøpe mer våpen av USA. For har de ikke våpen så kan vi jo ikke bombe de vettu.
    Det som smaker flaut er at vi i Norge bomber Afganistan fordi USAs tidligere allierte ikke er alliert med de lenger.
    Og vi har bidratt til at de eneste styret som har vært i nærheten av noe som ligner på stabilt der, er borte.
    De fjernet opium og heroin fra gata i Europa.
    Da vi bomba de tok det ikke lang tid før det flomma over med det igjen. Bush bidro til at de narkomane kunne ruse seg igjen. Og ga oss en menneskegruppe alle i vesten kunne samle sitt hat mot, muslimene.
    Kommunistene hadde jo nettopp tapt.

    Kan vi lære av de feilene så kan vi forsøke å hjelpe Somalia. Men ikke med USA og vesten i spisse, vi kommer bare til å gjøre det verre. Vi dreper for mye til å få fred.

  9. Dette med piratangrep på sivile fartøy er ikke noe nytt fenomen. Det har pågått gjennom alle tider og vil vel i en viss grad fortsette selv om problemet i området rundt Somalia korrigeres.
    Det som gjør dette til en hovedsak er at sjøfolk blir tatt som gissler og at løsepenger blir krevd. Dersom man ser på nødvendigheten av å traffikere i dette området kan man bli noe skremt over at så mange skip som kan benytte andre seilingsmønstre benytter seg av dette området. Det er klart at det kun er økonomiske interesser som gjør at området benyttes i så stor grad. Trafikken kan ledes syd for Madagaskar og rundt Kapp det gode håp, på den måten blir seilingene tryggere selv om utseilt distanse økes betraktelig. Last fra Østen til US eller Europa blir bare i midre grad skadelidende av ett slikt ruteopplegg, mens olje fra Gulfen får en lengre reise. Det er vel i all hovedsak Sjøfolks liv og helse som betyr noe – så derfor seil syd om Afrika.

  10. faa`en er problemet m detta??bare skyt faaenskapet og dump dm på havet!!!!!!!!!bli kvitt faaenskapet en gang for alle……..resten av verden hadde ikke trengt å vite noe i det hele tatt!!!!!!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.