Valgseier til sosialdemokratene i Litauen

Sosialdemokratene vinner første runde av valget på ny nasjonalforsamling i Litauen, og alt ligger dermed an til regjeringsskifte i landet. - Jeg håper vi nå kan etablere en trepartiregjering, sier Vilija Blinkevičiūtė, partileder i Litauens sosialdemokratiske parti (LSDP).
VALGVINNER: Sosialdemokratene vinner første valgomgang i Litauen, og partileder Vilija Blinkevičiūtė kan slippe jubelen løs. Foto: LSDP

VALGVINNER: Sosialdemokratene vinner første valgomgang i Litauen, og partileder Vilija Blinkevičiūtė kan slippe jubelen løs. Foto: LSDP

Sosialdemokratene vinner første runde av valget på ny nasjonalforsamling i Litauen, og alt ligger dermed an til regjeringsskifte i landet. – Jeg håper vi nå kan etablere en trepartiregjering, sier Vilija Blinkevičiūtė, partileder i Litauens sosialdemokratiske parti (LSDP).

Blinkevičiūtė har allerede avklart med Saulius Skvernelis og det sentrumsorienterte partiet Den Demokratiske Union at de to partiene er klare for regjeringssamarbeid, i følge Litauens allmennkringkaster LRT. Hun ønsker å også inkludere Unionen av litauiske bønder og grønne i samtalene om en ny regjering.

Sosialdemokratene har mer enn doblet oppslutningen sin fra valget i 2020, da partiet fikk 9,5 % av stemmene. Den gang var det særlig i byene at sosialdemokratene opplevde manglende oppslutning fra velgerne. – Vi er i andre valgrunde i alle større byer. Partiet er i ferd med å gjenvinne sin popularitet her, sier Blinkevičiūtė til den litauiske nettavisen Bernardinai.lt

Andre valgomgang finner sted 27. oktober. Her er resultatet fra første valgomgang for de av partiene som fikk mer enn 5 % av stemmene:

Sosialdemokratene LSDP: 19,4 % (+ 9,9)
Konservative TS-LKP: 18,0 % (- 7,8)
Dawn of the Nemunas PPNA: 15,0 % (nytt parti)
Den Demokratiske Union DSVL: 9,2 % (nytt parti)
De liberale LS: 7,7 % (+ 0,7)
Unionen av litauiske bønder og grønne LVŽS: 7,0 % (- 11,1)

Etter første valgomgang er 78 av nasjonalforsamlingens 141 seter fordelt. LSDP får 20 av disse, TS-LKP 18 seter og PPNA 15 seter. Videre får DSVL og LS 8 seter hver, mens LVŽS får 6 av setene. 2 seter går til partiet for polske innbyggere i Litauen, mens ett sete går til en partiuavhengig kandidat.

De øvrige setene fordeles etter andre valgrunde, der flertallsvalg i enmannskretser er valgmetoden.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.