Titusenvis av tamiler flykter – fra LTTE til trygghet

En rekke ulike medier melder om grusomheter fra LTTE-geriljaen i dag.

Samtidig flykter folk i titusentall fra de LTTE-kontrollerte områdene. Hvis de er der frivillig, slik mange norske tamiler har sagt (blant annet pådenne bloggen), hvorfor flykter de da…? Når de til og med risikerer livet for å komme seg vekk – hvor frivillig er egentlig oppholdet deres der da? Internasjonale medier melder i dag om at LTTE bruker selvmordsbombere for å tvinge sivilbefolkningen til å være igjen i det LTTE-kontrollerte området – bare i dag skal 17 være drept av selvmordsbombere og over 200 skal være skadd.

Alt tyder på at de mange tusen sivile som befinner seg i det LTTE-kontrollerte området rett og slett er der som menneskelige skjold, stikk i strid med alle regler for krigføring.

Når LTTE har valgt krig som konfliktløsningsmiddel, må det internasjonale samfunn forlange at de også følger de reglene som gjelder i krig – akkurat som vi må forlange og forvente det samme fra regjeringsstyrkene. LTTE må la de sivile få forlate området -uten å bli skutt og drept av geriljaen. Dersom LTTE vil fortsette krigføringen med de sivile ute av området, er det geriljaens eget valg. Men å fortsette med mer enn 100.000 menneskelige gisler som skjold er helt uakseptabelt.

Samtidig demonstrerer singalesere og regjeringssympatisører på Sri Lanka mot Norge, som de mener opptrer som terroristmedløpere i konflikten.

Personlig håper jeg at begge de krigførende partene nå legger ned våpnene. Ikke for en midlertidig fredsavtale, men for å avslutte krigen og for å begynne å bygge freden.

På mitt blogginnlegg «Tamilenes vrede burde rettes mot LTTE, ikke mot den norske regjeringen» redegjør jeg nærmere for mitt syn på konflikten mellom de to krigførende partene, som begge bryter internasjonale konvensjoner for krigføring hver eneste dag.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

51 thoughts on “Titusenvis av tamiler flykter – fra LTTE til trygghet

  1. Hei!
    Jeg tror det er slik at de flykter fra LTTE fordi de da veit at regjeringen garantert kommer til å sikte mot LTTE-områder. Mange velger å leve i urettferdighet framfor å kjempe for de rettighetene som skal gjelde i følge menneskerettighetserklæringen. For tamilere er tamiltigrene frihetskjempere, men for resten av samfunnet en teorroristhær. Denne konflikten har nå pågått så lenge,og så mange har blitt påvirket og har sine meninger, og derfor kan vi ikke slå fast at ting er slik. Bare for å ta et eksempel: La oss tenke tilbake da Tyskland okkuperte Norge. Vi har en gruppe som kjemper for å få Norge fritt igjen. La oss si at nazistpartiet er regjeringen siden de har «den store makten». det er jo da en selvfølge at regjeringen vil gjøre sitt for å uttrydde en slik gruppe som denne. Og da vil de fleste flykte og holde seg lengst unna denne gruppa, selv om de innerst inne vil at den gruppen skal vinne.
    Denne sammenligningen er kanskje ikke helt den beste, ettersom Norge består av et flertall med norske og det er bare snakk om et tidsspørsmål før Tyskland okkuperte. Mens i Sri Lanka er flertallet singalesere og tamilene er en minoritet, men jeg håper du skjønner hva jeg prøver å sikte til.
    En annen grunn til at tamilene støtter LTTE mer enn regjeringen er fordi LTTE representerer tamilene og deres kamp om rettigheter. Minoriteten har vært undertrykt gjennom årene, og fortsatt er de i tvil om deres framtid nede på øya.

    Regjeringen sier de vil uttrydde LTTE, men «kampen mot terror» blir misbrukt til tider. og det i hvilken grad kan vi ikke vite. Sivile dør nesten hver dag. MEDIA MÅ FØRST OG FREMST INN!! Kjære alle sammen: Tror dere ikke at det er en grunn til at regjeringen ikke vil tillate fri media på Sri Lanka, da særlig krigsområdene???

    «Personlig håper jeg at begge de krigførende partene nå legger ned våpnene. Ikke for en midlertidig fredsavtale, men for å avslutte krigen og for å begynne å bygge freden.»

    Jeg er helt enig med deg. Det som skjer der nede er helt forferdelig. LTTE og regjeringen skylder på hverandre, som om dette skulle være en barnelek. de leker med uskyldige menneskeliv =( som regjeringen har mange ganger nevnt kan det hende at LTTE holder menneskeliv som skjold. Men hvor lenge skal regjeringen bruke denne unnskyldningen? Du dreper ikke daglig omtrent 300 personer hver dag, og senere sier at det var LTTE’s skyld fordi de da holdt menneskene som skjold???? REgjeringen driver med propanda, LTTE overdriver og regjeringen underdriver. uansett hva er et faktum at uskyldige mennesker dør, og det et flertall av tamilere! Når skal verdenssamfunnet skjønne dette??? Hvorfor er vi mer opptatt av å snakke om regjeringen eller LTTE?

  2. Dine skriv tyder på hvor uviten du er i forhold til det området dette dreier seg om. Det bli født i 1973 og i en by som er tryggere å bo i som Oslo, kommer du med alle slags ville påstander som ikke stemmer med virkeligheten i det hele tatt. Den Sri lankiske regjeringen, rettere sagt den sri lankiske staten, er kjent for å drive skitne kampanjer for å nå sine mål, og det viser seg at du spiller en stor rolle å bringe frem de falske proåpaganda opplysningene. Det hele med selvmordbomber osv hadde dem prøvd tidligere også, men hadde ikke greid å få mange til å tro denne versjonen fordi det ikke fantes noen døde soldater som var drept ved en bombeeksplossjon, for det var da det ble utløst ifølge Singalesike militæret, men man kunne tydelig se at drapene hadde blitt forårsaket av skuttsår. Denne gangen også har de prøvd å holde oppmerksomheten vekk fra det de har gjort idag, altså begå utallige drap av sivile etter å ha brukt kjemiske midler.
    Enkle spørmål som om det var noen uavhengige presse folk til stedet da dette skjedde, ville jo bevise at alt som blir sagt i både norske og utenlandske medier er sager fortalt av Singalesiske miltærtalsperson. Disse mediene som egentlig skulle gjort kritiske vurderinger bare gjør som pappegøyer.

    Det har vært mye snakk om å la folk forlate stedet, men det er lett for en Osloborger å si at andre skal bare forlate der de ble født, oppvokst og levd i hele generasjoner, men det å virkelig gjøre det er annerledes. Det er heller ikke slik at man blir gitt et nytt hus på et annet sted men, blir anholdt under forhold som er verre enn det som er tilfellet for norske husdyr, der familiene splittes i mange deler uten at den ene for vite hvor den andre har havnet hen.

    Tilslutt et åpent spørsmål til deg som prøver å få folk til å tro at du vet mye mer enn andre, er sdu istand til å møte meg opp til en åpen debatt(som kan sedes live på web)? Jeg kan slå hull i alt som du tror og later som du er ekspert på. Hvis du nekter dette, viser det kun at du også skriver ting som noen andre har bedt deg om å skrive.

  3. Hvorfor sivile flykter er at sivile ikke vil dra til regjeringskontrollerte områder. LTTE beskytter sivile. Regjerinsoldater drepte over 1000 sivile med artilleri og noen ble skutt. Regjeringen legger skylden på LTTE, det er den sanne siden

  4. Du stiller spørsmålet «Hvorfor Eelan Tamiler flykter fra LTTE sine områder? <Området tilhører Eelan Tamiler, de flyktet ditt fra Sri lankiske soldater rundt 1995-2000. Fra Jaffna til Vanni ormådet(skogen). Så hvorfor flykter de igjen fra Vannni?
    Jo pga. Sri Lanka – militære uten hensyn til sivile, bomber med presisjons våpen. De har ingen steder å gjemme lenger.

    Det er den eneste grunnen til at de flykter fra sine hjem. Fordi de føler seg ikke trygge lenger. Veldig mange er blitt drept, idag over 1300 stk. Av hvem? Ikke LTTE, men av Sri Lankas regjering og militæret.

    Hvorfor flyktet dem da? For dem var redd fro Sri lankas Vrede. Som idag holder 4 millioner tamiler Fanget i sitt eget land. Frarøvet friheten sin, der vanlig mann Eelan Tamiler i Jaffna ikke kan si eller ytere sine meiniger uten å risikere livet sitt. Når jeg snakker med slekninger I Jaffna på telefon, der er dem redde for å ta opp problemet om krigen. Så vi lar vær å snakke om det.

    Så ta tilbake alt det du har skrevet. Jeg som tamiler, og faren min var i Vanni i å 2003, da det var fred der. Hvorfor bodde da Eelan Tamiler i Vanni i år 2003? Mot sin egen vilje? Ble de da truet til å vær der av LTTE på det tidspunktet?

    Du må vær meget uopplyst mann til å kunne ytre dine egne meninger, Det gjenspeiler dine kunnskaper og din troverdig.

    Det foregår FOLKEMORD mot Eelan Tamiler der, og det de menneskene blir møtt med er arrogant holdning fra vanlige Nordmenn som deg.

  5. Hei Bjørn Jarle.

    Du er en flink debantant og det er viktig at du drar i gang en diskusjon om dette slik at man får oppmerksomhet rundt konflikten på Siri-Lanka.

    Det at internationale medier refererer til en sak betyr ikke nødvendigvis at noe er sant.
    Her kunne det vært intressant av deg å opplyse kilde. Da blir dine argumentene dine også sterkere.

  6. For engangs skyld er jeg enig med deg, LTTE dreper sivile og er ikke annet enn terrorister.
    Håper de blir utradert slik at det er mulig å få til fred.

  7. Jeg er helt enig med elllan. Du skriver usakelig og usannhet. Først å fremst at du må være skamfull for en arbeiderparti politikker. Undersøk nøye før du komentere noe!

  8. Hei Kim!

    «Her kunne det vært intressant av deg å opplyse kilde. Da blir dine argumentene dine også sterkere.»

    BBC er en av de mange internasjonale nyhetsmediene som har rapportert om dette. I Norge har NTB og VG dekket saken på den måte jeg henviser til.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  9. Hei ellalan og Surresh!

    Det er ingen tvil om at det foregår grusomheter på begge sider i konflikten. Når det gjelder sivilbefolkningen i det LTTE-kontrollerte området, så er de LTTEs ansvar, både moralsk og juridisk i henhold til internasjonale krigskonvensjoner.

    Også UNICEF slår fast i dag at det er LTTE som nå har hovedansvaret for å unngå massedrap på barn i områdene de kontrollerer: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=571905

    Mvh
    Bjørn Jarle

  10. Hei Bjørn

    Send tredje partner til Vann for å vite sannheten istenfor beskytte srilankiske terror stat. Tamiler og LTTE sa mange ganger for å slippe dem inn.

  11. Jente – som du sjøl er inne på – sammenligninger med Norge under okkupasjon av Tyskland er ikke noen god sammenligning.

    Men i Norge har vi en annen sammenligning som er mye bedre: Samene. Vi har en mindretallsbefolkning som bor nord i landet, med en annen kultur, et annet språk, og som det lenge var meningen å ta fra alle rettigheter til språk og særegenhet.

    Hvis samene hadde valgt geriljakrig for eksempel ved frigjøringen av Finnmark i 1944/5, ville det knapt vært en same igjen i Norge.

  12. Hei ara!

    Jeg håper også at LTTE og regjeringen vil slippe inn nøytrale i området.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  13. hei Nesan: når har du kranglet og fordømmet singhalesere og regjeringen i lange tider, nå har du blitt motbevisst, LTTE har ansvar og da er det eneste du klarer å si er «fuck you» tyder på at det er du som har spredd falske rykter og propaganda og egentlig ikke har noe som helst fornuftig å si…

    stå på du Bjørn Jarle:)

  14. Dette er til dere som mener at det LTTE gjør er galt; at de er terrorister…

    Mener dere at regjeringen bare har gjort det riktige frem til nå?
    Kan dere ikke heller tenkte på hva som får LTTE til å handle på denne måten?

    Verden mener at LTTE er terrorister… Hvorfor ikke tenkte fra tamilenes side, og igjen spørre seg selv om HVEM som er terrorister…

    Se ting fra en annen vinkel! Da får dere et heelt annet syn på saken!!

    Vi tamilere er avhengige av LTTE…
    For oss er dem ikke terrorister…

    Kom heller opp med riktige opplysninger om hvorfor staten har rett, og ikke vi tamilere…

  15. hei «Tamiler»…
    nå har andre tamiler som har kommet seg ut av krigssonen sagt i tv intervjuer at de ikke kunne flykte fordi de risikerte å bli skutt av LTTE.
    LTTE er en gruppe som har satt seg opp imot regjeringen i landet og blir derfor sett på som terrorister. og jeg trur faktisk ikke det er mange tamiler her i landet som støtter LTTE uten å være en del av den ideologien som de vil ha. Men faktum er at nå har de valget mellom å gi opp eller å bli drept virker det som og da er vel valget enkelt eller??? er du ikke en del av løsningen er du en del av problemet og nå er LTTE den ene siden av problemet. En part må gi seg og det ender opp med å bli tigrene, på tide å innse det nå eller???

  16. Hei,
    Jeg kan ikke se at du har svart på mine spørsmål konkret; klarer du å takle et åpent og live debatt om dette? Dette vil jo slå hull i alle de påstandene du hadde kommet med, for det er ikke slik at du kan håpe på ting sånn som i Europa. Det er helt annerledes i denne delen av verden, spesielt på Srilanka, hvor den sigalesike staten har brukt rasistiske argumenter basert på ren myologi til å sammle alle Sigalere bak seg. Tror du vikrkelig at du hadde forandret forholdene i en slik måte at dene staten blir til en rettsat der alle får like muligheter og at det er lover og regler ikke hilken etnisitet du kommer fra, ville ha betydning. Dersom svaret ditt er ja, så er det et typisk tegn at du er ikke mer enn en skolegutt som ikke har dybedeforståelse om forholdet der. Du sier at BBC, NTB og Vg har dekket saken, men dette er bare den versjonen som singalesiske statsledere og deres indiske rådgivere ville bringe frem. OmDisse mediene har vist noe ennerledes, er det bare en dråpe i havet. Omm det er dsse opplysningene du baserer dine påstander og argumenter i, behøver man ikke å si mer om dine kunnskaper i det hele tatt.

    Du er kanskje klok nok til å få frem ting om norske forhold, det er uten tvil at du kan mye mer enn meg, men det betyr ikke at du kan alt om de fjerne verdensdeler. Samtidig som du hevder at LTTE har ansvar for å følge internasjonale krigsregler osv., har det internasjonale samfunnet ansvar for å tvinge frem den andre parten retter seg etter de samme reglene. Som eksempel på disse kan jeg nevne; for noen måneder siden uttaler Gotabaye Rajapakshe(presidentens bror) åpent til mediene at sykehus og andre steder som er beskyttet av Genevkonvensjonen er legitime mål for angrep, og at ved et annet intervju sier han at Bengalbukta skal overfylles med tamilske menns blod og tamilske kvinner skal bli en dags nytelse for sri lankiske soldater. Disse påstandene ville ikke det så kalte internasjonale og ikke minst Norge(inkl. ditt party) reagere imot, hvorfor? Er ddenne manne unntatt kritikk og straff. For noen uker siden, ble det brukt kjemiske midler for krigføring, og det kom bilder av konsekvensene. Dette er bilder som kan analyseres av eksperter på feltet og hevdes at de er forårsaket av forbudte midler uten noen form for tvil. Det ville ikke aktører som Norge si noe imot, heller ikke ville de som hadde jobbet veldig hardt for å få på plass avtale som forbyr klaservåpen, ville ikke si noe om det når disse skitne ting fra Russland blir brukt i Vanni, hvorfor. Om det er en Saddam Husain, som er vesten fiende, som brukte disse så ville dem ha reagert, men ikke når det er Sri Lanka som gjør det.

    Da Al-Bazir av Sudan kastet ut hjelpe organisasjoner som følge av arrestordren, kunne man høre hvor sinte norske politikerer var, spesielt Raymomd Johansen, som gikk ut og sa at det ikke var akseptabelt siden det er disse hjelpe organisajoner som er den eneste sikkerheten folk iDarfur har. På samme måte sier Jopnas Gar Støre etter er besøk i Gaza at alt av ødeleggelsene var unødvendige og kollektive avstraffelser. Hvorfor har de ikke gjort det samme da Gotabaye truet hjelpe organisajoner i Vanni området om enten å forlate umiddelbart eller møte konsekvensene?, hvorfor ville ikke Raymond eller Støre si noe om ødeleggelser i Vanni der foks hus og annet livsnødbendige infrstruktur ble lagt til øde. Isteden snakker både du og dine politiske overprdnede mye om at folk skal flytte fra Vanni og bli anholdt i leirer som er ikke mer verre enn Hitlers leirer. Ville du ha akseptert om Hitler hadde bedt den norske befolkninge til å forlate Norge og bosette seg et annet sted i Europa? Er du klar over at disse folka skal være boende i disse leirer i over tre år, og samtidig vil regjeringen bygge kolonier for singalesere, spesielt for krigsveteraner, i Vanni område tydligere bebodd av d eanholdte? Det er akkurat det som skjedde i Trincomalee før bevæpnet kamp for frigjøring begynte. Tamilere ble jaget vekk fra visse ster, over halvparten av distrikten, for at det skulle opprette sigalesiske bosetninger(kan sammenliknes med de jødiske i midtøsten). Nylig ble mange tusner ble tvunget til å bo i leirer for at india skal bygge kraftverk, visste du om disse?

  17. til henning,
    grunnen til at folk som har kommet seg ut fra krigssonen snakker på tv i regjeringens favør, er jo for å beskytte seg selv… hadde de støttet LTTE så hadde de sikkert blitt drept av regjeringen.
    uansett er det håpløst å diskutere hvem som er den stygge ulven her… det er altfor mange uskyldige som har blitt drept. noe må gjøres med en gang!!!!

  18. Hei ellalan! Du skriver bra! Stå på 😉
    verken vg eller aftenposten kan skrive alt det som skjer der. det er mye rart som skjer der nede. jeg er derfor enig med deg ss. vi kommer ingen vei ved å sitte her trygt å diskutere om hvem som er den stygge ulven i «spillet» deres der de leker med uskyldige menneskers liv. Det er på tide at vi tar et skritt fremover og gjør noe fornuftig. Det er mye man kan si, men veldig lite blir gjort. Vi som har et bedre liv enn de bør gjøre noe for de menneskene som blir drept uten videre. samma om det er i Sri Lanka eller i Palestina. et barn er et barn, uavhengig nasjonalitet og bosted ellr hva?

  19. «Vi har forstått det slik at LTTE har skutt mot sivile som har forsøkt å reise ut av området, la han til. »

    Dere må skjønne først at LTTE = TAMILER, de kjemper for tamilene og tamilenes rettigheter. Hvorfor skal LTTE selv drepe tamilene???? Er dere i et annet verden ellr.

    Også slutt å si at LTTE er terrorister, den sri lankiske regjeringen har tatt såpass så mange sivile liv nå, de er ikke terrorister, men LTTE er terrorister. Sri Lankiske regjeringen lyver, de lurer hele verden. Det må alle skjønne.

    LTTE hadde kontroll over 85% av tamil eelam i 2001, da Norge fredsmeglet, i den fredmegling tida har regjeringen bygget seg, hvis ikke Norge blandet i saken, tamilene ville fått eget land nå, og det ville vært slutt.

    Jeg skylder ikke på Norge, men jeg mener at Norge gjør ingenting nå, det er det som gjør meg sint. Selv om sri lankiske regjeringen har tatt kontroll over de fleste områdene i tamil eelam, tamilene en tid komme tilbake når de er sterke. Se litt fra tamilene side, ikke sivkt oss. En dag blir tamil eelam annerkjent, den krigen slutter da.

  20. Det finnes ikke FN. FN og andre store makt landene må ta svar for mennesketap. India kriger mot tamiler

  21. Er det ikke litt påfallende at den singalesiske regjeringen nekter journalister adgang til landet? Det er ingen ytringsfrihet i landet og de skjuler alle hendelsene og vender på sannheten. Det er naivt å tro at dette er noe annet enn et kynisk spill fra singalesernes side. Hvis de ikke har noe å skjule, burde de kunne slippe til internasjonale observatører og journalister.

  22. For alle dere som skriver at LTTE dreper tamilier og de bruker sivile som menneske skjold.
    Så lurer jeg på hvorfor skyter regjeringen dem og bombadere dem når de vet at det er sivile mennesker. Og for det andre, dere som er helt blinde til å tror på det regjerningen sier hvorfor nekter de å la internasjonale medier eller organisasjoner inn i de områdene, når LTTE selv har sagt at de vil gjerne at de kommer inn og rapportere hva som skjer der?…

    Jeg vil bare si at for dere som sitter her å skriver bare for skrive finne dere et annet hobby eller prøv å få litt mer kunnskap eller fakta om krigen før dere babler i vei.

  23. Mine tanker går til alle sivile på Sri Lanka som strever for å overleve dagen. Tankene går også til tamilene i utlandet som tenker på familie og slekt som drepes og tortureres i hjemlandet deres.

  24. Til den som skriver
    LTTE= TAMILER–PISS PRAT.Alle tsmiler er ikke LTTE. det er mange Tamiler som ikke kan fordra disse idiotene..Hvordan våder du å skrive noe slikt.. snakk om bade deg selv du.. IDIOT

  25. Nå har regjeringen i landet allerede kastet ut media, fn og alle humanitære hjelpeorganisasjoner. Hvorofr har du ikke reagert på dette?

  26. Krig er Krig. Da man velger å starte en krig mot noen annen, så putter man alt inn som innsatsen,.
    Hvordan kan LTTE starte en krig, og deretter grine over å bli slått ned i støvlene? at Sivile dør..
    Vist faen dør sivile, det er jo krig jo…

    Nevn en krig som ingen sivile døde… og du kan banne på at disse sivile selvfølgelig plukker opp våpen om du snur ryggen til og lar de leve.

    Med andre ord, få slutt på krigen, ingen sivile vil dø.
    Hvordan? Vel… utrydd LTTE som militær-terrorist-gruppe, og du skal jaggu se alle sivile tamile plutselig bli snille og glade.

  27. Hei Trond!

    Du har et altfor enkelt syn på denne krigen dersom du tror regjeringen har kastet ut FN, humanitære organisasjoner og medier.

    For det første: De LTTE-kontrollerte områdene er det ikke regjeringen på Sri Lanka som styrer over – da hadde det neppe blitt kalt LTTE-kontrollerte områder. Det er LTTE som styrer der. Og det er LTTE som bestemmer om medier, FN og humanitære organisasjoner skal få være til stede.

    For det andre: LTTE nekter hjelpeorganisasjoner adgang, og nekter dem å operere – og LTTE-styrker har henrettet hjelpearbeidere inne i sonen.

    For det tredje: LTTE har tidligere i krigen brukt/misbrukt eksterne aktørers tilstedeværelse nokså rått og hensynsløst. Hjelpearbeidere har rapportert om at de opplever at tilstedeværelsen brukes propagandamessig internt – og militær eksternt ved at LTTE kalkulerer med færre angrep fra regjeringsstyrkene når det er internasjonale aktører til stede.

    For det fjerde: Tross alle grusomheter regjeringshæren har gjort seg skyldige i, så er det LTTE som nå utgjør den desidert største faren for tamilene i sonen – og det er LTTE som bruker sivile som levende skjold. Mitt anliggende har vært den akutte situasjonen, og den er det kun LTTE som kan gjøre noe med inne i sonen.

    Og for det femte: LTTE er snart nedkjempet – og ville vært det forlengst dersom de ikke hadde gjort seg skyldige i krigsforbrytelser og brudd på krigskonvensjoner. Når LTTE er nedkjempet militært (for jeg antar at de ikke vil kapitulere, men heller kjemper til siste mann), er tiden inne for å både bygge freden og stille regjeringsstyrkene ansvarlige for sine forbrytelser.

    Så totalsvaret på det du spør om blir da: Fordi det ikke er regjeringen som har ansvaret inne i det området LTTE kontrollerer.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  28. Så flink du er til å argumentere for det du står for nesan. Alltid saklig, alltid reflektert og aldri noensinne sjikanøs eller personrettet…

    Mvh
    Bjørn Jarle

  29. ingen grunn til å argumentere . du skriver falske
    anklagene.
    du er organisert norman mot tamiler. de som leser tror vi er ekkelt. men det er ikke sant.
    vi er beste innvadrere i norge du odelege vares ansikt skrive mot tamil tiger og tamilsk frihet.

  30. Hei nesan!

    Jeg skriver meningene mine basert på den kunnskapen jeg har om konflikten på Sri Lanka etter å ha jobbet med problemene der i noen år og etter å ha hatt mye kontakt med hjelpeorganisasjoner som forsøker å gjøre noe. Jeg nekter å stille meg bak en påstand om at dere er de beste innvandrerne i Norge, rett og slett fordi jeg syns det er meningsløst å rangere folk på den måten som du legger opp til.

    Er du rasist som mener man skal rangere folk slik etter etnisk tilhørighet…?

    Mvh
    Bjørn Jarle

  31. Det er neppe noe poeng og krangle om hvem som har skylda her, og tamilene i norge kommer ingen vei med å kreve at nordmenn enten skal holde med dem, ellers er nordmennene rasister.. Når ingenting i utgangspunktet er bevist av hvem som er skyld. Men det som faktisk er ekkelt, er å se hvordan tamilene forsvarer seg selv og andre, rett på skjellsord og trusler. Klart visse dumme nordmenn også prøver seg på den varianten, men jeg har faktisk ikke sett noe annen form for kverulering fra tamilene.. I hvertfall ikke om de blir motdiskutert av folk med form av linker som sier det «motsatte» som dem.

    Oh well!

  32. henning,
    De andre tamiler som har kommet seg ut av krigssonen , de er i singelesere område. de ble tunget av singeleserer, derfor har de sagt i «tv intervjuer at de ikke kunne flykte fordi de risikerte å bli skutt av LTTE». du skjønner ikke om de bor i konsentasjon leier. Tamiler er LTTE og LTTE er Tamilene . Hvis den Tamilen er 100% Tamilen!. LTTE aldri Taper, Vokser de oppigjen

  33. Jeg vil også si at sammenligning mellom tysk innvasjon av Norge i 1940 og konflikten på Sri Lanka , er en dårlig sammenligning.
    Dersom samene som du sier hadde gått til väpnet opprör så burde de selvfölgelig bli utslettet. Det finner jeg helt naturlig.

  34. Hadde bare media sluppet inn, hadde man fått svar på en del ting. spørrsmålet er da: hvorfor slipper de ikke inn?? Hvis regjeringen gjør en så bra jobb, henter ut sivile, gir mat og medesiner, og gir tak over hodet for de sivile. Hvis alt er så bra som de påstår, burde ikke da media få komme inn?? slik at verden kan få se hva regjeringen gjør for de sivile. Det hadde jo bare vært + i boka for regjeringen. Men folk burde skjønne at noe er galt når fri media ikke slipper inn.

  35. Hei Påsann!

    Det er jo ikke regjeringsstyrkene som nekter mediene å komme inn – for regjeringen har ingen makt i sonen. Det er det LTTE som har. Det er derfor det kalles en LTTE-kontrollert sone.

    At mediene ikke kommer inn, skyldes mer at LTTE har behov for full kontroll på meldingene som går mellom sonen og omverden.

    Og jeg vet ikke om mediene ønsker å være der heller. Det er ingen som kan garantere for medienes sikkerhet i sonen, og LTTE vil kunne bruke journalistene somlevende skjold eller som propagandainstrumenter bare ved at de er til stede. Dermed vil et slikt engasjement bryte med hele idéen om frie medier.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  36. Jeg stemmer i hvertfall ikke AP i år, får takke blant annet deg for det. Du har, som mange andre, ganske ubalansert syn på det hele. Og legge hele skylda på LTTE beviser kun din uvitenhet og løse tilknytning til krigen på Sri Lanka.

    Jeg er enig i at LTTE har sin del av skylden i krigen, men du må huske på at hvis man skal snakke om terrorisme så må man kunne bruke det samme om regjeringen på Sri Lanka. For min del er regjeringen verre enn LTTE. Husk at LTTE kom ikke opp av jorda pga at de hadde lyst på et lite landområde, eller kjedet seg, men på grunn av statsterrorisme! Jeg vet det er lett for folk å dømme alt annet enn det regjeringen i et land gjør, men det får være grenser!

    Du nevner 4 punkter til Trond. La meg gi noen kommentarer på dem.

    1. Du kritiserer at LTTE ikke slipper inn journalister? Saksopplysing: Sri Lanka, altså regjeringen i landet slipper ikke inn uavhengige medier og NGOs (Non-Govermental Organisations) i landet – mens regjeringen påstår de prøver å redde tamilene. LTTE holder kun et lite område der krigen direkte pågår. Kritiser først regjeringen for at ingen kommer inn i konsentrasjonsleirene, sykehusene og der regjeringen påstår de redder tamilene. Hvis landets regjering mener at de gjør det beste for tamilene, er det søren meg ikke betenkelig at ingen slipper inn for å dokumentere dette?
    Forøvrig les Thomas Seibert avsløring om hva som skjer i flyktningsleirene: http://www.ireport.com/docs/DOC-246576

    2. Har henrettet hjelparbeidere? Finnes det noen kilder på dette?

    3. Hvordan har de misbrukt? Propaganda vil man finne uansett part.
    Jeg ser ikke hvorfor man ikke skal kunne kalkulere med færre angrep heller. Husk at våpenhvilen som var tilrettelagt av eksterne aktører ble brutt av først og fremst regjeringen (etter at de hadde brukt de årene på å bygge opp sin militære styrke).

    3. Punktet her må være en vits. Hvorfor er det kun LTTE som kan gjøre noe? Og den akutte situasjonen er skapt av regjeringen. De har ingen ønsker om å beskytte sivile, og skylder uansett på LTTE uansett hva som skjer. Så i såfall er det begge parter, og ikke kun LTTE. Du nevner de grusomhetene som hæren har gjort. De gjør fortsatt, det skjer i det jeg skriver dette. Folk kommer fra krigsområder til konsentrasjonsleir. Men blir bortført og drept, kvinner voldtas og drepes/tar selvmord, barn blir tatt bort fra foreldre, mat og medisiner får ikke komme inn osv. Og du skylder kun på LTTE?

    5.Jeg tviler på at LTTE blir nedkjempet. De har mistet mye, men jeg tror dette kommer til å føre til en ukonvensjonell krigføring framover. Jeg syns det er tåpelig at man kan snakke om brudd på krigskonvensjoner fra LTTE sine side når regjeringen gjør det samme! Nevn det da mann.

    I tillegg det kommer ikke til å bli fred før den politiske konflikten i bunn er løst. Og med den måten regjeringen har gått fra på det siste året, så tror jeg har satt dype spor i mange tamiler på Sri Lanka.

    Så totalsvaret ditt på spørsmålet er rett og slett bare sett fra den ene siden og således kun lite nytteverdi.

    I tillegg ser jeg Nesan ikke er så flink til å uttrykke seg, samtidig som har sikkert har mye frustrasjon i seg. Men angående det han sier her er en artikkel som belyser det litt mer:
    http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3030284.ece

    Bakgrunn for krigen, se video:
    http://www.youtube.com/watch?v=MOCKLEKuUl8&feature=player_embedded

  37. Hei V!

    Kan du si hvilket/hvilke partier som har et ganske så annerledes syn på krigen i Sri Lanka enn det Ap har…? Meg bekjent er det temmelig bred tilslutning blant de politiske partiene i Norge til den politiske linjen Ap ligger på, men det er spennende hvis du vet noe annet.

    Jeg legger ikke hele skylda på noen, jeg – at du påstår dette gjør at jeg tviler på at du har lest innleggene mine særlig godt. I såfall kan dét være noe av grunnen til feilkoblingene dine.

    Til saksopplysnngen din vil jeg si at den er helt feil. Det er LTTE som kontrollerer sonen,ikke Sri Lankas regjering. LTTE er myndigheten i den LTTE-kontrollerte sonen. Da har det ingen verdens ting å si hva Sri Lankas regjering tillater og ikke tillater – sonen er utenforderes myndighetsområde.

    Til henrettelsen av hjelpearbeidere, så har jeg dette fra norske hjelpeorganisasjoner.

    Av punktene dine ellers tyder mye på at du sluker all propagandaen fra LTTE, og ikke er villig til å se saken slik f.eks. UNICEF, FNs sikkerhetsråd eller hjelpeorganisasjonene ser den.

    Jeg er ellers enig med deg i at mange tamiler nok føler stor frustrasjon, og den fortvilelsen skal vi alle være klar over og ha stor respekt for at fører til reaksjoner som kan virke irrasjonelle.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  38. Til Espen,
    Det som skjer på Sri Lanka er helt forfordelig. Tamilene i Norge og verden over er desperate etter en løsning på krigen. Derfor kan det i blant gå «over» for noen, og det er grunnen til at de kanskje bruker skjellsord o.l. Det kan dreie seg om deres egne foreldre eller slektninger… og da er det ikke rart at folk kanskje skriver ting de kanskje egentlig ikke mener.

    Det blir for dumt å kalle tamilene de beste innvandrerne, MEN tamilene er hvertfall blant de innvandrerne som har kommet lengst i integrering i Norge.

    Det blir også for dumt å si at alle tamilere = LTTE. Selvfølgelig finnes det en god del folk som støtter dem, men det er nok ikke alle som gjør det. Det betyr dermed ikke at de er på parti med regjeringen, men at de kanskje stiller seg nøytrale og bare vil ha slutt på krigen.

    Det sies så mye, men det er alfor lite som blir gjort. Unicef er beskymret for barna som er igjen, men hva med de uskyldige barna som allerede er døde?

    Det må være en enside løsning på krigen, det hjelper ikke at bare LTTE legger ned våpnene. Samme må skje fra regjeringens side. Det handler om livet til sivile mennesker. Da blir det for dumt å leke «hvem som har vunnet» her.

  39. Du legger jo helt klart mesteparten av skylda på den ene parten, jeg kan ikke skjønne at du nekter det når innlegget ditt er skrevet slik.

    Du sier: «Til saksopplysnngen din vil jeg si at den er helt feil. Det er LTTE som kontrollerer sonen,ikke Sri Lankas regjering. LTTE er myndigheten i den LTTE-kontrollerte sonen. Da har det ingen verdens ting å si hva Sri Lankas regjering tillater og ikke tillater – sonen er utenforderes myndighetsområde.»

    >>Hva er dette her for noe? Jeg sa: Regjeringen slipper ikke inn journalister i landet. LANDET! Folk kommer ikke inn i landet Sri Lanka. Jeg har ikke nektet for at LTTE ikke slipper inn i den lille sonen som de har, men det er altså regjeringen som ikke slipper inn journalister i Sri Lanka; f.eks flykningsleirene osv.

    Du sier: «Til henrettelsen av hjelpearbeidere, så har jeg dette fra norske hjelpeorganisasjoner.»
    >>OK, hvis du påstår det så har jeg ingen bevis eller motbevis på det.

    Av punktene dine ellers tyder mye på at du sluker all propagandaen fra LTTE, og ikke er villig til å se saken slik f.eks. UNICEF, FNs sikkerhetsråd eller hjelpeorganisasjonene ser den.
    >> Jeg ser den fra forskjellige vinkler, også LTTE og tamilenes side. Du ser den også fra forskjellige vinkler, men alle retter seg kun mot LTTE. Og du har bestemt deg for at alle andre enn LTTEs side er riktig/nøytralt. Det er lett å kritisere de som gjør opprør mot en regjering, men ikke motsatt. Det er politikk, og det gjøres på bekostning av folk (her tamiler), så lenge det er med på å tjene et lands interesser. Ingen tjener noe på å støtte tamilene, og derfår de heller ingen støtte. La det også være sagt at jeg tror ikke LTTEs framgangsmåte er løsningen på krigen, men som i et annet innlegg her, å kreve at de skal legge ned våpnene og regjeringen fortsette å gjøre hva de vil, er bare hjernedødt. Enten så tror du (feilaktig) at regjeringen på Sri Lanka vil tamilene det beste, eller så ignorerer du det fordi du syns alle som gjør opprør mot staten er terrorister. Hva mener du, kan man gjøre opprør mot en urettferdig og undertrykkende regjering i et land?

    «Jeg er ellers enig med deg i at mange tamiler nok føler stor frustrasjon, og den fortvilelsen skal vi alle være klar over og ha stor respekt for at fører til reaksjoner som kan virke irrasjonelle.»
    >> Godt å høre, håper du også leste linken jeg sendte deg. Jeg frykter ihvertfall det verste når denne krigen er «over».

    Ha en fortsatt problemfri dag!

  40. Hei V!

    Du tar feil, det er massevis av journalister i Sri Lanka. Men det er altså ingen i sonen.

    En fortsatt fin dag til deg også.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  41. Jeg tar ikke feil når det er generell enighet, selv hos FN, at ingen uavhengige medier slipper inn. Regjeringen har selv sagt at de ikke slipper inn utenlandske journalister.

    Mye kan diskuteres, men det at journalister ikke slippes inn har vært kjent av ALLE.

    Når du skriver at «massevis av journalister er i Sri Lanka», går det ikke lenger å diskutere med deg. Da fornekter du fakta. Makan til arroganse.

  42. Hei igjen V!

    Tillat meg å bare ta 5 tilfeldige eksempler på at det du skriver er feil:

    http://www.dagsavisen.no/utenriks/article410599.ece

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7580630.stm

    http://www.nowpublic.com/world/another-journalist-assaulted-sri-lanka-0

    http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=550423

    http://www.reporterfreelance.info/2009/04/08/sri-lanka-newspaper-editor-accused-of-helping-rebels-reporters-without-borders-rebuts-claims-27022009/

    Som du ser har jeg helt rett i at det er massevis av journalister i Sri Lanka.

    At utenlandske journalister må søke om journalistvisum for å få tillatelse til å komme inn i landet er noe Sri Lanka deler med svæt mange andre land – men det betyr ikke at det er forbud mot å være der som journalist, snarere tvert om.

    I denne saken er det du som er arrogant. At du ikke klarer å diskutere med meg fordi jeg snakker sant og du ikke liker virkeligheten, får være din sak.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  43. Til Bjørn Jarle

    Du sier at det er LTTE som ikke slipper media. Men er det ikke sånn at LTTE bare kontrolerer en kjempe liten del??? resten er jo regjeringen. Og de sivile som regjeringen har «reddet», er vel i et trygt område. media kan jo få komme dit. der de har sykehus osv.Ingen har sagt at media skal inn i krigsområdet, det blir for dumt. hvis regjeringen vil at media skal slippe inn, så hadde det skjedd. Hvorfor skal de liksom høre på LTTE på dette punkte? ser du tegninga??;) Regjeringen slipper ikke inn media, fordi….de har alt for mye som ikke kan komme ut. LTTE har da ingen ting å si på hvem som slipper inn i regjeringens soner??

  44. Jale, du er en jævel!!

    snakker du om trygghet!!? vi tamiler vet hvor vi har trygghet!
    de penger som du får fra den Sri Lankiske ambassaden er «blod penger»!

    kus deg med de!!
    Tamiler vet nå hvem de skal ikke stemme på til neste valg! (AP)
    du er leder for ap i et annet sted i Norge. vi stemmer på dere!

  45. ikke fordømme bare ltte for srilankise regjerning veldig interesert til å

    utrydder tamiler det må du tenke før du skrive om dømme tinker

    mvh
    såredetamiler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.