SV er den største trusselen mot fortsatt Ap-dominert regjering

32

Jeg har både ment det lenge og sagt det lenge: SV er antagelig den aller største trusselen mot en fortsatt Ap-dominert regjering med Jens Stoltenberg som statsminister. Nå ser tallenes tale ut til å bevise at den store majoritet av velgerne er helt enige i dette.

SV er et fløyparti som ble stiftet på misnøye med Arbeiderpartiets utenrikspolitikk. Dvs. strengt tatt på misnøye med den utenrikspolitikk som samlet støtte fra de brede lag både i det politiske liv, og i landet ellers. De relativt smale synspunktene SV stod for ved stiftelsen, har de fortsatt å ha. I tillegg har en lang rekke andre spesielle saker kommet til.

Slik bør det være for fløypartier.

Men bør det være slik for regjeringspartier, som skal styre landet?

Min observasjon er at SV rives og slites mellom to hensyn – og to fløyer. Den ene fløyen er den etablerte ledelsen,som syns det er viktigere å GJØRE det rette enn å MENE det rette. Altså en realpolitisk linje som søker å endre samfunnet i best mulig retning utfra partiets grunnsyn. Kristin Halvorsen gjør en utmerket jobb i dette, og har dratt politikken mot venstre i mange saker – ja, faktisk i langt flere saker enn SVs oppslutning ved forrige valg skulle bære bud om.

Den andre fløyen er mer opptatt av å MENE det rette enn å GJØRE det rette. Her har vi sett grelle eksempler på SV’ere som demonstrerer mot sin egen regjering utenfor Stortinget, og sV’ere som er i voldsom utakt med den linjen partiledelsen har valgt.

Min oppfatning er at SV har blitt et parti med temmelig skral ryggrad. Partiet kompromisser på område etter område, og må også gi tapt i spørsmål der Apog Sp setter foten ned. For den fløyen som er opptatt av å MENE det rette, er dette provoserende – og noen av dem tar til orde for at SV må ut av regjering dersom de ikke får mer gjennomslag i SVs fanesaker.

Jeg syns det er bra at SVs ryggrad ikke er spesielt rett. Slik er det når politiske prinsipper møterhverdagen, og man skal finne løsninger i samarbeid med andre partier. Jeg syns det er all mulig grunn til å rose SVs ledelse for måten de jobber på i regjering, og for politikken regjeringen totlt sett fører.

Men samtidig mener jeg det er god grunn til å slå fast følgende: SV er den største trusselen mot en fortsatt Ap-dominert regjering etter valget 14. september!

Det er tre grunner:

1. Potnsielle Ap- og SP-velgere frykter at SV skal få for stor innflytelse på politikken de neste årene, særlig på områder der SVs politikk skiller seg vesentlig fra Aps og Sps politikk. De kan dermed være vanskeligere å mobilisere, eller de kan ende opp med å stemme på et parti utenfor den rød-grønne alliansen.

Dette anser jeg for å være den største trusselen.

2. Den SV-fløyen som er mer opptatt av på MENE det rette enn å GJØRE det rette, vil kunne være såpass misfornøyde md SVs gjennomslag i de spesielle særstandpunktsakene, at de enten lar være å stemme eller stemmer på Rødt – som i de fleste av fylkene er likebetydende med å kaste bort stemmen (fordi Rødt ikke har sjans til å komme over sperregrensa, og kun har visse muliggheter for distriktsmandat i Oslo og Hordaland).

Dermed kan kampen om stemme som trengs for å få inn SV’ere på sistemandat i mange fylker gå tapt – og Frp’ere eller Høyre-kandidater kan stikke av med mandatene i stedet.

3. Folket syns SV har gjort en for dårlig jobb. Gapet mellom forventninger til regjeringen og innfridd politikk er i all hovedsak et gap på de områdene der SV flesket til i valgkampen. Og brudne forventninger fører til velgerfrustrasjon, og fare for at velgerne finner andre partier å stemme på.

I Dagbladet i dag går ledelsen i Norsk Industri og fagfobunde Industri Energi ut, og sier at det beste hadde vært en regjering der Jens Stoltenberg og Ap styrte alene. Og dette er ikke små og smale organisasjoner; Norsk Industri organiserer 2200 bedrifter med 120.000 arbeidstagere – og Industri Energi har 55.000 medlemmer.

I en nettmåling Dagbladet gjennomfører, svarer 67 % av over 9000 respondenter at de ville foretrukket en regjering bestående av Ap alene.

Du kan si din mening og se resultatet av webpollen her (bloggposten fortsetter nedenfor pollen):

Ville regjeringen vært bedre uten SV og Sp?
Ja
Nei
Bare uten Sp
Bare uten SV

Min klare oppfatning er at det ville vært større sjanse for en Ap-dominert regjering etter høstens valg hvis Ap hadde gått til valg på selvstendig grunnlag, dvs. på å danne en ren Ap-regjering.

Men ville det gitt landet en bedre politikk?

Jeg tror det. Som sosialdemokrat mener jeg at Aps politiske løsninger rett og slett er bedre enn SVs løsninger og bedre enn Sps løsninger. Med en mindretallsregjering der Ap i noen saker kunne oppnådd flertall med SV og Sp, i andre saker med Krf og Venstre, og i noen saker med Høyre eller Frp – mener jeg at totalbildet ville blitt best. Og rent demokratisk ville politikken langt oftere lagt seg der folkeflertallet ønsker seg løsningene – i stedet for å legge opp til at fløypartier eller særinteressepartier «må få» gjennomslag for noen av sine snevre særstandpunkter som det store folkeflertallet er uenige i.

Jeg ser rett og slett ikke bort fra at et uventet utspill fra toppene i Ap om å endre grunnlaget Ap går til valg på, og at Ap nå vil styre alene, ville kunnet gi Ap såpass mye vind i seilene at oppslutningen fra glansdagene på 1980-tallet hadde vært innen rekkevidde. I allefall ville Thorbjørn Jaglands berømte/beryktede 36,9-målsetting være klart innen rekkevidde.

Om et slikt utspill kommer? Nei, det kan du banne langt og lenge på at det ikke gjør.

For den løsningen Ap går til valg på, er i grunnen god nok: At dagens rødgrønne solidaritetsregjering skal fortsette dersom den får flertall etter valget. Det er et politisk linjevalg, der velgerne nå har fått klar beskjed om at en stemme til Ap, Sv eller Sp vil være en stemme til å videreføre hovedlinjene i den politikken som regjeringenfører.

Og dette er en klar melding, og et greit signal til de som mener at det er viktig å ha en tydelig retning på hvor partiene vil. De rødgrønne vil satse mer på fellesskap, utvikle flere og bedre fellesskapstjenester, oppruste velferden ytterligere, skape et tryggere Norge og bekjempe arbeidsledighet og konsekvensene av finanskrisa. Samtidig sies det nei til nye urettferdige skattekutt, nei til privatisering av skoler og helsevesen og nei til større forskjeller i Norge.

Til de som mener at Aps politikk er bra, men som mener det er viktig å begrense SVs og eventuelt Sps innflytelse på politikken, vil jeg si følgende:

Den beste måten å sørge for dette, er å stemme Arbeiderpartiet ved høstens valg!

Legg forøvrig merke til at dersom de rødgrønne partiene IKKE får flertall ved valget, vil den skisserte modellen for en Ap-regjering som styrer med vekslende støtte i Stortinget bortfalle. Da vil det ikke lenger være mulig for en ren Ap-regjering å få støtte ved å henvende seg til SV/Sp. Og da står vi overfor en situasjon med en høyredreining av politikken, og der Ap i mange saker vil være spilt utover sidelinja.

Den største politiske trusselen mot Arbeiderpartiets politikk er den politikken somhøyresiden stårfor.Altså partiene Høyre og Frp. Men dersom den rødgrønne regjeringen skalvinne valget, er vi avhengige av at de som i utgangspunktet støtter samfunnsretningen Ap, SV og Sp vilgå i – stemmer på de tre partiene ved høstens valg. og DER ligger antagelig den største trusselen mot at dagens regjering får fortsette. Og hovedbrikken i den utfordringen ligger i partiet SV.

SV er den største trusselen mot en fortsatt Ap-dominert regjering. Men paradoksalt nok er SV også en forutsetning for en best mulig gjennomslagskraft for Arbeiderpartiets politikk de neste fire årene…

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

32 thoughts on “SV er den største trusselen mot fortsatt Ap-dominert regjering

  1. Du har et veldig godt poeng med dette innlegget. For meg vil det være uaktuelt å stemme AP nå, så lenge det samtidig vil være en stemme på SV. Da trekker jeg heller mot høyresiden, velger det minste av 2 onder.

    SV kan kun en ting, og det er å være i opposisjon, noe de virker å være selv når de sitter i regjering. Klarer ikke ta SV eller velgerene deres seriøst lenger…

  2. Jeg tror dessverre mange tenker som deg.

    Min oppfordring er at du hjelper Ap ved å stemme på Ap – slik at det blir mest mulig Ap-politikk og minst mulig særstandpunkter fra SV (og Sp) de neste fire årene.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  3. Du er nå deg selv lik. Du kan det med å moblisere kreftene for at vi sammen skal vinne valget. Flott innsats. Hurra for deg.

  4. Dessverre er det vanskeligere å mobilisere Ap-sympatisører OG Sp-sympatisører OG SV-sympatisører denne ganegn – pågrun av SV.

    Men dette har jeg altså beskrevet i bloggposten, merkelig at du ikke fikk det med deg.

    Og jeg mener det er all mulig grunn til å jobbe for at Ap får flertall på Stortinget sammen med SV og Sp. Men den største trusselen mot et slikt valgutfall, er dessverre SV.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  5. Er ikke helt enig med deg i dette;SV er gode å ha til å holde noen i øra.Er det noe vi trenger er det at AP ikke drifter for mye til høyre for da blir det hipp som happ hvem av de to folk stemmer på dvs Høyre AP.Når det gjelder høstens valg tror jeg det blir vanskelig å vinne takket massiv propaganda fra Frp godt støttet av DB,VG mfl,når så flere i AP nå nærmest vil gjøre AP til Frp light mht innvandrer spørsmålet hva da.Hvis Frp kommer med fler rabiate forslag noe de kan komme til å gjøre hvis oppslutningen gå i disfavør av partiet.Man må være klar over at Frp skyr ingen midler når det gjelder å kapre velgere og hvis det samme skjer med andre partier at de blir om å gjøre å legge seg tett opp til Frp kommer det til å bli et temmelig ille samfunn,da kan man like gjærme innføre diktatur.T J

  6. Jeg er enig i at vi (AP) er best tjent med å stå alene. Men det toget har vel gått for denne gang?
    Jeg tror uansett at SV får så få stemmer at de nesten ikke kan regnes med.

  7. Det er påfallende hvor kort den politiske hukommelsen er – også blant de som er litt mer enn vanlig interessert i politikk. Om vi går åtte år tilbake, til 2001, gjorde AP sitt dårligste valg noensinne. SV gjorde sitt til da beste. Høyre gjorde det også godt. Hvorfor? AP, med mye samme mannskap som i dag, hadde i ett år peiset på med mørkeblå høyrepolitikk som privatisering av offentlige selskaper (Statoil feks), godtatt privatisering og konkurranseutsetting av pleie og omsorg, vurderte og gjennomførte skatteletter for de rikeste og vurderte attpåtil å reformere sykefraværsordningen – noe som var å hive en brannbombe inn i LO. Hva skjedde så i 2005, når Stoltenberg II gikk på og hadde helt lagt om kursen? Jo, han hadde med seg to partier til.

    Tror du Jens har endret mening? Eller tror du kanskje han er like høyrevridd som i 2001?

    Det som ihvertfall er tydelig er at så lenge AP har SV og SP med seg i regjering, og denne fører en mer radikal politikk, så tjener AP på dette – mens SP og SV står stille. Går AP ut vil vi kunne se et nytt 2001, med Høyre og SV som vinnere på at AP fører blå politikk. Eks-velgere stemmer Høyre hvis de innser at de får det samme uansett om det er Høyre eller AP, mens de som går til SV gjør det i protest mot at et arbeiderparti går for eiernes og rikingenes interesser.

    Når det gjelder lederen i Industri og Energi vet jeg at mange i forbundet hans er uenig med ham, og dem som virkelig steiler i sak om nytt industrikraftregime er AP. Fordi det vil bryte med EØS. Og i valget mellom EU-logring og det å redde norsk industri er det trist å se at AP er så feige.

  8. Det er mange av oss i sentrum-høyre som hadde vurdert å stemme AP om de ikke hadde samarbeidet med SV eller SP.

    Jeg tar AP alene eller AP+V over FRP+H, men jeg heller FRP+H over SV og SP.

    SV er farlige korttenkte idealiserter og SP er et parti for de med svært svært spesifikke særinteresser, som historisk har hatt veldig lite med venstresidens kjernesaker.

    Valget til Høsten er nok tapt for de rødgrønne, men jeg tror AP forsatt kan sitte med makten.

    Selv AP+V+KRF+SP er mer sannsynlig enn at SV og AP skal sitte sammen til høsten i en faktisk maktposisjon.

  9. Det er mange av oss i sentrum-høyre som hadde vurdert å stemme AP om de ikke hadde samarbeidet med SV eller SP.

    Jeg tar AP alene eller AP+V over FRP+H, men jeg heller FRP+H over SV og SP.

    SV er farlige korttenkte idealiserter og SP er et parti for de med svært svært spesifikke særinteresser, som historisk har hatt veldig lite med venstresidens kjernesaker.

    Valget til Høsten er nok tapt for de rødgrønne, men jeg tror AP forsatt kan sitte med makten.

    Selv AP+V+KRF+SP er mer sannsynlig enn at SV og AP skal sitte sammen til høsten i en faktisk maktposisjon.

  10. Hei Simen!

    Med denne retorikken kan jeg ikke forstå hvorfor dere i SV overhodet vil regjere sammen med Ap,og især med Jens Stoltenberg som regjeringssjef. Ap er jo privatiseringskåte løpegutter for storkapitalen og EU, og ønsker egentlig å rasere sykelønnsordninga og selge sykehusene til privatkapitalistiske interesser, i følge deg.

    Men likevel går dere altså til valg på å regjere sammen med Ap. Si meg, hvorfor i alle dager gjør dere det, når dere ser slik på Ap? Kunne dere like gjerne regjert sammen med Høyre? Kaster dere all denne kritikken over bord i bytte med et par taburetter ved kongens bord?

    Og hvis Aps agenda var det du skriver at den er – hvorfor i heiteste går ikke Ap til valg på å danne regjering med H/Frp? Det er jo etter dine preferanser mye mer til felles mellom Ap og høyresida enn mellom Ap og SV…

    Den typen kritikk du fremsetter her er helt typisk for det jeg snakker om i bloggposten; SV-fløyen som ikke er spesielt opptatt av å GJØRE det rette, men desto mer av å MENE det rette.

    Totalt virkelighetsfjernt, med andre ord. Innlegg som dette styrker inntrykket av SV som et seminar – ikke et politisk parti. Og det skremmer velgere fra å stemme Ap, i frykt for at man får det man opplever som «klin gærne SV’ere» med på lasset. Samtidig skremerdet velgere som er mer sympatiske til SV fra å stemme SV, fordi du jo nettopp bekrefter at SV har solgt seg til storkapitalens lakeier. Da stemmer de heller Rødt, eller holder seg hjemme på valgdagen…

    Likevel håper jeg altså at dere gjør et såpass godt valg at regjeringen får fortsette med flertall bak seg i Stortinget. Fordi jeg vet at de som kommer til å representere SV på Stortinget i neste periode vil ha langt sterkere grad av felles virkelighetsoppfatning med de rødgrønne samarbeidspartnerne enn det du legger for dagen her.

    Og fordi jeg vet at alternativet til at dagens regjering fortsetter, er det mest mørkeblå regjeringsalternativ i norsk historie – med dramatiske følger for Norge som vi kjenner det.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  11. Andre: tenkte akkurat som deg tidligere, men som sagt en stemme til AP vil gi SV og SP mindre innflytelse se det er absolutt verdt og stemme på AP dersom du mener det er partiet for deg.

  12. Jeg har ikke lenger noen tro på Arbeiderpartiet. De har ingen markante ledere og Stoltenberg er en konfliktsky guttunge med en forsurende arroganse som savner sidetykke på høyesiden. Både Ap og Sv har prostituert sin politikk og det er blitt ei hengemyr som raskt har vist seg å være sentrum i kvikksand. Samarbeide mellom Ap og Lo i sentralstyre tilAp gjør dette til en suppepolitikk. Denne sammensveisede indre gruppe både planlegger,utfører og gjennomfører sine avgjørellser på bakrommet og det produseres planlagt propaganda i gjennom 90% av mediene som er A-Pressen og Nrk under en Ap regjering og Tv 2 som Lo eier 50% i sammen med Egmondt Dk. Valøgløfter blir til unnskyldene uttalelser og med et «håp» om å få dette ferdig i de neste 4 år. Det er rett å slett ikke troverdighet igjen i det de presenterer og min stemme er alt gått til Frp ! . Godt Valg, gjør som meg , forhåndstem og ikke la deg lure i innspurten.

  13. Du rakker ned på dem som forholder seg til det som står i Bibelen, mens du forsvarer i det lengste de som forholder seg til Koranen – og som ikke engang vil fordømme dødsstraff for homofile og andre «syndere».

    Skulle forøvrig likt å se hvor mange klager du har fått på at du skriver FOR mye om APs politikk, særlig i forhold til de klagene du har fått for å skrive for lite om APs politikk – og for mye om de øvrige partienes politikk slik du tolker den.

  14. Hei D. Sverre Jensen!

    Dette om Bibelen og Koranen er det null dekning for i det jeg har skrevet her, gitt.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  15. Vel, hvis du prøver å gjemme all politikk som faktisk ikke tjener den gruppen mennesker som partiet opprinnelig er ment å tjene, så mener jeg det partiet har et problem. Og AP hadde et seriøst politisk problem etter valget i 2001, det kommer du ikke unna.

    For å snakke litt lokalpolitikk så var og er jeg for et samarbeid mellom AP og SV her i Bergen. Her samarbeider vi godt i opposisjon og er enige om mye, til tross for at SV er tydeligere og kanskje en smule mer prinsipielle. Det er en helt grei fordeling. Jeg mener oppriktig at det er viktig å samle seg på venstresiden uavhengig hva man praktisk mener både fordi det er viktig å ha et alternativ til høyresiden og fordi vi sammen får til mye.
    Men med et flertall i Stortinget og store muligheter er det frustrerende å se at regjeringen er så lite visjonær. Og unnskyld at jeg legger mye av skylden på AP, men hvis vi sammenligner de tre partiprogrammene for 2005-2009, så trekker AP det korteste strået. Her er det mye styringsdyktighet som er fokus og veldig lite ny politikk. Sist gang AP gjorde noe som var «nytt» var jo i 2000-2001, da privatisering og «fornying av offentlig sektor» var det store. Og kall meg gjerne virkelighetsfjern idealist, men er det dette du vil tilbake til?

    Situasjonen er jo nå, som noen her påpeker, at SV holder AP i ørene. Og det mener jeg er riktig. Hvordan det er et statisk skille mellom hva vi MENER er riktig og hva som er rett å GJØRE skjønner jeg ikke. Skal vi liksom mene at felleskap er viktigst men så peise på med skattelette og privatisering fordi det er rett? Det høres mye ut som Stoltenberg 1…

    Når det gjelder analysen forøvrig er jeg ganske uenig på et par punkter. Rødt er ikke noe politisk prosjekt, og det tror jeg de fleste skjønner. Derfor kommer nok SV heller til å lekke velgere til sofaen enn til det partiet. Når det gjelder hvorfor AP ikke går i samarbeid med Høyre, så har jeg også lurt på det iblant. I perioden 1997-2001 stemte vel partiet med Høyre i 8 av 10 saker har noen fortalt meg, og likhetene i politikk før 2001 er slående. Men det er et ideologisk skille i bunn, det du snakker om med MENE antar jeg, og det blokkerer.

    Og forøvrig. Jeg kaller ikke deg klin gæren, fordi det er en hersketeknikk. På venstresiden holder vi oss vel for god til det, eller ikke?

    LOMAX: Du beskriver et statssystem som ligner mye på Nord-Korea. Tror du virkelig på det du skriver? Ihvertfall er det mye faktafeil, ettersom NRK og A-pressen IKKE står for 90 prosent av norske medier, og TV2 definitivt ikke lager LO-propaganda. Det er vel heller den mest tabloide høyrevridde kanalen vi har. Og tror du ikke Frp tar avgjørelser på bakrommet? Et mer shady og udemokratisk parti i praksis skal man lete lenge etter.

  16. «Jeg mener oppriktig at det er viktig å samle seg på venstresiden uavhengig hva man praktisk mener både fordi det er viktig å ha et alternativ til høyresiden og fordi vi sammen får til mye.»

    Dette er jeg enig i.

    «Men med et flertall i Stortinget og store muligheter er det frustrerende å se at regjeringen er så lite visjonær. Og unnskyld at jeg legger mye av skylden på AP, men hvis vi sammenligner de tre partiprogrammene for 2005-2009, så trekker AP det korteste strået. Her er det mye styringsdyktighet som er fokus og veldig lite ny politikk. »

    I hovedsak mener Ap det er god grunn til å være fornøyd med hvordan vi har det i dagens Norge, som nok en gang er kåret til verdens beste land (se dagens bloggpost fra meg). Men vi vil fornye velferden der vi har sakket akterut, forandre det som fortsatt er urettferdig, forbedre det som ikke fungerer godt nok og forsvare fellesgodene og dagens samfunnsorden mot de som vil rive ned og selge ut det som er bygd oppover generasjoner.

    Det med at dere holder Ap i ørene,er en vurdering av situasjonen som jeg overhodet ikke deler. Skulle den være korrekt, impliserer det at Ap nå fører en annen politikk enn det Ap ønsker å føre. På enkelte områder er det selvsagt korrekt, fordi slik er det når man samarbeider. Men i det store og helemener jeg det er en helt gal beskrivelse.

    Jeg kaller heler ikkedeg klin gæærn. Les om igjen. Det jeg sier er at en del velgere ser på SV på den måten.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  17. Det er veldig bra å se at noen har lært av Obama når det gjelder talegaver. Men folk, og jeg og forsåvidt, er interessert i å vite hva dette betyr for oss i praksis. Hva betyr det å forsvare fellesgodene? Betyr det å selge de ut, eller å satse på aktiv statlig styring? Nå har jo regjeringen en mellomting: Å eie, men ikke å pirke borti for alt det er verdt. Forbedre? Ok, men da har vi kjempeutfordringer innenfor industri, samferdsel og helse, gjennom manglende satsning på industri, for forsiktig satsning på jernbane og fortsatt bedriftstyring av sykehusene. Her er det tegn til bedring på alle fronter, men det går for sakte – og det er jo hovedbudskapet til IE også.

    Og så er det fornye da. Jeg tror vi skal være forsiktig med å tro at fornyelse = å gå for høyresidens løsninger. Fornyelse i USA og Storbrittania nå er jo å gjøre det vi har gjort i alle år for å sikre en stabil økonomi: Å ha statlig eierskap. Jeg tror vi kunne kommet langt med å se hva det er som tar tiden de som jobber i offentlig sektor, og fra helse til skole til NAV så er det papirarbeid. Etterrapportering og evaluering. Dette tar SV tak i, gjør AP? Greit nok er status quo bra, men samtidig har vi alle mulighetene i verden til å gjøre det bedre.

    Forøvrig er jeg uenig i at SV ikke er en motvekt til AP. Spørsmålet er bare hvor mye ledelsen i ditt parti har lyst til å gå til høyre fra dagens utgangspunkt. Om det er mye, indikerer det et sterkt SV. Er det lite er vi svake som ikke klarer å dra AP lenger mot oss. Jeg vet ikke hva som er verst 🙂

  18. Ser det er en bibelleser her,kan ikke vedkommende ta seg en liten tur innom Pinsevennene,Livets Ord,eller biskop kvarme og si at han er homse.Hadde ikke kristne organisasjoner vært nødt til å foholde seg til norsk lov hadde de spikra deg til bedehusveggen uten å blunke.Har sjøl bred erfaring med hva kristne kan få seg til å si og gjøre.Du kan jo spørre en fanatisk kristen om en Araber er like mye hvert som en Israeler.En god kar å spørre er Finn J Sæle.Forøvrig handler dette blogginnlegget om AP/SV og ikke om bibel/koran lesere.Mvh TJ

  19. Helt enig med deg, Bjørn Jarle!

    Jeg har stemt Ap hver eneste gang siden jeg fikk stemmerett, unntatt en gang (stemte Høyre i 1985). I år er jeg usikker, og det skyldes SV. Makan til livsfjerne rotekopper skalman lete langt og lenge etter!

    Å stemme Venstre, Høyre, Krf eller Frp er helt uaktuelt for meg. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre denne gangen.

    Jeg vil gjerne ha Jens som statsminister, og vil gjerne ha Ap i regjering. Men vil ikke ha SV der.

    Det kan godt hende jeg blir hjemmei år.

  20. Hei Også sosialdemokrat!

    Jeg håper du tenker deg om en gang til, og jeg har følgende råd til deg:

    Den eneste måten å stemme på for at Jens Stoltenberg fortsatt skal lede Norge, er å stemme rødgrønt. Og den eneste måten å stemme på for at Ap skal få mest mulig innflytelse i det rødgrønne samarbeidet, er å stemme Ap.

    Hvis du blir sittende hjemme, kan det motsatte skje: Du kan bidra til at Norge får den mest mørkeblå regjering i landets historie.

    Jeg håper derfor at du gjør som du pleier på valgdagen; stemmer Ap til tross for at du misliker SVs regjeringsdeltagelse.

    Jeg vil forøvrig legge til at jeg ikke misliker SVs regjeringsdannelse selv, og – som jeg var inne på i bloggposten – jeg mener SVs ledelse har gjort et fremragende stykke arbeid i å finne løsninger som har vært gode for landet.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  21. Hei Bjørn Jarle! Denne gangen er jeg faktisk enig med deg. Jeg har ikke tenkt å stemme Ap, men det kan jeg love deg at jeg foretrekker ap i regjering alene enn sammen med sv, og jeg tror nok at sv skremmer bort mange potensielle ap velgere, og jeg håper at ap tar dette til etteretning når det nærmer seg at regjerings kabalen skal legges opp hvis det blir aktuelt etter valget. ellers vil jeg bare ønske alle partier lykke til med valget i år.

  22. Hei,

    Utspillet som sak er interessant av mange grunner. Men jeg har til gode å se det virkelig gode forslaget som i alle fall er realisert i forbundsrepublikken Tyskland; allianse mellom sosialdemokrater og konservative moderater. En Regjeringserklæring etter slik modell AP + H ville trolig ikke bare vært en klar vinner, men vil representere det som etterspørres i industripolitikk og sikkerhetspolitikk, og andre områder som hører kontinuitet og fremskritt til. Et naturlig svar på utfordringer en nå ser internasjonalt og en styrke for realismen i politikken på hjemmebane.

  23. Hei verdinøytral!

    En slik regjeringskonstellasjon vil være meningsløs i Norge – rett og slett fordi den poltiske forskjellen mellom Høyre og Arbeiderpartiet er for stor. Jeg skal blogge mer om de konkrete forskjellene mellom Apog Høyre fremover.

    Dessuten ville jo ikke 33 % tilAp og 13 % til Høyre gi flertalli Stortinget.

    Men med et styrket Ap i regjering alene, ville følgende kunne skje:

    1) Regjeringen kunne hentet støtte fra SV/Sp i spørsmål der disse to partiene ligger nærmest regjeringens politikk.
    2) Regjeringen kunne hentet støtte fra Krf/V i spørsmål der disse to partiene ligger nærmest regjeringens politikk.
    3) Regjeringen kunne hentet støtte fra H i spørsmål der det partiet ligger nærmest regjeringens politikk.
    4) Regjeringen kunne hentet støtte fra Frp i spørsmål der det partiet ligger nærmest regjeringens politikk.

    Oppsiden er en mer dynamisk rikspolitikk og større demokratisk bredde for politikken. Mens ulempen vil være svekket overordnet retning på politikken, og mulighet for mindre forutsigbarhet på en del områder (men større forutsigbarhet på andre igjen).

    Mvh
    Bjørn Jarle

  24. Jeg er faktisk enig med deg i at SV virker avskrekkende på AP-velgere. Men mye av grunnen er nok at AP i samarbeid virker som et svakt regjeringsparti og er for venstrevridd. Kristin er for tøff for Jens og Støre.
    Hilsen tidligere AP velger.

  25. Bjørn Jarle.

    Min kommentar er på feil tråd. Skulle selvsagt stått i forrige tråd som dreide seg om Krfs fall på målingene.

    Beklager feilen 🙂

  26. Hallo igjen,

    Gir meg ikke så lett i forhold til eksemplet Tyskland og regjeringskoalisjon som Merkel leder der. Er det ikke slik at mange som er «i drift» ser etter et valgbart alternativ, og har derfor noen av de langsiktige strategene i AP utredet samarbeid? H idag fremstår antageligvis som mer sentrumsorientert enn før og i mange vektige saker er de to partiene vel å regne som på linje. Samarbeid innebærer alltid en form for kompromisser, men her vil referansegrunnlaget rimeligvis være av betydning – glem stereotyper om ulikheter i AP og H. Partiene utvikler seg med tiden, ellers blir de like reaksjonære som det gamle Bondepartiet.

  27. Bare la Ap gå i regjering alene, så vil de komme krypende tilbake med et nytt rekordlavt valgresultat.
    Heldigvis er ikke Ap-ledelsen like blinde som bloggeren her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *