Høyre gjør i hver valgkamp skole til et av sine viktigste politikkområder. Egentlig litt rart – for partiet har elendig historikk å se tilbake på. Når de nå i tillegg lover oss en utestengelsesskole med kraftig produksjon av skoletapere, da er det bare å vente på valgkampen. Dette kan bli riktig så artig.

Høyre har brukt de siste 100 årene på å motarbeide de store forbedringene norsk skole har opplevd. Skal de bruke de neste 100 årene på å forsøke rasere det vi andre har bygd opp?

La oss ta historikken først:

  •  Da Høyre ble stiftet på 1880-tallet, var de opptatt av å kjempe mot folkeskolen. I stedet ville de beholde den gamle klassedelte skolen – med borgerskoler og allmueskoler.
  • I 1911 begynte Høyre sin kamp mot enhetsskolen, og den fortsetter de med den dag i dag. La meg kort legge til at enhetsskolen er et av de mest grunnleggende redskaper vi har hatt for å bygge det samfunnet vi har i Norge – med små forskjeller mellom folk og der alle har tilnærmelsesvis like muligheter innen både kunnskap og samfunnsliv.
  • I 1911 ville Høyre dele inn barneskolen i to linjer – en linje som forberedte til yrkesfag og en linje som forberedte til akademisk videreutdannelse. Tenk seg selv konsekvensene for mennesker og samfunn dersom yrkes- og livsvalgene skal tas når poden er 9 eller10 år gammel.
  • I 1920 gikk Høyre mot 7-årig grunnskole for alle. Begrunnelsen var at det ville innebære nivåsenking av skolen (!) dersom alle skulle gå der i 7 år.
  • Høyre gikk mot opprettelse av Statens Lånekasse for utdanning i 1947. Å sørge for at sønner og døtre fra alle klasser og alle lag av samfunnet skulle ha samme muligheter til utdannelse var ikke en statlig oppgave, i følge Høyre.
  • Da 9-årig grunnskole ble vedtatt, gikk Høyre imot. Begrunnelsen var den samme som ved innføringen av 7-årig skole: Nivåsenkingen truet.
  • I 1974 gikk Høyre mot reformen som skapte de videregående skolene.
  • I 1994 gikk Høyre mot at alle elever skulle ha en lovfestet rett til 3-årig videregående skole.
  • Når Ap har regjert, har stipendandelene økt. Når Høyre har regjert har de ikke økt.
  • Den kraftige opptrappingen av studieplasser på 1980- og 1990-tallet skjedde da Ap styrte. Under Høyres regjeringsår i de samme tiårene stod utviklingen stille.

Så til framtida. Den starter nå. Og Høyre sleper beina etter seg inn i den. Særlig i skolepolitikken.

Det er særlig tre bakstreverske forslag som Høyres landsmøte skal behandle:

  • Det skal innføres opptaksprøver og opptakskrav til ungdomsskolen. Består du ikke prøvene, får du ikke begynne på ungdomsskolen.
  • Den lovfestede retten til videregående utdannelse skal kun gjelde de som har vært skoleflinke på ungdomsskolen. Har du ikke vært flink nok på ungdomsskolen skal du ikke få videregående utdanning. Når alle får rett til å utdane seg får vi nemlig en nivåsenking i skolen, hevder forslagsstilleren (Oslo Høyre).
  • Karakterpress og prestasjonspress skal innføres tidligere. Er du 10 år gammel skal du få karakterer, uansett om disse ikke kan brukes til noen verdens ting – hverken til å gi presis kunskapsmåling, til senere yrkeskarriere eller til opptak til videre utdannelse (fortsatt noen år til de skal inn i ungdomsskolen og må gjennom Høyres opptakskrav for å komme inn).

Etter over 100 år driver Høyre fortsatt den samme kampen: De ønsker en skole for færre, de skaper skoletapere og stenger elever ute.

Joda, det er flott hvis skolepolitikk blir et hett tema i valgkampen. Da taper Høyre valget.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

10 thoughts on “Høyreskolen skaper tapere

  1. Flott innlegg. Som eg skulle ha sagt det sjølv, men du har gjort det mykje betre. Vart skikkeleg opprørt i dag då eg såg dette på nyheitene, men tenkte som deg; dette er eitt godt grunnlag for å grave si eiga grav for Høgre.

  2. Jeg har også sett svært inteligente personer bli samfunnstapere fordi de ikke ble stimulert på skolen og dermed havnet på skråplanet. Noen hentet seg inn og har i dag doktorgrader selv om de gikk ut med 2-3 i snitt på VGS fordi de ikke brydde seg, andre hentet seg aldri inn.

    Verden er ikke så enkel, dagens system skaper tapere i begge ender, dagens skole er lagt opp for de som havner i midten. De fleste som tar høyere utdanning innen f.eks ingeniørfag og vitenskaplige fag finner fort ut at de må fort kompansere for aviket mellom hva det norske systemet klarer å levere til universitetene kontra det univeristetene må lære bort for å være internasjonalt konkurannsedyktige.

    Problemet med norsk skole er ikke nødvendigvis at de smarteste ikke får nok stimulering, eller at de svakeste ikke får nok oppfølging. Norsk skole lider av at det er en likhetsskole som er formet etter en gjennomsnittselev som få ligner på, hvor mange faller utenfor. Vi trenger en skole som ser elevmassen som en samling unike mennesker med ulike behov. Det føler jeg Høyre og Venstre er gode på,.

  3. Det er en helt klar sammenheng mellom den skolen vi har i Norge i dag og det faktum at nivået på norske ungdomsskoleelever er på bunnivå i Europa. Kanskje Høyre har et poeng med sin skolepolitikk?

    I dag skal absolutt alle – uansett bakgrunn eller nivå – ha rett til videregående utdanning. Kan noen fortelle meg hva som er positivt ved at en multihandikappet tenåring skal trilles inn i et klasserom og ligge der «på pynt». Dette skjer faktisk i den videregående skolen i dag. Ikke bare er det ydmykende for den eleven det gjelder, men det ødelegger faktisk undervisningen for de øvrige elevene. Det skal også to stillinger til for å følge opp denne eleven. Det er en støttekontakt og en spesialpedagog. Hva om denne eleven fikk være på en passende instintusjon sammen med andre i samme situasjon? Det hadde vært posltivt for alle parter – også økonomisk. Men neida, her i landet skal alle behandles helt likt, bortsett da fra de med minoritetsbakgrunn. De skal hensyntas i det uendelige.

    Det er mulig det finnes en annen og bedre løsning på de elendige skoleresultatene vi har her i landet. Og den løsningen kommer ikke fra programmene til hverken AP eller SV.

  4. Nå er det vel ikke helt riktig at norske ungdomsskolelever ligger på bunnivå – heller middels i noen fag, mens de slett ikke gjør det så dårlig i for eksempel engelsk.

    Videre – det er grunn til å kritisere Pisa og en del andre tester. (Blant andre Erik Newth forsøkte å svare på en og kom i klemme. Det skyldes ikke at han er kunnskapsløs, men at enkelte spørsmål var sånn at selvstendige, intelligente mennesker får problemer.) Det er også sider ved denne testen som er for tekniske til å ta opp her – flere som har greie på det mener det er tvilsomt om de er riktige.

    «en multihandikappet tenåring skal trilles inn i et klasserom og ligge der “på pynt” »

    Det du beskriver er en skole som ikke gjør jobben sin.

    «Hva om denne eleven fikk være på en passende instintusjon sammen med andre i samme situasjon? Det hadde vært posltivt for alle parter – også økonomisk.»

    Det var den gamle løsningen. Og nei, det var ikke positivt for alle parter – men at økonomene og ingeniørene sparer penger, det er klart.

    «her i landet skal alle behandles helt likt, bortsett da fra de med minoritetsbakgrunn. De skal hensyntas i det uendelige. »

    Tullprat. At alle skal behandles likt (i skolen i dette tilfellet) – hvor har du det fra? Vis oss et eneste offentlig dokument, lov, forskrift etc. der det står.

    Alle skal behandles ut fra sine forutsetninger, det er hva lov- og regelverket sier.

    Gå tilbake til det gamle som ikke fungerte – det er «god høyrepolitikk» (inkludert FrP).

  5. Hei Ronald!

    Bare kort: Det er en rett til videregående opplæring Høyre vil fjerne,ikke en plikt. Du fremstiller det som om det er en plikt i dag. Det er det altså ikke.

    At morgendagens behov for kompetente håndverkere løses ved å nekte adgang til yrkesutdannelse for de som er for teorisvake i ungdomsskolen – det har jeg null tro på. Men det er altså det Høyre vil, mens vi i Ap og SV heller vil styrke yrkesfagopplæringen i vgs og la alle få rett til å videreutdanne seg innenfor det de selv ønsker.

    At du mener det er bedre å kaste vrak på de som er teorisvake enn å la dem få muligheten til å få en god utdannelse inenfor den yrkesretningen de ønsker, er et helt greit standpunkt. Men jeg er altså uenig.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  6. Det er et faktum at ingen land bruker så mange penger på skole som norge, og får så lite igjen for det!
    Den ustrukturerte, disiplinløse skolen har spilt falitt.
    Virker mere som skolen er til for lærerene, som ikke har noen krav på seg med hensyn til resultater. Ikke rart at man da ikke kan stille krav til elevene. Dette er den rg regjeringen i et nøtteskall da den er tuftet på de samme prinsipper.

  7. Jeg skriver ikke noe om plikt til videregående utdannelse – hvor har du det fra?

    Ei heller skriver jeg noe om at de teorisvake ikke skal få sin yrkesrettede utdanning. Tror heller ikke at det er denne retten til utdanning Høyre ønsker å avskaffe. Det finnes nok et noe mer nyansert bilde.

    Tror forresten ikke at vi finner løsningen på den gode skolen i noe partiprogram i dette landet. Vi må nok se hva finnene og enkelte andre gjør.

    At Raaum påstår at en oppegående og selvstendig voksen ikke klarer den omtalte testen, er et dårlig eksempel i denne sammenhengen. Tiden har forandret seg, selv om enkelte gjør hva de kan for å stanse utviklingen, og i dagens skole foregår nok det meste på en annen måte enn i den tiden vi var unge. Like forbasket er det nå slik at det er dette ungdommene må lære seg for at vi skal score bra i testene. Klarer de ikke det har systemet sviktet – alstå skolen.

  8. Ronald, du kjenner åpenbart ikke til PISA-testen?

    Den måler ikke den kunnskapen skolen underviser i, men et noe mer vagt «hva de har forstått», uavhengig av de enkelte lands fagplaner.

    Finnene – der er enkelt: Spesialundervisning fra det første øyeblikk lærerne oppdager at enkelte elever har problemer med grunnleggende ferdigheter – å knekke lesekoden og matematikk-koden.

    Men du har rett på et punkt: Det finnes ikke noe partiprogram som har svaret. Du kan begynne ytterst på «høyresiden» (med unnskyldning til anstendige medlemmer av Høyre) – som først og fremst ønsker seg tilbake til det «gode gamle dager.»

    Til og med SV har latt seg (litt) lure av PISA etc.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *