Frp måles til 1,3 % oppslutning i Hamar
Fremskrittspartiet måles til ufattelig lave 1,3 % oppslutning på en gallup for Hamar. I byen med 30.000 innbyggere ville kun 205 stemt Frp hvis det var valg i dag. Arbeiderpartiet fosser derimot fram.
Sosialdemokraten.no kjenner ikke til at Frp har blitt målt lavere noen gang eller noe sted, i allefall ikke i kommuner der Frp stiller liste, enn de nå måles i gallupen som Sentio har utført på oppdrag fra Hamar Arbeiderblad.
Ap-oppslutning på 38,2 %
Hamar Arbeiderblad er den største regionavisen i Hedmark, og har jevnlige partimålinger fram mot kommunevalget neste år. Forrige måling kom i september, og siden den gang har Arbeiderpartiet økt oppslutningen sin i Hamar ganske så solid.
Ap hadde en oppslutning i september på 33,3 % i Hamar. Nå i november måles partiet til 38,2 %. Fremgangen i Hamar har altså vært på 4,9 prosentpoeng.
Dermed styrker Ap sin posisjon i Hamar, og sittende Ap-ordfører Morten Aspeli har et godt utgangspunkt foran valgkampen.
At Aps nåværende samarbeidspartnere i Krf og Senterpartiet også måles til gode tall sammen med SV, gjør ikke sjansene mindre for at Hamar fortsatt skal være styrt av en venstre-sentrum-konstellasjon etter kommunevalget neste år (Venstre hadde et samarbeid med Ap og sentrumspartiene etter valget, men har i ettertid valgt å bli en del av opposisjonen sammen med Høyre, by- og bygdelista og det nå nærmest utraderte Frp).
Krf, som nå har varaordføreren i Hamar, måles til 5,7 % oppslutning. Senterpartiet dobler seg fra 2,0 % i september til 4,0 % nå mens SV måles til 3,6 % (likt med kommunevalgresultatet i 2011).
Pensjonistpartiet er det eneste av venstre-sentrum-koalisjonen som ikke styrker seg i målingen. Partiet måles til 2,4% oppslutning, og ville blitt representert i kommunestyret med én representant dersom det var valg i dag.
Venstre måles til 6,0 % mot 2,4 % i september.
Helsvart hos de helblå
Frp og Høyre har derimot ingen verdens ting å glede seg over i meningsmålingen fra Hamar Arbeiderblad.
I den første lokale Hamar-gallupen etter valget, feller velgerne en knusende dom over regjeringspartienes politikk. Både Høyre og Frp lovte i valgkampen i 2013 en kraftsatsing for Innlandet. Nå er fasiten kjent: Hedmark mister 133,8 millioner kroner i året til finansiering av fylkeskommunens tjenester innenfor vei, kollektivtrafikk og skole, og samtlige kommuner i Hedmark får dårligere uttelling. Samtidig mister fylket regionale utviklingsmidler og pareres i kampen om statlige investeringer, f.eks nytt statlig arkiv på Tynset.
Frp-velgerne er det nå rett og slett uhyre vanskelig å finne i Hamar. Kun 1,7 % av velgerne i Hamar sier de ville stemt Frp hvis det var kommunevalg nå. Dermed ville partiet endt opp uten representasjon i kommunestyret.
Legger vi til grunn at det var 15.752 godkjente stemmer ved Hamar i 2011 og at samme antall velgere ville stemt ved et valg i dag, er det nå kun 205 Frp-velgere i byen.
Også Høyre sliter tungt. Fra september til november er fallet på 2,9 prosentpoeng. Partiet måles til 18,8 %, og når Frp er utradert og sentrum ser ut til å trives godt sammen med Ap ser det rett og slett svært vanskelig ut for Hamar Høyre med tanke på å få til et skifte i byen etter neste års kommunevalg.
By- og bygdeliste uten tiltrekningskraft
Hamar by- og bygdeliste ser også ut til å ha mistet draget på velgerne i Hamar. By- og bygdelista styrte Hamar i flere perioder, og fikk ved kommunevalget i 2007 hele 42 % oppslutning i Hamar. I 2011 tapte de flertallet til Ap og sentrumspartiene, og selv om by- og bygdelista nå frontes av den tidligere populære ordføreren Einar Busterud, er velgerne foreløpig uinteresserte i å bytte ut Arbeiderpartiet og samarbeidspartnerne.
By- og bygdelista måles til 17,6 %, og er dermed noe under valgresultatet fra 2011-valget.
Det ser rett og slett blytungt ut for opposisjonen i Hamar når det gjenstår under 10 måneder til valget.
Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her