Liksom-kommunisten Siv

Dagbladet.no sin journalist EILIV FRICH FLYDAL rapporterer om Siv Jensens besøk i Årdal. Akkurat den journalisten vet å sette ting på spissen. Men det kan man kanskje ha god dekning for å si om Siv også.

Dette minner meg om at NKP hadde et broderparti i Italia. Det kunne godt bikke over 30% oppslutning ved valg og hadde eksempelvis ordføreren i Roma. De som har sett filmene om Don Camillo la kanskje merke til at det var en kommunistisk ordfører som gikk igjen. Som kuriositet kan det være artig å nevne at en smårampete hjelpegutt hos denne ordføreren ble spilt av en gutt som senere ble mere verdensberømt enn Elvis fordi han sang så vanvittig godt som 12-åring. Det var Roberto Loreti kjent som Robertino. Guttungen satte ettertrykkelige rekorder over hele verden inkludert Sovjetunionen og Kina.

Vel nok om «O Sole Mio». En av de norske kommunistene som besøkte disse italienerne på 80-tallet diskuterte programmet til IKP og syntes det hørtes mere ut som et sosialdemokratisk program enn som et kommunistprogram. «Jeg vet da vel det», sa italieneren, «Men det høres mye finere ut å kalle det kommunisme.»

Nå prøver altså Siv et tilsvarende stunt ved å rappe kommunistenes gamle kritikk av AP for å ha for dårlig representasjon av industriarbeidere på listene sine.

Og så føyer hun til at industriarbeidsplassene blir usikre på grunn av «manglende stabilitet i kraftprisene».

Det blir liksom ikke grenser for frekkhet når en manisk tilhenger av privatisering med dertilhørende jojopriser og monopolpriser skal klage på manglende stabilitet i prisene. Denne høna har ikke fått med seg at det nettopp er stabile priser som er sosialistene sitt varemerke.

Kanskje vi skal pusse Rønningsbakken, den gamle redaktøren i Kraftnytt på henne så kunne hun få lære litt om kraftpriser?

Det er merkelig at det går an å ønske seg så inderlig bakover i tida. I høst skal vi flytte klokka en time. Men la oss nå slippe å flytte den mange tiår tilbake da.

6 thoughts on “Liksom-kommunisten Siv

  1. Overskriften er direkte misvisende og du trekker helt gale konklusjoner.
    Kan ikke se hvor i artiklen Siv hevder at AP har for få industriarbeidere på listen sin. Det hun hevder er at AP ikke fører en politikk som er bra for industrien. Du trenger ikke være industriarbeider for å forstå industripolitikk (vil tro flertallet ikke ser det store bildet), men det er vel arbeiderne som gjør alt arbeidet og som sitter med all kunnskap i følge sosialismen?

    Du bommer også stygt på priser ved «private monopolpriser».
    Det er to forskjellige monopoler. Det jeg antar du hentyder til er «statlig sponset monopol» der staten gir en bedrift monopol på en vare eller tjeneste. Her vil prisen kunne sette til det staten eller den produsenten selv ønsker ettersom det per definisjon ikke finnes konkurranse. Og du ser på det som noe positivt? Jeg mener konkurranse medfører høyere effektivitet og lavere priser, til det beste for forbrukeren. Du derimot hevder planøkonomi medfører stabilitet og er derfor bedre.

    Den andre formen for monopol er «privat monopol». I et fritt marked vil det som regel være mange aktører, og en aktør kan vise seg å være så mye dyktigere enn de andre at de klarer å oppnå en veldig høy markedsandel, som kan minne om et monopol. For at denne bedriften skal kunne holde sin posisjon vedlike må den tilby varer eller tjenester på en bedre måte enn alle konkurrentene, og om den klarer det vil det fremdeles være til det beste for forbrukeren. De fleste store bedrifter vil ikke klare holde på en slik posisjon lenge ettersom mindre aktører er mye mer omstillingsdyktige og vil lett kunne gjøre innhogg i markedet. Eneste måten et privat monopol kan opprettholdes er ved at det settes opp barrierer for konkurrentene, og det kan kun gjøres enten ved ulovligheter (som kan straffeforfølges) eller ved at en stat hjelper til og legger restriksjoner og begrensninger. Uten en sterk stat, ikke noe privat monopol hvis varer/tjenester ikke er bedre enn konkurrentenes.

  2. Er så enig med deg Pingla.

    Kan ikke si dette var et godt forsøk engang Finn Åge Sagbakken. Det beste er å forholde seg til fakta og ikke synse og dikte opp dine egne teorier…(som ikke holder vann).

  3. Takk til Pingla for et fint innlegg!

    Det poenget ditt om nominasjonene ser nå ut til å stemme. Enten har artikkelforfatteren justert artikkelen slik de enkelte ganger gjør, eller jeg kan ha kommet i skade for å gjøre en forhastet fortolkning. Så den skal du få poeng for. Jeg bør kanskje tilføye at det i enkelte kretser her til lands har vært bevisst politikk å legge ned industri fordi industribedrifter har hatt en tendens til å skape klassebevisste og sterke kommunistgrupperinger. Da SV ble dannet var det ikke tilfeldig at kommunistformannen Reidar T. Larsen ba om å bli plassert i industrikomiteen. Han var også med og meislet ut mye av den industripolitikken vi flyter på i dag med tanke på det å få kontroll med oljeteknologien.

    Jeg skrev ikke dette bare på kødd; industrireising har faktisk vært kommunistenes gamle hjertebarn.

    Du nevner statlig sponset privatmonopol. Men det er i og for seg artig; for det fenomenet eksisterer, men det var ikke i mine tanker.

    Det sentrale her er at alle har sett, etter frisleppet på kraftmarkedet, at prisene fløy opp og ned, men mere opp enn ned. Og det oppstod monopolsituasjoner på grunn av at noen også eide ledningsnettene.

    Konkurranse i næringslivet har en tendens til å medføre at noen knockes ut slik at noen få blir tilbake og kan dirigere kvalitet og priser. Frikonkurransen er sin egen fiende fordi den alltid vil ha en tendens til å skape private monopoler.

    Det at man vinner konkurranse og oppnår monopol behøver slett ikke ha med god kvalitet å gjøre. Det kan like gjerne ha med kynisk nedsettelse av lønninger, eller rovdrift på de ansatte å gjøre. Det finnes også en del skitne tricks man kan bruke mot konkurrenter. En måte er å kjøpe opp konkurrentene. Det gir også monopol.

  4. Til Pingla.

    Ordsp 3,13–20
    13 Lykkelig er den som finner visdom,
    det menneske som vinner god innsikt.
    14 Det er bedre å skaffe seg visdom enn sølv,
    den vinning den gir, er større enn gull.
    15 Visdommen er mer verdifull enn perler,
    av alle dine skatter er ingen som den.
    16 I sin høyre hånd har den langt liv,
    i sin venstre rikdom og ære.
    17 På visdommens veier er det herlig å vandre,
    og alle dens stier fører til fred.
    18 For alle som griper den, er den et livstre,
    lykkelige er de som holder fast på den.
    19 Herren grunnla jorden med visdom,
    med kyndighet reiste han himmelen.
    20 Med kunnskap lot han havdypet bryte fram
    og duggen dryppe fra skyene.

    Dette er dagens bibelord.

    eger
    eger

  5. Til eger:

    Det var egentlig litt off topic og hadde passt bedre i enkelte andre tråde herinne. Men det var såpass fint i seg selv at det får stå. : )

  6. Finn, du sier:
    «Frikonkurransen er sin egen fiende fordi den alltid vil ha en tendens til å skape private monopoler.»

    «Og det oppstod monopolsituasjoner på grunn av at noen også eide ledningsnettene.»

    Dette fordi det hadde vært et statlig sponset monopol (Statkraft 1895-1992). Det tar tid før markedet kan rette opp i skjevhetene monopolet medførte.

    «Det finnes også en del skitne tricks man kan bruke mot konkurrenter. En måte er å kjøpe opp konkurrentene.»

    Oppkjøp av konkurrenter vil kun virke på kort sikt ettersom det stadig vil komme konkurrenter og om en konkurrent gjør det bra vil prisen på selskapet være høy. Det store selskapet må da både tilby den mer eller mindre beste tjenesten, samtidig som overskudd blir brukt på å kjøpe opp konkurrenter. Det sier seg selv at dette ikke kan pågå over lang tid.
    Antar at du her peker til Microsoft, hvor dette har foregått, men kan ta feil her. Microsoft har og har hatt nære bånd til myndigheter som har gitt dem store fordeler. Microsoft’s makt er også på vikende front.

    Så til ditt andre argument:
    «Det kan like gjerne ha med kynisk nedsettelse av lønninger, eller rovdrift på de ansatte å gjøre. »

    Dårlige ansettelsesforhold kan heller ikke foregå over lengre tid. De dyktige ansatte vil, om de blir behandlet dårlig, forlate selskapet raskt til fordel for andre. Dette er en av de naturlige prosessene i det frie marked; ansatte velger selv hvor de vil jobbe.
    Ser du på hvordan de store firmaene drives i dag ser du at fokuset er på trivsel. Ressursene til de store selskapene er ikke råvarer, men kunnskapen til de ansatte. Derfor er det så viktig å beholde de kunnskapsrike ansatte i firmaet, og det gjøres ved lønn og andre goder.

    Det kan være sant at kommunistene har «industrireising» som sitt hjertebarn, dvs at de ønsker industri.
    Ja, selvsagt ønsket kommunistene produksjon, men innenfor sitt planøkonomiske system. De er jo nødt til å produsere noe, men måten dette gjøres er ikke bra for samfunnet. Dette til sterk kontrast til det frie marked.

    Eger:
    Tolker posten som en takk til den dype visdom jeg gledelig deler 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.