Er det noe skolen IKKE trenger, så er det mer Høyre-politikk

15

Høyre håper skole blir et hett tema i valgkampen. Da tror partiet at det skal klatre oppover fra de 12-13 prosentene de for tiden har i oppslutning på meningsmålingene. Jeg håper også skolepolitikk blir et viktig tema i valgkampen – men i motstening til Høyre mener jeg det vil være Arbeiderpartiet som tjener på at Høyre får vist fram skolepolitikken sin til velgerne.

For er det noe skolen IKKE trenger,  så er det mer Høyre-politikk!

For det første – og mest grunnleggende – er det stor forskjell mellom Ap og Høyre i hvordan fellesgoder skal prioriteres. Ap sier nei til urettferdige skattekutt, og ja til å styrke velferden og fellesskapet istedet. Politikken den rødgrønne regjeringen har ført siden 2005 har rettet opp mye av den nedbyggingen som skjedde under forrige regjering. Der hadde Høyre utdanningsministeren, og var med på en massiv nedbygging av kommunenes evne til å prioritere fellesgoder og velferd – for eksempel skole. Høyre vil i gang med enorme skattekutt til de rikeste igjen (se bare på hvordan de har talt varmt for Stein Erik Hagen de siste dagene), og har dermed valgt skattekutt framfor økt satsing på velferd og fellesgoder som skole.

For det andre er det ikke noe massivt krav i det norske folk om en omfattende ny privatisering av skoleverket, slik Høyre satte i gang da de hadde utdanningsministeren forrige gang. Tvert om, faktisk – folk er opptatt av å styrke den offentlige skolen, ikke av å la komersielle aktører fåkomme in og tjene penger på norsk utdanning. Den største aktøren Høyre la til rette for da de satt i regjering – John Bauer – er forøvrig ilagt enorme millionbøter fordi de i sin higen etter å tjene penger på skoledrift valgte å bryte lovverket. De har også måttet betale tilbake statsstøtt de uberettiget hadde mottatt, og elevene som gikk på disse skolene stod plutselig uten skoleplass – fordi de private skoleeierne ble for grådige. Det er ikke noe folkekrav å få pengegrådighet inn som en styringsfaktor i norsk utdanning, så nok en gang er Høyre i utakt med befolkningen.

Og jeg nevner det: Bare de tre siste ukene Kristin Clemet satt som utdannngsminister – altså etter at det var klart at valget var tapt, og folket hadde bedt om en annen retning på politikken – godkjente hun hele 5000 nye private skoleplasser! Uten den rødgrønne regjeringens kursendring kunne vi i løpet av 2006 ha opplevd en vekst på over 22 .000 elevplasser innenfor friskolene, eller nesten en fordobling i forhold til dagens nivå. Innenfor videregående utdanning ville veksten vært på 150 %. Men heldigvis stanset den rødgrønne regjeringen denne massive privatiseringen som både elevorganisasjoner, lærerorganisasjoner og brede lag av folket var motstandere av.

For det tredje lever Høyre på 1950-tallet hva angår innholdet i skolen. De har en vektlegging av pugging, faktakunnskap og disiplin som er å gå i stikk motsatt retning av det samarbeidende, kreative og dynamiske samfunnet elevene skal ut i etter endt skolegang. Det siste året har vi hørt flere sprell fra Høyre som norske foreldre ikke vil ha: Karakterer fra elevene er 10 år gamle, opptakskrav for å komme inn på ungdomstrinnet, hardere vektlegging av prøver og faktakunnskap helt fra første skoledag, premiering av de skolesterke, fjerne den lovfestede retten til videregående opplæring, samle de skolesvake i egne klasser fra første klasse av, stigmatisering, nivåforskjeller, sortering og vraking.

Dette vil ikke folk ha. Og dette vil heller ikke Arbeiderpartiet ha. Derfor vil det tjene Arbeiderpartiet at Høyres skolepolitikk blir synliggjort i tida fram mot valget.

Som far til ei jente som starter på skolen om tre uker, lurer jeg på: Hva skal jeg si til henne hvis hun etter flere år på skolen fortsatt ikke har fått noen av Høyres diplomer og gullknapper? Hvilken trøst mener Høyre jeg skal tilby? Denne typen tiltak skaper sikkert vinnere som en blærete og overlegen måte kan blafre med sin overlegenhet – men i kjølvannet av å skape selvsikre besserwissere følger også usikkerhet og dårligere selvbilde for de som ikke får Høyres diplomer og gullknapper. Hvorfor MÅ Høyre på død og liv innføre dette til landets 6-åringer?

Arbeiderpartiets kunnskapsbegrep er bredere enn høyresidens. Skolen skal formidle kunnskaper, holdninger og ferdigheter, og alle tre er viktige. Elevene skal forberedes både på arbeidslivet og samfunnslivet i skolen.

Arbeiderpartiet vil øke kvaliteten på utdanningen, men vet at om vi skal få det til så må vi satse på økt lærertetthet med færre elever i klassene og mer tid til hver enkelt. Det koster. Med Erna Solbergs kommuneøkonomi måtte skolene kutte. Nå har flere kommuner hatt muligheten til å bedre skoletilbudet, og det har blitt 5.800 flere årsverk i undervisningssektoren.

Arbeiderpartiet vil utvide timetallet i norsk, matematikk og engelsk. Vi vil ha flere lærere som er mer spesialiserte inn mot fag og hovedtrinn, og mer systematisk etter- og videreutdanning av lærere. Et godt læringsmiljø for elevene krever bedre skoleledelse og kompetanse hos lærerne om hvordan elevgruppen kan ledes. Vi etablerer nå en nasjonal skolelederutdanning. Skoleledelse, lærere, elever og foreldre må sammen bidra til å skape mer arbeidsro i klasserommene. Arbeiderpartiet vil legge til rette for at lærerne er tilgjengelige for kontakt med foreldrene til fastsatte tider. Vi vil stille krav om foreldremedvirkning i alle kommuner.

Arbeiderpartiet vil gjennomføre heldagsskolen fra 1.-4. klasse på barnetrinnet. Sammen med utvidet timetall skal et godt SFO-tilbud med fysisk aktivitet, lek og leksehjelp være en integrert del av skoledagen.

Arbeiderpartiet vil ha tidlig innsats i skolen. Norge har trodd at vi var flinkere til å utjevne sosiale forskjeller i skolen, enn det vi faktisk er. Skolen må sørge for at alle elever lærer seg det grunnleggende, og prioritere lese- og skriveferdighetene de første årene. De som har problemer med økt teori på ungdomskole og i videregående opplæring skal få mer variert undervisning, og det må utvikles læringsarenaer hvor elever med praktiske talenter får oppleve mestring. Kartleggingsprøver skal hjelpe oss å finne ut hvem som trenger ekstra oppfølging, og de som trenger det skal følges opp med en gang.

Arbeiderpartiet vil ha flere og bedre lærere. Læreren er den viktigste ressursen for elevenes læring. Arbeiderpartiet mener derfor at det er avgjørende at skolen sikres flere og bedre lærere. Lærerutdanningen må styrkes og det må legges til rette for at lærere kan få faglig påfyll gjennom hele yrkeslivet. Arbeiderpartiet vil sørge for et systematisk opplegg for etter- og videreutdanning av lærere.

Arbeiderpartiet vil ha tettere oppfølging for å hindre frafall. Frafall har mange årsaker, og må derfor møtes med mange forskjellige tiltak. At alle lærer å lese, skrive og regne i grunnskolen er det viktigste tiltaket mot frafall. De videregående skolene må vite hvem som trenger oppfølging når de begynner på skolen slik at de får tett oppfølging. Rådgivningstjenesten i ungdomsskolen skal bli bedre, og alle fylker skal ha karrieresentre slik at elevene får gode råd om yrkes- og utdanningsvalg. Vi vil arbeide for flere lærlingeplasser. Vi vil ha større fleksibilitet slik at flere unge kan ta fagbrev over flere år, eller deler av fagbrev, såkalt praksisbrev.

Den skolen Arbeiderpartiet vil ha er en annen skole enn den skolen Høyre vil ha. Og som jeg sa innledningsvis: Jeg håper skolepolitikk blir en vikig del av valgkampen.

Norsk skole trenger fellesskap og gode helhetlige løsninger, ikke mer utdatert Høyre-politikk.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

15 thoughts on “Er det noe skolen IKKE trenger, så er det mer Høyre-politikk

  1. Nå ja. Du kan si hva du vil – men vi vet i alle fall om noe som ikke fungerer i skolen – sosialistisk politikk og likhetsskolen. Det er jo den norske skolen et meget godt bevis på. Så hvorfor ikke prøve noe annet? Det er jo ingen som har noe bedre forslag!

  2. Hva mener du med at den norske skolen ikke fungerer, Nils?

    Er det deg selv du tar utgangspunkt i?

    Mvh
    Bjørn Jarle

  3. Jeg er helt enig i at skolen ikke fungerer slik den burde, og at de flinkeste ofte må «klare seg selv», mens de middelmådige eller dårlige elevene får mest oppmerksomhet. For all del, de har kanskje vel så godt av oppmerksomhet fra lærerene, men det er synd det skal gå på bekostning av de som virkelig kunne utviklet seg i skolen. Istedenfor opplever disse ofte at skolen blir kjedelig og uinspirerende, i verste fall faller de helt av (jeg kjenner mange eksempler til dette).
    Vi ligger på bunnen i forhold til de fleste land vi kan sammenligne oss med når det gjelder kunnskapsnivå og læring blandt barn på skolen. Dette tror jeg i stor grad er fordi vi tilrettelegger skolen for de «dumme». Det er viktigere at alle skal være like, enn at alle skal få utvikle og forbedre det potensiale de har. Og siden det er lettere å få innsatsen ned enn opp, er dette noe som nødvendigvis går ut over de skoleflinke, slik at de mindre skoleflinke skal skånes…

    Jeg sier ikke nødvendigvis at diplom er rett vei å gå, men hvor er rettferdigheten i at de skoleflinke skal straffes fordi ikke alle har mulighet til å nå samme nivå?? Dette er nemlig noe som faktisk skjer i skolene nå, uansett om enkelte kanskje velger å ikke innrømme det.

  4. Det er fullstendig idiotsk å gi diplomer til de flinkeste! Det man heller burde gjøre er å ta tak i de som sliter! Har selv hatt masse problemer på skolen hele livet pga ADHD men fikk diagnosen først i år! Alle de årene på skole, og ingen lærere har stussa over lærevanskene mine. Psykologen min som jobba med utredninga mi sa at jeg scora veldig høyt på testene og han var veldig overraska over at INGEN hadde tatt tak i problemene mine. Det å da fortsette med ignorering av slitere og rose de som allerede er flinke er fullstendig feil vei å gå! Helt utrolig….

  5. Det vi trenger er mindre politikere, og mindre politiker styring.
    Høyre, Ap og de andre sosialist partiene vil tvangsstyre både skolepolitikken og livet til befolkningen i dette landet generelt. Dette er en politikk som folk burde innsett ikke fungerer. Jeg er ikke interessert i velferdsttaten deres, og jeg er heller ikke interessert at dere trer den nedover hodet mitt heller. Tvang og vold er dagens orden når sosialistpartier som Høyre, og Ap setter agenda. Før dere maktsyke politikere skjønner dette, så kommer vi oss aldri videre.

  6. Vel, nå er det jo slik at ungene var bedre på skolen på den tiden. Det er for mye fjas og tull i skolen i dag. Jeg tror ikke noen elever har vondt av god gammeldags pugging.

  7. 70% av velgerne ink. meg stemmer Frp pga innvandringspolitikken. Det har enda ikke AP skjønt. Jeg må le av dere sosialistiske duster. Jeg driter vel i hva dere bruker penger på. Alle partiene lover ting men holder det aldri. Dere har brukt opp alle deres sjangser å derfor taper dere valget i år.

  8. Det finnes åpenbart forbedringspotensiale i norsk skole, blant annet når det gjelder oppfølging av de sterkeste. Men i motsetning til Høyre og Frp, tror ikke jeg at norske skoleresultater blir bedre hvis vi løfter de sterke gjennom å trykke de andre ned. Med flere og bedre lærere (vi ser nå en sterk økning i antall lærerstudenter etter målrettet satsning fra regjeringen) vil vi få muligheten til å se hver enkelt elev og få det beste ut av hver og en. Uten å rangere 1. klassinger.

  9. Først et faktum du må forholde deg til(selv om AP aldri gjør det, og er med sin stråmannretorikk det mest uredelige og løgnaktige partiet i Norge):

    PRIVATE SKOLER ER EN MENNESKERETTIGHET, OG KAN IKKE HINDRES. Disse får ikke statsstøtte og koster veldig mye, og ingen kan hindre noen å gå der.

    FRISKOLER er et alternativ til den offentlige skolen, og er skoler som mottar offentlig støtte i størrelsesorden 85% av hva det koster å ha en elev der. Der vil Høyre at det skal bli 100%, slik at det skal bli et reelt alternativ til ALLE, ikke bare de rike slik som Jens Stoltenberg som har gått på friskolen Steiner.

    Ingen partier i Norge ønsker å la friskoler ta utbytte(selv om det visstnok er greit at barnehager, aldershjem, sykehus og rehabiliteringssentere gjør det).
    Kristin Clemets friskolelov tillot friskoler av typen Akademiet og Sonans å drive, fordi de kun ønsket å være et alternativ til den offentlige skolen, uten å ha alternativ pedagogikk eller livssyn slik den forrige friskoleloven tillot.

    Så derfor et spørsmål til deg: Hvorfor er det greit at kristne VGS og steinerskoler får drive, men ikke akademiet?

    Videre tar du feil i at folk ikke vil ha private alternativ til den offenltige skolen. I år opplevde de private friskolene et søkerrush, og fikk langt flere søkere enn de hadde plasser til. ELEVENE vil med andre ord ha et alternativ til den offentlige skolen.

    Så kort oppsummert er din holdning at du ikke ønsker mer enn ETT tilbud til landets elever, mens Høyre ønsker at man skal ha et mangfold av tilbud, der elevene selv får velge det de mener passer deres egne ønsker. Dette henger også sammen med fritt skolevalg, som AP er i mot, fordi de mener de vet bedre enn elevene selv hvilken skole de skal gå på.

    Videre har du mange paragrafer med hva AP ønsker å gjøre, noen gode ting som det er bred enighet om, noe pjatt om heldagsskolen som innebærer at foreldrene skal få stadig mindre ansvar for å oppdra barna sine, mens skolen(staten) får stadig mer.
    Men mest av alt så leser jeg en rekke relativt udefinerte tiltak, der du er mest opptatt av å være i mot hva Høyre vil gjøre, enn å være for noe som helst. Og om det har blitt 5800 nye årsverk i undervisningen, hvorfor ble det bare 8 nye lærere i fjor? (Skal dog innrømme at 5792 nye byråkrater høres ut som AP).

    Så avslutningsvis noen utfordringer til deg:
    Hvordan skal du sikre elevenes rett til tilpasset opplæring, uten å utivde lærerens myndighet til å dele inn elevene slik at alle kan få en opplæring som de både mestrer og blir utfordret i?

    Hvordan vil du sikre lærerens kvalitet, uten å tillate undervisningsevaluering der elevene får gi en konstruktiv tilbakemelding?

    Hvordan vil du sikre at alle lærer seg å lese å skrive skikkelig, uten å samtidig tillate de som lærer det seg fort å gå videre, uten å måtte vente på resten slik som i dag?

    Hvordan vil du hjelpe de som faktisk er flinkere enn nivået Arbeiderpartiets fellesskole legger opp til at alle skal ligge på?

    Hvorfor mener du og AP at skolens oppgave er å gjøre alle elever like flinke?

    Høyres forslag er gode. Det er endeløst naivt å tro at elevene ikke vet hvem som er flinke og hvem som ikke er flinke i en klasse. Så hvorfor ikke løfte fram de som utmerker seg, slik at andre motiveres til å jobbe hardere for å bli løftet fram selv? Jeg har aldri sett noen så fornøyde som en 3-er elev som får en 6-er og får stilen lest opp i klassen.
    Høyre tar elevens rett til tilpasset opplæring på alvor, og vil gi de flinke like store utfordringer som de mindre flinke, slik at alle føler at de blir bedre hele tiden. Ingenting gjør lærling morsommere enn å merke at man blir stadig flinkere.
    Høyre ser at elever er enkeltindivider og ikke en homogen gruppe der ingen er like, heller ikke 6-åringer.
    Høyre vil stille krav til at skoleeierne fokuserer på resultater og på å hele tiden strekke seg etter å gi elevene mest mulig tilpasset opplæring. Det gjør at skoleeierne kan stille krav til rektorene, rektorene til lærerne, og lærerne til elevene. Samtidig må det stilles krav til at foreldrenes ansvar i et barns opplæring ikke er begrenset til å delta på foreldremøter. Det er for eksempel ikke noe problem at foreldre selv putter eple i sekken, enn at det blir en statlig ordning.

    Høyre gjør de riktige prioriteringene, som å satse på lærere i stedet for frukt. På bedre materiell i skolen, enn at alle skal få låne bøker av skolen(som vil være utdatert om 5 år, og ikke blir fornyet før om 25 år). På mangfold i stedet for å trykke alle inn i den offentlige skolen og be de tilpasse seg, i stedet for å tilpasse skolen til lærerne.

    Blir skole en valgkampsak, vinner Høyre.

  10. Aftenposten skriver at Høyre-forslaget innebærer utdeling av ferdighetsknapper i gull, sølv og bronse allerede i barneskolen, og at dette skal være etter mønster av idrettsmerkene. Elevene i ungdomsskolen og videregående skal kjempe om diplomer og plass på hederslister som blir hengt opp, skrev avisen videre.

    Men Søreide mener Aftenpostens oppslag er unøyaktig.

    – Aftenposten har trukket dette forslaget mye lenger enn det vårt forslag er. Vi skal ikke rangere elever fra første klasse, sier hun til NTB.

    – Vi vil gjerne se mer konkurranse elevene og klassene imellom, og premier for måloppnåelse, slik det allerede gjøres mange steder i landet. Slik man har svømmeknappen kan man også ha matteknappen og leseknappen, men det er ikke det samme som å rangere elevene, dette har Aftenposten misforstått, sier hun videre.

  11. Iso gjennomførte en europeisk undersøkelse om læreres arbeidforhold. Norge på topp, de mest fornøyde er norske lærere.
    Dette sammenlignet med norske elevers prestasjoner viser at skolen vår først og fremst er til for lærere.
    eger

  12. eger: Akkurat som Oliver Husøy har du helt rett. Rapporten ”Creating Effective Teaching and Learning Enviroments: First Results from TALIS” er gjennomført blant lærere og skoleledere på ungdomstrinnet i OECD-området. Norge har sammen med 23 andre land deltatt i undersøkelsen.

    Rapporten fra undersøkelsen viser at norske lærere skiller seg klart ut med de mest positive svarene når det gjelder generell jobbtilfredshet og vurdering av hvordan de lykkes med undervisningen. Lærerne mener også at samarbeidsklimaet mellom elever og lærere er svært godt – og faktisk bedre enn i alle andre land som er med i undersøkelsen. Elevenes læringsutbytte i Norge kontra de øvrige land er nå godt kjent, og trenger vel ikke nevnes her.

    Ellers må jeg nevne at Høyre ikke er i mot en sterk offentlig fellesskole, selv om Røberg-Larsen får det til å høres slik ut. De rødgrønne har nå hatt regjeringsmakt i snart 4 år. De dras baklengs inn i åpenhet om situasjonen i skolen og de må nok også snart ta inn over seg at vi nå opplever rekordnedleggelser av grendeskoler og at mange kommuner må kutte i skolebudsjettet pga en regjering som lover, men ikke finansierer det den lover. Allikevel fortsetter Bjørn Jarle Røberg-Larsen og andre (mer seriøse) rødgrønne politikere å skrive innlegg som om man kan drømme seg bort fra realitetene og resultatene av egen politikk. Det kan ikke norske foreldre som skal ha sine barn i skolen gjøre. Nettopp derfor er det viktig for en sterk fellesskole at man også har alternativene.

  13. HELT riktig at skolen ikke trenger mer høyrepolitikk. De siste årene mine på skolen var det Høyre med Kristin Clemet i spissen som styrte, og jeg husker godt at ALT som kom fra den kanten i skolepolitikken var fullstendig på trynet. Det samme syntes alle mine venner, så med mindre noen har funnet opp hjulet på nytt, klarer skolen seg finfint uten Høyre.

  14. Jeg er litt sjokkert over at du argumenterer for at den nåværende modellen for norsk skole fungerer. Jeg vet at du er på en kjepphest for sosialismen, men vi må vel være ærlige nok til å innrømme at skolesystemet (i likhet med helsevesen o.l.) er patetisk dårlig i Norge i forhold til de ressurser vi har tilgjengelige.

    Men som sosialister flest så har du selvsagt ikke noe tro på å investere penger, skape verdier og fremskritt. Bedre å sitte på en pengesekk som Onkel Staten kan gi oss rasjoner av en gang i blant?

    Jo mer jeg leser av bloggen din (og innser at millioner av nordmenn tenker likt) jo mer glad blir jeg for å ha flyttet ut av landet.

  15. Kenneth: Det er ikke rart millioner av nordmenn tenker likt når alle er presset gjennom nøyaktig samme barnehage, SFO- og skolesystem, og som ungdommer og voksne blir beskyldt for å svikte fellesskapet og bygge ned velferden hvis de ønsker andre løsninger.

    Denne bloggen er et godt eksempel på det siste problemet. Se bare hvordan denne Arbeiderpartirepresentanten (redaktøren) rakker ned på de som ytrer det minste lille snev av uenighet i de sosialistiske og sosialdemokratiske tanker og løsninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *