Høyrepolitikk gir 387.000 arbeidsløse på rekordtid
I sosialdemokratiske Norge er det nå under 70.000 arbeidsløse. Hvordan ville det vært hvis Høyre og Frp hadde styrt landet i stedet for den rødgrønne solidaritetsregjeringen? Sosialdemokraten.no har svaret!
Det er ikke noe å lure på: Ledigheten i Norge ville vært voldsomt mye høyere hvis Frps og Høyres politiske løsninger hadde blitt prøvd ut på land, folk og næringsliv. Dette er ikke noe vi tror – det er noe vi vet.
Hvordan vi vet det?
Vi løfter blikket litt og ser mot Sverige – der høyrepolitikk har fått råde grunnen i flere år nå, og der resulatene ikke lar vente på seg.
Ta f.eks. et kikk på denne artikkelen i Dagens Næringsliv. De rykende ferske tallene fra Statistiska Centralbyrån (SCB) viser at 387.000 svensker nå er uten arbeid. Dette er et direkte utslag av høyrepolitikken som den svenske regjeringen fører – en politikk som er svært lik den politikken Frp og Høyre argumenterer for i Norge.
Dvs. med et stort Frp og et svakt Høyre vil politikken bli enda mer håpløs enn den som føres i Sverige nå.
Ved å gå litt dypere inn i tallene som SCB offentliggjør, ser vi at 94.000 svensker mistet jobben BARE I FEBRUAR. Den totale ledigheten i Norge er altså bare 70.000.
For de som vil ha massearbeidsløset med all den dævelskapen det fører med seg – så er det bare å stemme Frp elr Høyre 14. september. Da får vi svenske tilstander i Norge også.
Samtidig med at vi får svekket oppsigelsesvern, rasering av arbeidsmiljøloven, kutt i overtidsbetaling og alle de andre arbeidstagerfiendtlige ordningene som høyresiden vedtok før forrige stortingsvalg, og som Arbeiderpartiet gjorde om på med en gang valgseieren var et faktum.
Vel bekomme.
Hvorfor ikke se på USA i stedet? Da kan du jo bevise at høyrepolitikk vil gi Norge flere millioner arbeidsledige!!!
Skal du allikevel gjøre en så grunn analyse som du har gjort her kan du i det minste justere for forskjellen på antall innbyggere i Norge og Sverige, men da hadde du ikke kunnet komme med like skremmende tall så…
At du er leder i noe som helst som har med politikk å gjøre skremmer meg! Menmen, du bruker de vanlige politikertriksa (løgn, overdrivelse, overforsimpling) som gjør at ingen stoler på politikere uansett…
Hehe, godt svar, G.
Tror vel egentlig ikke Sverige hadde noen annen mulighet enn Høyrepolitikk. Ikke har de olje, og for mange år siden brukte sosialdemokratene i Sverige opp alle pengene – slik at høyresiden måtte rydde opp.
Hvor har du dette fra, øhh?
Sverige førte en stabil og trygg sosialdemokratisk politikk fram til sittende regjering overtok. Nå er hundretusenvis utenfor A-kassan, og risikerer å stå ribbet igjen når jobbene forsvinner – noe de gjør på grunn av høyrepartienes laissez-faire-holdning tilkollapser i næringslivet og ideologiske vegring mot å bruke tilgjengelige virkemidler for å motvirke høy ledighet.
Jeg kunne også vist til Danmark, der de samme politiske kreftene har lagt grunnen for tilsvarende utvikling.
Av de nordiske «velferdssamfunn» er det nå bare Norge som står igjen som et sosialdemokrati der myndighetene gjør alt de kan for å sikre høyest mulig sysselsetting.
Mvh
Bjørn Jarle
Bjørn Jarle. du er ikke særlig godt informert – jeg vil si skikkelig indoktrinert. Hadde vi ført arbeidsledighetsstatistikkene på samme vis som ellers i OECD, ville ledigheten vært på 6-8%.
Forskjellen er at vi sender de ledige på trygd – og de kommer aldri tilbake!!
Hei Karl!
Er man trygdet, så er man selvsagt ikke å regne som arbeidsledig. Sykdom, alderdom, utdannelse – det er en rekke tilfeller der folk rent faktisk ikke jobber, uten at de kan regnes som arbeidsløse.
I Norge tar vi problemene på alvor,fordi vi har en regjering som er ideologisk opptatt av høy sysselsetting. I samfunn styrt av Høyres og Frps søsterpartier er det annerledes.
Mvh
Bjørn Jarle
BJ, benekter du at Sverige for noen år siden var teknisk konkurs? Virkningene av sparepolitikken som fulgte har man vel sett en stund i Sverige? Fraflyttede distrikter?
«Av de nordiske “velferdssamfunn” er det nå bare Norge» … som har olje? Ok, Danmark har vel litt..
Danmark og Sverige har ikkemindre olje nå enn de hadde på 1960-talet, 1970-tallet, 1980-tallet og 1990-tallet. Men i de årene hadde de altså solidariske velferdsordninger for alle.
Det har høyrepolitikken klart å systematisk avskaffe.
Mvh
Bjørn Jarle
Hei Bjørn Jarle
Du sier : «Er man trygdet, så er man selvsagt ikke å regne som arbeidsledig»
Hvordan har det seg da at Jens i valgkampen 2005 sa at selv om arbeidsledigheten var rekordlav under Bondevik2 så var det flere uføre enn noen gang under han. Og dette var mye skjult arbeidsledighet.
Kan det være at sjefen din mente at trygdede og arbeidsledige i mange tilfeller er samme sak ?
Forøvrig er det latterlig å sammenligne høyrepolitikk i Sverige og Danmark med sosialdemokratisk politikk i Norge.
Sant nok har de ikke mindre olje nå enn før. Men, de har mindre penger nå enn før.
De tjener penger på å eksportere varer. Og de som følger med ser at Saab er praktisk talt konkurs, Volvo sliter. SonyEricsson kom nå med sjokkerende børsvarsler ang omsetningssvikt.
Det er ikke politikere som bestemmer hvor mye Volvo, Saab eller Ericsson skal selge og dermed ikke hvor mye de eller staten skal tjene.
Dette sjokkerer deg kanskje – men det er sant.
Om det hadde vært slik så kunne bare Jens ha vedtatt at Fundo Wheels, Kongsberg Automotive og de andre som har dør eller er døende i Norge skulle selge mer.
I Norge har APs og LOs mas om mer lønn og støttevilkår konkurrert ut industrien. Vi produserer praktisk talt ingen ting i industrien her ( untatt mot oljeindustrien ).
Derfor har vi lite å miste nå. Vi har alt mistet det.
La oss snu saken : Hvordan vil en sosialistisk regjering i Sverige tjene mer penger enn den sittende regjering ?
Dette er den samme gamle leksa. Ingenting annet enn meningsløse påstander, overdrivelser, lek med tall og forbannet løgn.
Hvordan kan det ha seg at Sverige, som ikke har olje og som er høyrestyrt, i langt større grad har lykkes med sin helse- og sosialpolitikk? Er det fordi sosialdemokratarna kjørte hele landet i grøfta?
Det er riktig at trygdesystemet i Norge kjører langt flere på over varig uførhet enn vårt naboland, men det medfører ikke riktighet at målingen av antall arbeidsledige kan sammenlignes. Alle andre land inkluderer sykemeldte, midlertidige og varige uføre i sin arbeidsledighet. I Norge er arbeidsledigheten over dobbelt så høy som statistikken viser. Dette har nettopp blitt offentliggjort og kan ikke bortforklares med usannheter og kunnskapsløs argumentasjon.
mvh Olaf
Rettelse til forrige kommentar:
Varig uføre blir ikke inkludert i arbeidsledighetstallene i alle andre land.
Hadde så vært tilfelle, og vi skulle målt på samme måte, ville vi hatt langt over en halv million arbeidsledige her i landet.
Hold deg langt unna statistisk analyse! Å trekke frem en enkelt statistikk som kan være påvirket av faktorer som finanskrisa og sveriges situasjon utenom politikk, er ikke særlig troverdig.
At du også tør å trekke årsaksslutninger basert på dette er også skremmende. Man kan jo ikke ta et enkelt tall, og så konkludere at det er forårsaket av høyrepolitikk uten å se tallet over mange mange tidsperioder!
Skal vi først gå inn på statistikk bør du ta en titt på Index of Economic Freddom. Det er statistikk som helt klart viser at laissez faire liberalisme fører til økt velstand. Jeg tør å påstå at du ikke vil klare å forholde deg til virkelige tall fra den ekte verden, men bare leve i din lille sosialdemokratiske boble.
Om noen få tiår vil Norge være overbefolket av innvandrere og eldre. Oljepengene vil være borte (sammen med oljeressursene). Da vil velferdsstaten få en sikker død.
Jeg lurer på èn ting..
HVA er det den rødgrønne regjeringa gjør for å minke arbeidsledigheten? Fungerer det?
Det er umulig å sammenligne med tall når det kommer til Sverige. Da måtte man isåfall ha regnet i prosent, siden det bor flere i Sverige.
Jeg merker jeg blir provosert av tingene du sier.. Du har absolutt ingen konkrete ting å vise til. Du sammenligner oss med Sverige som har helt annerledes forutsetninger enn Norge har. Mange arbeidsledige er ikke i arbeid fordi de er sykemeldte. Tror du ikke at hvis vi åpner for flere løsninger når det kommer til sykehus, så vil køene blir mindre – og dermed kommer folk kjappere ut i arbeid? Alt henger sammen. Jeg liker at Ap og Sv er bygd opp på en ideologi, men i min verden så er det kun en ideologi. Det fungerer dessverre ikke helt i virkeligheten..
Og skal vi sammenligne høyrepolitikken i Norge med USA, så kan du jo tenke over at hvis Høyre hadde dratt over til USA, så hadde de blitt kalt sosialister. Så nei, går dessverre ikke an å sammenligne helt der heller, gitt..
Hei Mia!
Regjeringa har et voldsomt engasjement i forhold til å sikre sysselsettingen. Å gå gjennom alt sammen hadde nok gjort at jeg hadde sittet og skrevet en uke i strekk – men la meg i allefall ta noen hovedpunkter:
La meg starte med innovasjon og nyskaping:
Regjeringen fremmer innovasjon i næringslivet. Regjeringen vil legge rammer som gir bedriftene mulighet til å innovere:
– Den styrker virkemidlene for innovasjon, ved å øke bevilgningene til virkemiddelapparatet og ved å evaluere Innovasjon Norge og SIVA for å sikre at virkemidlene er i tråd med dagens behov. .
– Den lager en næringspolitisk strategi og oppretter et strategisk råd for små og mellomstore bedrifter
– Den fremmer en kultur for entreprenørskap – i hele livsløpet. For å stimulere flere til å starte egen bedrift har den også foreslått 150 millioner kroner til et nytt landsdekkende etablererstipend.
– Den sørger for at verdiene som skapes får god beskyttelse, og har lagt fram en tiltakspakke for patenter og andre rettigheter.
– Den styrker bruken av design som innovasjonsverktøy, og har opprettet et designdrevet innovasjonsprogram (DIP)
– Den øker tilgangen til kapital, blant annet ved å opprette Investinor AS med 2,2 mrd. kroner i egenkapital, ved å gi Innovasjon Norge økte låne- og garantirammer på 880 millioner kroner i tiltakspakken i januar, i tillegg til den økte lånerammen for lavrisikoordningen som alt er økt med 1 milliard kroner til 2,5 mrd. kroner. Argentum tilføres 2,2 mrd kroner i egenkapital. I tillegg har den gitt statlige lån til Eksportfinans og økt rammene for GIEKs ordninger.
– Den fører en ansvarlig økonomisk politikk som har lagt til rette for at renta går ned
For å møte utfordringene på arbeidsmarkedet som følger av finanskrisen, fører regjeringen en aktiv arbeidsmarkedspolitikk. Spesielt er det viktig å motvirke at økt ledighet fører til lange ledighetsperioder for den enkelte.
Ett av hovedmålene med NAV-reformen er å få flere i arbeid og aktivitet og færre på stønad. Arbeids- og velferdsforvaltningen må også sørge for at systemet for inntektssikring fungerer. Arbeidsledige har rett på dagpenger og de skal få dem raskt.
For å møte et svekket arbeidsmarked med økt tilstrømning av arbeidsledige til NAV-kontorene og etablering av flere tiltaksplasser, styrker regjeringen Arbeids- og velferdsetaten administrativt med 156 millioner kroner. Det tilsvarer om lag 320 nye stillinger. Av disse skal om lag 120 stillinger gå til å håndtere flere arbeidsmarkedstiltak, mens om lag 200 stillinger skal gå til å møte høyere tilstrømming av ledige.
Regjeringen har også besluttet at Arbeids- og velferdsetaten samlet sett for fylkeslinjen skal få opprettholde bemanningen. Det vil være opp til etaten å sørge for at bemanningsressursene blir benyttet der behovene er størst.
Regjeringen har varslet at den vil legge fram en proposisjon for Stortinget om situasjonen i arbeids- og velferdsforvaltningen og gjennomføringen av NAV-reformen.
Så noen konkrete ord om arbeidsmarkedstiltak:
Arbeidsmarkedstiltak er ett av arbeidsmarkedspolitikkens viktigste virkemidler for å fremme et velfungerende arbeidsmarked. Arbeidsmarkedstiltak skal bidra til økt yrkesdeltakelse, redusert ledighet og til å motvirke utstøting ved å hjelpe personer med problemer i arbeidsmarkedet til arbeid og aktivitet.
Antall tiltaksplasser er økt med 6 000 i gjennomsnitt på årsbasis i 2009, og bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak er styrket med 650 millioner kroner. Det totale nivået på arbeidsmarkedstiltakene er med denne økningen 74 000 plasser. Økningen i tiltaksnivå innebærer blant annet styrket satsing på opplæringstiltak, arbeidspraksis, lønnstilskudd, oppfølgings- og avklaringstiltak samt bedriftsintern opplæring. Et økt nivå på arbeidsmarkedstiltakene i 2009 vil bidra til å gi ny kompetanse og ferdigheter for personer på vei til nytt arbeid. Det vil videre kunne lette omstillinger og gi økt aktivitet for den enkelte.
Og så litt om permitterng og reglene der:
– Arbeidsgivers lønnsplikt under permittering reduseres fra 10 til 5 dager
– Etter at permittering er iverksatt og før det ytes dagpenger, har arbeidsgiver plikt til å utbetale lønn et visst antall dager (lønnsplikt). For å bedre konkurransevilkårene til norske konjunkturutsatte bedrifter, skal antall dager med lønnsplikt under permittering reduseres fra 10 til 5 dager for permitterte med minst 40 prosent reduksjon i arbeidstiden. Tiltaket har virkning fra 1. april 2009.
– Maksimal periode med dagpenger under permitteringer økes fra 30 til 52 uker
– For å skape større forutsigbarhet, samt bidra til at bedriftene i større grad kan holde på kompetansen i en periode med lav aktivitet i økonomien, vil maksimal periode med dagpenger under permitteringer bli økt fra 30 til 52 uker med virkning fra 1. februar 2009.
– Økt permitteringsperiode vil først og fremst bidra til at permitterte om nødvendig kan få en lengre periode med inntektssikring gjennom dagpenger.
Og det nye programmet «Ny sjanse»:
Ny sjanse er et lønnet kvalifiseringsprogram for innvandrere som står utenfor arbeidslivet. Regjeringen er opptatt av å få nyankomne raskere ut i arbeidslivet. Arbeidslivet er den viktigste arenaen for inkludering i samfunnet også for innvandrere. De som ikke er i arbeid, faller lettere utenfor også på andre områder. Som en del av regjeringens tiltakspakke er kvalifiseringsforsøket Ny sjanse utvidet med 15 millioner kroner. Målgruppen er innvandrere som etter flere år i landet ikke har etablert kontakt med arbeidsmarkedet og derfor er avhengig av sosialhjelp. I 2009 vris forsøket inn mot utvalgte landgrupper blant ikke-vestlige innvandrere med særlig høy arbeidsledighet eller lav sysselsetting. Kvinner vil være en hovedmålgruppe.
Jeg tror jeg får begrense meg til dette i denne omgang.
Mvh
Bjørn Jarle
Du skriver «Vi løfter blikket litt og ser mot Sverige – der høyrepolitikk har fått råde grunnen i flere år nå, og der resulatene ikke lar vente på seg.»
Reinfeldt kom til makten 6. oktober 2006 og har da sittet ved makten i snart 2,5 år. Dette er i følge deg flere år.
Vår regjering skylder fremdeles på ettervirkninger av Høyrestyret og han har sittet siden 17. oktober 2005 (3,5 år)????????????