Sentio: Ap-framgangen fortsetter, Høyre til bunns
Ap fortsetter framgangen, mens Høyre faller til laveste nivå på over 15 år.

VOKSER: Ap-toppene Jan Christain Vestre og Jonas Gahr Støre kan glede seg over at partiets framgang fortsetter i mars. Her fra lanseringen av ventetidsløftet for sykehusene i fjor høst. Foto: Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)
Med få dager igjen til Ap-landsmøtet, kan Jonas Gahr Støre og resten av laget hans glede seg over at framgangen fortsetter. På ferske tall fra Sentio måles Arbeiderpartiet til 27.5 % oppslutning, fram 2 prosentpoeng fra februar. Samtidig aller Høyre til sitt laveste nivå siden september 2009.
Tallene fremkommer i Sentios undersøkelse der 1.000 respondenter har blitt spurt om partivalg i perioden 20. – 27. mars. Undersøkelsen er ikke bestilt av mediene, men er tatt opp av Sentio og distribuert på epost til byråets kontakter på mailinglister.
Arbeiderpartiet klart størst
Arbeiderpartiet kobler grepet som Norges klart største parti. I målingen svarer 27,5 % av de spurte at de ville brukt Arbeiderpartiets stemmeseddel dersom det var stortingsvalg i dag. Dette er fram fra 25,5 % i februar, da partiet måtte se seg slått av Frp i kampen om å være størst. Arbeiderpartiet må tilbake til september 2021 for å finne sterkere galluptall i Sentios målinger.
For Høyre er utviklingen stikk motsatt. Partiet ble målt til lave 17,5 % i februar, og faller nå ytterligere et halvt prosentpoeng til 17,0 % oppslutning. Høyre har ikke vært målt lavere hos Sentio siden september 2009.
Oså Frp faller i denne målingen. Partiet får støtte fra 24,8 %, og mister dermed posisjonen som Norges største parti til Arbeiderpartiet. I februar sa 26,0 % av velgerne at de ville stemme Frp, og de var dermed et halvt prosentpoeng foran Arbeiderpartiet. Nå har stillingen snudd, og Frp må se seg slått med 2,7 prosentpoeng av Jonas Gahr Støre og resten av Ap-laget.
Sp på vei mot sperregrensa
Blant de mindre partiene er det oså endringer fra februar til mars. Rødt øker med 1,3 prosentpoeng, og er dermed partiet som går nest mest fram (etter Arbeiderpartiet). Partiets oppslutning er nå på 7,2 %, mot 5,9 % i februar. Dette er partiets beste oppslutning på halvannet år, og kommer i kjølvannet av partiets landsmøte der Rødt i stor grad dreide politikken noen knepp mot høyre og satt kursen inn mot den noe mer moderate delen av venstresiden.
Dét kan ha gått på bekostning av SV, som i målingen må se en tilbakegang fra 7,1 % i februar til 6,2 % nå. Den samlede oppslutninen om Rødt og SV er dermed nesten på tiendelen lik i mars som i februar, men med en intern forskyving mellom de to partiene.
For Senterpartiet er målingen dyster lesning. Fra en oppslutning på 5,3 % i februar etter at partiet frivillig gikk ut av regjering på en sak om å isolere Norge mer fra landene rundt oss i Europa, har partiet nå falt til kun 4,4 % oppslutning. Det er dermed kort vei ned til sperregrense på 4 %.
Tre partier som derimot ikke klarer sperregrensa i denne målingen, er Krf, Venstre og MDG. Krf måles til 2,1 % oppslutning, og går dermed ytterligere noe ned fra sitt svake februar tall på 2,5 %. Dette er det laveste Krf noen gang har blitt målt hos Sentio side de startet med målinger i 1997.
For Venstre er heller ikke tallene noen lystig lesning. Partiet har hatt høy medieprofil gjennom mars og har gått i spissen for et krav om at Norge skal søke medlemskap i EU. Men velgerne flokker seg ikke om partiet av den grunn, snarere tvert om; Venstre faller fra 3,5 % i februar til 3,2 % i mars.
MDG snuste derimot på sperregrensa i februar da partiet ble målt til 3,9 %. Men nå beveger partiet seg noen knepp lenger unna, og måles til 3,5 % oppslutning.
Sentio oppgir følgende mandatfordeling dersom målingen hadde vært valgresultat: Ap 54, Frp 46, H 32, Rødt 13, SV 12, Sp 8, Venstre 2, MDG 2.