Hva skal vi med EØS?

Organisasjonen Nei til EU driver for tida en kampanje mot EØS. Som aktiv motstander av norsk EU-medlemskap både i 1994 og nå, skulle jeg ønske organisasjonen fant noe bedre å bruke tida si på.

Når Nei til EU vil erstatte EØS med en frihandelsavtale, bør det grøsse nedover ryggen på mange av oss. Handelsavtalen mellom Norge/EFTA og EU ble fremforhandlet i 1973, og var allerede utdatert og foreldet da EØS-avtalen trådte i kraft. Vil Nei til EU virkelig gå tilbake til denne avtalen nå? Er dette seriøst ment? Dessverre tror jeg dette er dønn seriøst, og jeg vil derfor advare mot hva vi i såfall sier nei til.

Frihandelsavtalen dreier seg om foredlede industrivarer, og fra 1986 også om fisk. Og that’s it. EØS-avtalen dreier seg om langt mer, og legger grunnlaget for et tettere samarbeid og samhandling mellom Norge og EU på område etter område. Hvorfor er Nei til EU mot dette? Hvorfor vil de at kun produsenter av ferdigforedlede industrivarer skal handle med hverandre på tvers av grensene, mens alle som driver handel med andre typer varer og tjenester ikke skal det? Hvorfor skal Norge ut av samarbeidet vi har med EU på forskning? Og på høyere utdanning? Og på kriminalitetsbekjempelse? På miljøvern, på kultur, på statistikk, på opprinnelsesmerking, på sosiale spørsmål – hvorfor skal vi kutte ut samarbeidet her?

En kan jo tenke seg Norge hadde brukt fylkesgrensene på samme meningsløse måte som Nei til EU ønsker å bruke landegrensene. Da ville vi hatt et utdannelsessystem i Akershus, et annet i Buskerud, et tredje i Oppland. Og utdannelsen i et fylke ville ikke automatisk kunne brukes i et annet. Vi ville hatt en standardiseringsnorm for varer og tjenester i Nordland, en annen i Sør-Trøndelag og en tredje i Hedmark. En person fra Vestfold har ikke lov til å jobbe i Telemark, og møter et helt annet regelverk om han søker seg jobb i Hordaland. Varer må fortolles mellom Vest-Agder og Aust-Agder. Dekk med mønsterdybde på 3 mm ville vært godkjent på lastebiler i et fylke, men ikke i et annet. Tillatt lengde på vogntog ville vært 15 meter i Rogaland, 18 meter i Vestfold og 21 meter i Østfold. Den økonomiske veksten i Norge ville selvfølgelig blitt hemmet sterkt av slik meningsløshet.

Men denne meningsløsheten vil altså organisasjonen Nei til EU ha tilbake i forholdet mellom Norge og EU?

Vel – jeg tillater meg å være sterkt uenig i denne totale reverseringen av 40 år med positiv utvikling i Europa. Å gå tilbake til en frihandelsavtale som ble fremforhandlet tidlig på 1970-tallet er IKKE fremtidsrettet, og gir ikke svar på en eneste utfordring for Norge.

EØS-avtalen har derimot vist seg som en god og dynamisk avtale, som stadig videreutvikler samarbeidet mellom Norge og EU på område etter område. Og det nesten uten at det byr på hjemlig bråk! Hadde EØS vært så ille som nei til EU skal ha det til, ville ikke rundt 8000 direktiver blitt innført med enstemmig tilslutning i det politiske miljøet. At det kun er en håndfull direktivet som har skapt politisk strid, er det beste beviset på at EØS-avtalen har fungert godt. Det eneste realistiske alternativet til EØS, er for Norge et fullt EU-medlemskap. Det ønsker ikke jeg. Derfor håper jeg Nei til EU snart kan finne på noe bedre enn å motarbeide EØS-avtalen.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.