Flere vil ha Ap-politikk enn rødgrønn politikk

I dag bringer TV2 en nyhet om at det er flere som vil ha Ap-politikk enn rødgrønn politikk. I følge målingen som TNS Gallup har gjort for TV2, mener 55,2 % av velgerne at en ren Arbeiderparti-regjering er å foretrekke framfor dagens rødgrønne regjering.

Blant Ap-velgerne er det 69,6 % som heller ønsker en ren Ap-regjring enn trepartiregjeringen bestående av Ap, SV og Senterpartiet.

For mange er dette kanskje en nyhet. Men Sosialdemokraten.no har omtalt dette tidligere. Blant annet sommeren 2009, da vi fryktet at velgernes lave interesse for fløypartiet SV kunne ødelegge mulighetene for gjenvalg av en Ap-dominert regjering. Også da viste både nettbaserte polls og undersøkelser fra seriøse meningsmålingsbyråer at omlag 2/3 av Aps velgere heller ville ha en ren Ap-regjering enn en rødgrønn regjering. Slik var det også før det rødgrønne trepartisamarbeidet startet jobbinga i 2005. Flertallet av Ap-velgerne har hatt samarbeidet med Senterpartiet og SV som sitt andrevalg hele veien.

Det var tre grunner til at Sosialdemokraten.no mente at særlig SV truet den fortsatte eksistensen til en Ap-dominert regjering sommeren 2009. Vi gjentar grunnene, fordi situasjonen antagelig er omtrent den samme nå:

1. Potnsielle Ap- og Sp-velgere frykter at SV skal få for stor innflytelse på politikken de neste årene, særlig på områder der SVs politikk skiller seg vesentlig fra Aps og Sps politikk. De kan dermed være vanskeligere å mobilisere, eller de kan ende opp med å stemme på et parti utenfor den rød-grønne alliansen. På samme måte vil velgere som «vandrer» mellom Ap, Sp, Venstre og Høyre være mer tilbøyelige til å falle ned på Venstre eller et Høyre med lyseblå retorikk som sitt partivalg – i frykt for at et mer mørkerødt SV skal holde et sterkt nakkegrep på Ap og Sp.

2. Den SV-fløyen som er mer opptatt av på MENE det rette enn å GJØRE det rette, vil kunne være såpass misfornøyde md SVs gjennomslag i de spesielle særstandpunktsakene, at de enten lar være å stemme eller stemmer på Rødt – som i de fleste av fylkene er likebetydende med å kaste bort stemmen (fordi Rødt ikke har sjans til å komme over sperregrensa, og kun har visse muliggheter for distriktsmandat i Oslo og Hordaland).

Dermed kan kampen om stemme som trengs for å få inn SV’ere på sistemandat i mange fylker gå tapt – og Frp’ere eller Høyre-kandidater kan stikke av med mandatene i stedet.

3. Folket syns SV har gjort en for dårlig jobb. Gapet mellom forventninger til regjeringen og innfridd politikk er i all hovedsak et gap på de områdene der SV flesket til i valgkampen. Og brudne forventninger fører til velgerfrustrasjon, og fare for at velgerne finner andre partier å stemme på.

Til de som mener at Aps politikk er bra, men som mener det er viktig å begrense SVs og eventuelt Sps innflytelse på politikken, konkluderer vi på samme måte nå som da:

Den beste måten å sørge for dette, er å stemme Arbeiderpartiet! Jo større Arbeiderpartiet er i forhold til de to andre, jo mer Ap-preget vil politikken være.

Følg Sosialdemokraten.no på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.