Ap fortsetter fremgangen og er klart størst, Frp og Venstre faller!

I dag kommer en ny meningsmåling som Norstat har gjennomført for NRK. I skrivende stund er ikke målingen offentliggjort på nett ennå, men det er solide tall for både Ap og regjeringspartnerne – og begredelige tall for Frp og Venstre.

La oss se på det mest interessante:

  • Ap-fremgang: Arbeiderpartiet går fram fra 28,0 % i februar til 29,6 % i mars. Ap er dermed det klart største partiet, og bekrefter at det er «i form»; på hele 10 av de siste 12 landsdekkende meningsmålingene har Ap gått fram. Hos Norstats NRK-måling er dette den beste målingen for partiet siden oktober i fjor.
  • Samlet rødgrønn fremgang: SV går nest mest fram; fra 4,8 % i februar til 6,3 % nå. Samtidig øker Senterpartiet med 1,0 prosentpoeng og ender på 5,2 %. Samlet fremgang for regjeringspartiene er dermed 4,1 prosentpoeng fra februar til mars!
  • Frp-fall: Tilbakegangen for Frp fortsetter. For Frp er sitasjonen nesten stikk motsatt av Aps; Frp har tilbakegang på 8 av de siste 12 landsdekknde meningsmålinger. En oppslutning nå på 22,4 % er lavt med tanke på at partiet alltid gjør det bedre i meningsmålinger en i valg. Vi må faktisk helt tilbake til februar 2009 for å finne en svakere meningsmåling for Frp fra Norstat for NRK en det de har nå! En måling ANB presenterer i dag viser samme tendens. Frp er i skikkelig trøbbel.
  • Datalagringsdirektivet: Etter at Høyre 9. mars sa ja til Datalagringsdirektivet, varslet direktivets motstandere i Høyre at partiet ville gå på en gallupsmell. Partiets Facebook-vegg ble raskt fylt opp med meldinger fra partimedlemmer som ønsket å melde seg ut, partiledelsen ble kalt for landsforrædere – og Venstre gned seg i hendene og foreredte seg på både medlemsvekst og gallupfremgang. Men denne målingen viser at det er Høyre som går fram og Venstre som faller etter Høyres ja til DLD. Venstres fall er dramatisk, på hele 1,8 prosentpoeng, og partiet balanserer nok en gang på grensen til å falle ut av Stortinget. Høyres fremgang er ubetydelig, kun 0,4 prosentpoeng.
  • Sosialdemokraten.no har tidligere slått fast at et stort flertall av Høyres velgere støtter Datalagringsdirektivet, og at Venstres velgere er delt omtrent på mdten i denne saken. Vi har derfor ikke forventet den velgerflukten som direktivmotstanderne i Høre har raslet med, og som Venstre har gledet seg til. Å konkludere etter én enkelt måling er nok litt tynt. Men det er i allefall grunn til å slå fast at dagens måling ikke viser noe DLD-ras for Høyre, og dermed styrkes vår teori om denne sakens betydning for oppslutningen om de to partiene. At aktive og engasjerte Høyre-folk melder seg over i Venstre er derimot en utfordring for partiet, som kan gi dem negative ringvirkninger på lengre sikt.
  • Lofoten/Vesterålen: Kritikken fra Frp og Høyre angående løsningen i Lofoten/Vesterålen ser heller ikke ut til å bite på velgerne. Det er jo i særlig grad denne saken som har preget de politiske nyhetene den senere tiden, og velgerne virker til å se at løsningen regjeringen gikk for er god for miljøet, sysselsettingen, fiskeressursene, teknologiutvikling og olje- og gassbransjen. Høyres og Frps kritikk fremstår mest av alt som surmulende skyggeboksing fra visjonsløse partier uten ambisjoner om å se gode helhetsløsninger.
  • Uinteressante Krf: For Kristelig Folkeparti er det helt åpenbart at Hareide-effekten heller ikke er påtagelig. En oppslutning på 4,5 % er nest lavest i målingen. Kun Venstre er mindre.

Så kan vi også glede oss over at Høyre og Frp ikke ville hatt flertall på Stortinget dersom denne målngen var valgresultatet. Rett nok er det borgerlig flertall på Stortinget, men når både Venstre og Krf står i akutt fare for å falle ut av Stortinget er det ikke veldig store endringer som skal til før bildet endrer seg betydelig. At ALLE regjeringspartiene går fram viser også at forskyvingen mellom blokkene er i gang, og med såpass lang tid igjen til stortingsvalget er det absolutt store sjanser for at de som vant valget i 2009 også vinner i 2013.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.