Høyres skolepolitikk er en tragedie for skolen

At Høyre står for en svært gammeldags skolepolitikk, kan det ikke være særlig tvil om. Partiet har vært en bremsekloss på SAMTLIGE større reformer i norsk skole – stort sett vært mot alle sammen, faktisk. At Høyre-topp og tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal nå vil gjeninnføre spanskrøret i norsk skole – en straffeform som ble avskaffet i 1936 – og la rektorene pryle skolebarna, er dermed ikke noe nytt. Men det er likefullt motbydelig, umoderne og skaper flere problemer enn det løser.

Er det noe skolen virkelig IKKE trenger nå, så er det bakoverskuende umoderne Høyre-folk som vil stille tida tilbake og gjeninnføre puggehysteri, lærerskrekk og ulike former for gapestokk i skolen. Høyres skole skaper tapere. Det beste man kan si om de mest moderne av Høyres skolepolitikere, er at de ønsker seg tilbake til den skolen Norge hadde i sosialdemokratiets sterkeste vekstperiode (1950-tallet). Men dét er en skole som tida har løpt fra. Høyre-skolens vektlegging av pugging, faktakunnskap og disiplin er å gå i stikk motsatt retning av det samarbeidende, kreative og dynamiske samfunnet elevene skal ut i etter endt skolegang.

Det siste halvannet året har vi hørt flere sprell fra Høyre som norske foreldre ikke vil ha: Karakterer fra elevene er 10 år gamle, opptakskrav for å komme inn på ungdomstrinnet, hardere vektlegging av prøver og faktakunnskap helt fra første skoledag, premiering av de skolesterke, fjerne den lovfestede retten til videregående opplæring, samle de skolesvake i egne klasser fra første klasse av, stigmatisering, nivåforskjeller, sortering og vraking.

Og nå altså at rektorene skal få en kjepp som de skal «banke folkeskikk inn i ungene» med.

Som far til ei jente i andreklasse på barnetrinnet, lurer jeg på: Hva skal jeg si til henne hvis hun etter flere år på skolen fortsatt ikke har fått noen av Høyres diplomer og gullknapper? Hvilken trøst mener Høyre jeg skal tilby? Og hvodan skal jeg forklare henne at rektor kommer inn i klasserommet med en lang kjepp som han slår løs på en ev venninnene hennes med?

Ingvald Godals forslag skaper reaksjoner i flere politiske leire, og blant folk som debatterer å nettet. Et av utsagenen jeg fant hos Dagblaets nettdebatter er «Ingvald Godal, du må jo være idiot!» Vel… Jeg tror ikke Godal er idiot. Men han er en Høyre-mann som står midt i den tilbakeskuende og umoderne Høyre-tradisjonen.  Og det er ikke alltid så lett å se forskjellen.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.