Alle de rødgrønne partiene går fram på ny måling!

I den helt ferske meningsmålingen som Dagens Næringsliv presenterer i dag, går alle de rødgrønne partiene fram. Arbeiderpartiet har reetablert seg som Norges største parti, og får en oppslutning på 29,4 %. SV går fram med 0,7 prosentpoeng til 5,2 % og Senterpatiet øker med hele 1,4 prosentpoeng til 5,6 %. Samlet fremgang for de rødgrønne partiene er dermed 2,8 prosentpoeng.

Frp faller. Fra å ha ligget på mellom 33 % og 37 % da Siv Jensen overtok som partileder, får Frp nå kun 20,9 % oppslutning. Fallet er på 2,9 prosentpoeng bare den siste måneden. Frp-sjefens mediaturné i utlandet der hun har presentert usannheter om både skatte- og avgiftsnivået, sykehusene våre og andre politiske forhold har dermed ikke slått nevneverdig heldig ut i den hjemlige opinion.

Frps tilbakegang er helt i tråd med det en rekke andre meningsmålingsinstitutter har presentert den siste tiden. Frp ser rett og slett ut til å ha mistet grepet på sine tradisjonelle velgergrpper, og kan være i ferd med å forlate «de store» i norsk politikk. Det er antagelig bare et spørsmål om tid før vi får se målinger der Frp ligger under 20-tallet.

Sosialdemokraten.no ser også at Venstre går på en stjernesmell i målingen, og faller fra 6,3 % i forrige måned til 4,0 % nå. Noen få velgere til i tap, og Venstre er på ny under sperregrensa for stortingsrepresentasjon. Partiets febrilske kamp for å bruke de dyreste og dårligste løsningene i Hardanger, daglige forsøk på å ødelegge asylinstituttet ved å kreve at folk uten beskyttelsesbehov likevel skal få asyl i Norge, innbitt kamp for at lovbryteres personvern skal settes foran hensynet til effektive etterforskningsmetoder mot alvorlig krimnalitet og en endeløs arrogant holdning om at Stortingets minste parti vet best i absolutt alle saker kan være gode steder å lete når man ser etter forklaringen på partiets svake oppslutning.

Legg også merke til at Høyre og Frp ikke lenger har det «blå-blåe flertallet» som de har hatt på mange målinger de siste månedene. Høyre og Frp ville fått 82 mandater på Stortinget om denne målingen var valg. Det trengs 85 mandater for å ha flertall – og de to blå har lenge ligget an til over 90 mandater på mange målinger.

Man skal være forsiktig med å vektlegge enkeltmålinger altfor tungt. Men med Ap-fremgang på en rekke målinger den senere tid, tilsvarende tilbakegang for Frp, svake tall for Venstre og svekket fare for blå-blått flertall, går det i allefall an å si:

Tendensen går absolutt i riktig retning.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.