Mye dyrere, mye tregere og mye svakere driftssikkerhet. Gjøre det likevel?

logoEkspertutvalgene som har vurdert mulighetene for sjøkabel i stedet for master i Hardanger, kommer grunnleggende sett ikke med noe som helst nytt. Da regjeringen (dvs Ap + Sp) fattet sin beslutning i sommer, og både SV, Frp, Høyre, Venstre, Krf, et samlet pressekorps, kommentatoreliten, en rekke forståsegpåere og store deler av opinionen gikk fullstendig av hengslene – ja, da visste vi grunnleggende sett det samme som vi får vite nå:

  • Sjøkabel er mye dyrere enn master.
  • Sjøkabel tar mye lenger tid å få på plass enn master.
  • Sjøkabel gir mye dårligere drifts- og forsyningssikkerhet enn master.
  • Sjøkabel ødelegger mye mer av fjordlandskapet enn master.

Dette var altså kjent. Statnett hadde jobbet med utredninger, analyser og vurderinger i 4 år allerede. Derfor gjorde regjeringen en kunnskapsbasert beslutning da den besluttet å gå for master.

Og de som var tilhengere av sjøkabel hadde samme kunnskap tilgjengelig. Alt dette har vært offentlig i lange tider.

Utredningene som nå kommer på bordet fra ekspertutvalgene endrer grunnleggende sett ingen verdens ting.

Da blir spørsmålet: Hvis det var riktig å gå for sjøkabel i sommer, hvorfor er det feil nå?

Sosialdemokraten.no har hele tiden ment at master er den eneste løsningen som kan aksepteres, og omtalte saken både 10. august, 11. august, 15. august og 24. august. Men det store flertallet var uenig. Sjøkabel var det eneste saliggjørende. Og Arbeiderpartiet sviktet både nasjonalromantiske helligdommer, verdensarven, lokalbefolkningen i Hardanger og miljøet ved å gå inn for mastene.

Sosialdemokraten.no kan se én eneste grunn til å legge sjøkabel i stedet for å bygge master: Dersom et slikt sjøkabelprosjekt gir ny kunnskap og ny teknologi som kan komme til anvendelse igjen senere i andre områder – enten her i landet eller ute i verden – da kan sjøkabel likevel være riktig. Men selv da må teknologi- og kunnskapsutviklingen veies opp mot det faktum at områdene rundt Bergen har akutt behov for strømtilførsel NÅ, at merkostnaden etter alt å dømme LANGT overstiger verdien av den nye kunnskapen, at fjordlandskapet raseres med kraftlinjer og master som ellers kun ville vært synlige på fjellet, at store og dyre muffeanlegg må anlegges i kommuner som ikke vil ha dem og at driftssituasjonen for sjøkabler vil være langt mer usikre på grunn av faren for langvarige linjebrudd og vanskelige utbedringsforhold.

Alt peker i retning av at Arbeiderpartiet stod for en kunnskapsbasert politikk da de gikk inn for master i fjor sommer. Det bør de holde fast på når saken nå kommer til ny behandling. Uansett hva SV sier. Uansett hva opposisjonen sier. Uansett hva kommentatorene og mediene sier.

Og uansett hvilke sanger Ole Paus, Herborg Kråkevik og Anne Grete Preus truer med å synge i protest mot den beste løsningen.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Relatert medieomtale:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10013754

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.