Tynn og tendensiøs suppe servert av TV2

I kveldens 21-nyheter på TV2 kunne de presentere «nyheten» om at norske kommuner kun bygger 75 nye sykehjemsplasser i år – til sammen. Nyheten ledsages av opplysninger om at det ikke har vært dårligere utbyging siden Einar Gerhardsens dager, og Frps nestleder får boltre seg fritt og kritisere utbyggingstakten.

Innslaget er tendensiøst og tøvete.

For det første fordi Frp får slå politisk mynt på saken, enda TV2 vet MEGET GODT at Frp har ledet Oslos systematiske nedbygging av flere hundre syehjemsplasser og dermed leder det største enkeltangrepet noensinne på norske sykehjem.

For det andre fordi mange kommuner nå jobber med å imøtekomme de eldres egne ønsker – om å bo hjemme lengst mulig. Da er det heldøgns omsorgsboliger som er satsingsfeltet for kommunene, ikke sykehjemsplasser. Slikt drev man ikke med på Einar Gerhardsens tid. Da drev man faktisk heller ikke med sykehjem i særlig utstrekning – det var aldershjem det gikk i, og det er noe ganske annet.

Og for det tredje fordi sykehjemsutbyggingen har vært så høy de siste årene at mange kommuner å rett og slett har full sykehjemsdekning, eller tilnærmet full. Da bygger man ikke flere, for å la kapasiteten stå ubrukt.

Og jeg tar med et fjerde moment: Veldig mange sykehjemsbeboee lider av demens eller alzheimer, og burde bodd i skjermede enheter i stedet for i ordinære sykehjem. Mange kommuner bygger nå om sykehjemsstrukturen sin på grunn av denne situasjonen. Dette gir ikke FLERE plasser – men det gir BEDRE KVALITET for brukerne.

Så dette var en elendighetsbeskrivelse av norsk eldreomsorg som var helbom. Det finnes såpass mye kritikkverdig å ta tak i, at det er trist å se at TV2 velger å koke en så tynn suppe som dette.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.