Deilig å få bekreftet teoriene! Frp stuper, og rødgrønn valgseier er nær

Det er deilig å få bekreftet teoriene sine, særlig når det skjer på denne måten.

Du husker kanskje at jeg presenterte en teori i slutten av juni om at sommermålingene gjennomgående viser for lave tallfor Ap, og desto høyere for f.eks. Frp? Jeg gjorde det i denne bloggposten, og fikk motbør fra bloggere og politikere på høyresiden.

Men alt tyder på at teorien min er helt korrekt.

Samtlige meningsmålinger fra 3. juli til slutten av august har vist et forholdsvis komfortabelt stortingsflertall for høyresiden. Men nå er sommeren over – og da snur målingene. TV2 var først ute med en etter-sommeren-måling som viste flertallfor Ap/SV/Sp/Rødt. Og i dag kommer en måling Infact har gjort for VG – som viser at Ap og SV er i dytten mens Frp har startet nedturen.

Dermed bekrefter den en annen teori jeg har presentert her på bloggen; at Frp får lavere oppslutning jo nærmere valget vi kommer.

På dagens måling gjør Ap et byks opp fra 30,4 % på forrige måling til 32,9 % nå. SV går fram fra 7,0 % til 8,8 %. Samtidig faller Frp med hele 3,5 prosentpoeng og får kun støtte fra 21,8 % av de spurte.

Også Krf og Venstre går tilbake – med henholdsvis 1,3 og 1,9 prosentpoeng. Dermed balanserer Venstre på grensen for å i det hele tatt få utjevningsmandater – de ender med en oppslutning på bare 4,2 %. Faller Venstre under 4 % på valgnatta vilde ståigjen med maksimalt 3 distriktsmandater på Stortinget. Får de 4 % eller mer vil de ha minimum 7 stortingsrepresentanter de neste fire årene.

På målingen er Rødt inne med 2 representanter, men Ap/SV/Sp har flertall selv uten disse.

Valgseieren er absolutt innen rekkevidde. Og nederlaget for Frp er snublende nær. I kommentarer til pressen legger Siv Jensen skylda for Frps tilbakegang på Arbeiderpartiet. Det må hun gjerne fortsette med. Faktum er imidlertid at:

* Frp har hatt fri adgang til alle mikrofonstativer og avisspalter i månedsvis. Dette har de brukt til å pøse ut politikk som norske velgere ikke vil ha.

* Siv Jensen selv har gjort en urdårlig figur i TV-debatter, og hittil ikke kan notere seg for en eneste seier (hvis vi ser bort fra de fordummende nettbaserte «klikk på din favoritt»-målingene, naturligvis).

* Frps politike program har ikke vært testet ut i sin helhet på virkeligheten – hverken i Norge eller i andre land (deler har vært testet ut – f.eks. den økonomiske politikken på Island, privatisert helse og skole i USA, religionspolitikken i ovjetunionen og Albania osv), og norske velgere ønsker ikke å være prøvekaniner for Frps liberalistiske mareritt.

* Siv Jensen fremstår som en helt ubrukelig statsministerkandidat, men brukbar i rollen som sutrete og kronisk sjokkert opposisjonspolitiker.

* Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen har et tydelig og troverdig regjeringsalternativ med den beste statsministerkandidaten, og kan vise til solide resultater innenfor sysselsetting/begrense skadene av finanskrisen, kriminalitetsbekjempelse, velferd og fellesskap. Dette er viktigere for velgerne enn skattekutt til milliardærer og privatisering av helsetjenestene.

Med en solid valgkampinnsats vil Ap komme tilbake med en større stortingsgruppe enn i dag, og også være styrket innad i det rødgrønne samarbeidet. Det tror jeg vil være veldig bra for de aller aller fleste av oss.

Men kanskje ikke for dem som nå bruker millioner av kroner på å støtte Frps valgkamp – bl.a. Christen Sveaas, Stein Erik Hagen, Øystein Stray Spetalen og skipsreder Herbjørn Hansson.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.