Fildeling: kulturopprør mot Venstre og SV?

Bjarne Buset i Gyldendal har publisert et innlegg i Dagens Næringsliv (DN)* om
tilløpet til et kulturopprør i Norge. Han har synspunkter på bl.a. fildeling:

Noen har startet et kulturopprop mot Frp i sommer, ære være dem for det. Men det er farlig å se splinten i sin nestes øye hvis man ikke ser den trojanske hesten i sitt eget: Den største faren for rasering av kulturlivet kommer i øyeblikket fra den leflingen med piratkopieringen som skjer i tradisjonelle kulturpartier som Venstre og SV.

Vi har sett konturene av et gryende kulturopprør også mot disse partiene. Tydeligst har komponist og Nopa-leder Ragnar Bjerkreim vært, med sin klare advarsel til kulturfolk mot å stemme på disse to partiene nå.

1. juli meldte Glenn Erik Haugland seg på, i en Dagbladet-kronikk han signerte som komponist og venstremann: “Det gjør vondt langt inn i min sosialliberalistiske sjel å ikke kunne anbefale å stemme på Venstre i år, men det gjør enda vondere å se partiet flagge egoisme og tråkke på opphavsretten i en hodeløs jakt på råtne stemmer.”

I DN 13. juni forsøker Venstres nestleder og kulturpolitiske talskvinne Trine Skei Grande å presisere partiets standpunkt. Jo mer hun utdyper, dess skumlere blir det bildet hun tegner.

Det fins tre scenarier, sier Skei Grande. Det første er en laissez-faire-løsning der politikerne ikke skulle gjøre noe annet enn å stikke hodet i sanden og håpe at piratproblemet går over av seg selv. Det andre er å “åpne for storstilt overvåkning av internettbrukere for å hindre og straffeforfølge ulovlig fildeling” – det er ifølge henne nemlig “umulig å stoppe fildeling uten å svekke personvernet og å åpne for sterk regulering av internett.” Det tredje er altså det hun ser som eneste mulige vei: å legalisere ikke-kommersiell fildeling og sørge for at rettighetshaverne får ordentlig betalt, slik at kulturen fortsetter å blomstre.

Mens det første scenariet faktisk beskriver den umulige situasjonen vi har vært i lenge nå, er det andre en grov svartmaling og det siste en farlig skjønnmaling. Det er ikke i nærheten av å være så vanskelig å håndheve opphavsretten på internett som Skei Grande later som, det har bare ikke eksistert noen politisk vilje til å gripe inn. Vi klarer utmerket godt å håndheve trafikkreglene selv om folk stadig vekk bryter dem. Vi bruker både radarkontroller, fotobokser, inndragning av førekort og en omfattende registrering av prikkbelastninger uten at noen kaller det “storstilt overvåkning” og angrep på personvernet.

På den annen side er det høyst tvilsomt at kulturlivet kommer til å fortsette å blomstre hvis Skei Grande får det som hun vil. En ting er at man kan kompensere rettighetshaverne gjennom differensiert bredbåndsavgift, betalt abonnement eller over statsbudsjettet. Men hva med mellomleddene i kulturbransjene, de tusenvis av små og store plateselskap, produsenter og forlag som bidrar til å sikre en kvalitet på norsk musikk, film og litteratur som de fleste misunner oss. Mener Venstre, som har småbedrifter som en av fire hovedsaker i programmet sitt, at de får klare seg som best de kan i kampen med gratisløsningene?

Betalt abonnement kan gi gode løsninger sier Skei Grande, og betalingsviljen fins hvis det bare lages gode nok løsninger. Men hvem kan konkurrere med gratis? Selv bruker jeg gratisversjonen av Spotify til musikk, og den er så fantastisk at jeg utvilsomt vil akseptere å betale hvis de skulle finne på å stenge den fordi de ikke tjener penger. Men bare så lenge det ikke fins lovlige gratisalternativer. I det øyeblikk ikke-kommersiell fildeling legaliseres, vil vi selvsagt alle legge musikken, filmene og ebøkene våre ut til deling på Facebook, og det vil ikke være mulig for produsentene å tjene en krone. Folk flest er lovlydige, men ikke idioter.

Det blir stadig tydeligere for oss alle at Venstre og SV driver rent stemmefiske i saken om fildeling. Hvis vi er sammenlignbare med Sverige, fins det 7,1 % stemmer å fiske i tillegg til grunnfjellet i partiet (Piratpartiets resultat ved EU-valget). Så spørs det bare hvor klokt det er å satse på disse på lang sikt. Det vil ikke overraske om opprøret mot disse partiene brer seg blant kulturarbeidere i tiden fram mot valget.

*) Kulturopprør mot Venstre og SV?
Dagens Næringsliv 17.7.2009
Bjarne Buset er informasjonsleder i Gyldendal
http://gnf-blog.blogspot.com gnf-blog.blogspot.com

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.