Jonas Gahr Støre med knakende god argumentasjon for å stemme Ap i år!

Talen utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt for AUFs sommerleir på Utøya i dag var rett ut strålende! Jeg fulgte den på TV2Nyhetskanalen, og det var en tale som faktisk var HELT uten dødpunkter. Jeg har tidligere ment at Gahr Støre ikke er blant de aller beste talerne Ap har, men i dag gjorde han den oppfatningen fullstendig til skamme.

Om regjeringsspørsmålet: Vi må ikke tro at kaoset på borgerlig side gjør at Ap fortsetter i regjering uansett hva. For slik er det ikke! Hvis regjeringen taper valget i høst, blir det en ny regjering – der Frp enten er den viktigste delen av den regjeringen eller det viktigste grunnlaget for en ny regjering i Stortinget. Det vil bety en kraftig høyredreining av norsk politikk.

Om skattekutt og velferdskutt: Idéen om å sette ned skattene i Norge er i utgangspunktet en god idé. Men først må vi ordne opp i fellesgodene. Skoler, barnehager, veier, sykehus, eldreomsorg, trygdesystemer – å gøre dette bedre for oss alle er viktigere enn å gi hver og en noen få hundrelapper mer i lommeboka hver måned. Når høyresida snakker om «skattelette» gjør de det for å ufarliggjøre de faktiske konskvensene. Vi bør kalle denne politikken ved dens sanne navn; skatte- og velferdskutt. Vi må løse de store samfunnsoppgavene førvi kan kutte i skattene. Kutter vi skattene nå, kutter vi også i velferden. 50 milliarder i skatte- og velferdskutt er enorme summe – og det vil føre Norge i en helt annen samfunnsretning enn i dag. Men det er dette Frps rikspolitikere antyder at de vil gjennomføre. Ap sier nei til urettferdige skatte- og velferdskutt.

Om utenrikspolitikken: Norge kommer ikke til å være å kjenne igjen med en ny regjering. Et hovedfelt som Norge er kjent for i verden er FN som global aktør. Siv Jensen fremstiller FN som en TRUSSEL mot verdensfreden, og går til valg på å dramatisk kutte i Norges forholdtil FN. Samtidig går Frp inn for kraftige kutt i bistanden. De rikeste i Norge skal få skattekutt ved å ta fra de fattigste i verden. De vil kutte i bistanden til Afrika og Latin-Amerika med 85 %. Å kutte så dypt i bistanden til verdens fattigste er grusomt usolidarisk.

Om velferd og sosialdemokratisk samfunnsmodell: Samfunnsmodellen vår er bygget for å ta vare på vanlige folks interesser op mot finansmakt og pengemaktens kontroll. Det er et sunt tegn når de rikeste i Norge nå roper på Frp fordi Frps politikk samsvarer best med de rikestes interesser. Og det er en ærlig sak at de gjør det. Fordi de 50 milliardene i skatte- og velferdskutt vil i hovedsak havne hos de rikeste i samfunnet. Og det er en tydelig annen samfunnsretning for Norge.  Den moderne løsningen er å bygge fellesskap for pengene, ikke å la de rike bli rikere. Vårt samfunnsprosjekt er å fortsatt bygge et velferds-Norge, ikke å gjøre de rikeste enda rikere på bekostning av det store flertallet i Norge. Individuell frihet sikres best ved sosialdemokratiske fellesløsninger. De store truslene mot friheten vår er også fellestrusler: Finanskrise, klimakrise, terrorisme, narkotika, krig, fattigdom, matvarekrise. Dette løses ikke ved å la hver enkelt få noen kroner mer hver måned, men ved å bygge felleskap hjemme og ute, basert på solidaritet og samhold.

Jonas Gahr Støre var også innom MANGE andre saksområder, og argumenterte grundig – og engasjerende – for hvorfor Ap har den beste politikken.

Skaff deg et opptak av denne talen, å se den er 40 vel anvendte minutter!

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.