Kulldrift på Svalbard og miljøpartienes hykleri

La det være klart først som sist: Jeg er av den klare oppfatning at kulldrift på Svalbard er positivt. Verden roper etter energi, på Svalbard finnes ressurser verden trenger, og driften gjør at det både skapes verdier og at det er grunnlag for varierte aktiviteter på Svalbard. Kutter vi ut utvinningen av kull på Svalbard, betyr det ikke at verden blir mer miljøvennlig. Det betyr derimot at kullet det er behov for utvinnes andre steder – der miljøkravene kan være adskillig svakere, der arbeidsbetingelsene for arbeiderne er dårligere og der norsk verdiskapning og pluraliteten på Svalbard er de eneste taperne.

Å opprettholde kulldriften på Svalbard er derfor bra – i mine øyne.

Men at miljøpartiene på Stortinget mener det samme, det forbauser meg. Kulldriften på Svalbard står for klimautslipp så høye som 14 prosent av Norges samlede utslipp. Med tanke på hvor frenetisk miljøpartiene kjemper mot utvinning av olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen, fortoner det seg som komplett hykleri at de slutter rekkene i kullsaken – og at Stortinget er enstemmige i å tillate driften på Svalbard som tidligere.

Hvorfor det er hykleri?

Jo, det er ingen som er i det minste lille tvil om at gass fra norsk sokkel er langt mindre forurensende og langt mindre ødeleggende for klimaet enn energi fra kull. Ved å la gass fra norsk sokkel forsyne kontinentet med energi, vil Europa bli mindre avhengig av langt mer forurensende kullkraft – med færre/lavere globale klimautslipp som resultat.

Miljøpartiene bekjemper altså gass, og støtter i stedet kull. De sier ja til den mest forurensende energikilden og nei til den minst forurensende.

Og påstår at de er miljøpartier.

Dette er hykling.

SV kan «skylde på» at de er i regjering, og må ta hensyn til flere enn seg selv. Hva er Venstres og Krfs bortforklaring for miljøhykleriet…?

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.