NAV kan ødelegge folks liv – og gjør det gjerne

Historien om Ivar H. Larsen i Dagbladet er dessverre ikke enestående, men tvert om representativ forde mange som er nødt til å forholde seg til NAV. Larsen ble uteligger da NAV brått stanset utbetalingene av trygd. Han bodde i containere og i et gammelt bilvrak, hadde ikke tilgang på sanitærforhold overhodet og snek seg ut om natta for å vaske seg i vann fra slanger på havna, ingen inntekt til mat – kort sagt manglet han absolutt alt.

Slik trengte det ikke å være.

Fram til NAV kuttet utbetalingene, hadde Larsen både et sted å bo, fast inntekt, eide en eiendom i Nordland og greide seg selv. Men alt snudde da NAV unnlot å betale trygd i halvannet år.

Det spesielle med denne saken – tillater jeg meg å håpe – er at utbetalingsstansen ikke skyldes en feil fra NAV. Det var et helt bevisst overgrep.

NAV påstod nemlig at Larsen hevet uføretrygd urettmessig – en påstand som er rettslig prøvd, og avvist. Men fordi NAV påstod at det her forelå misbruk, stanset de utbetalingene – og fratok dermed Larsen hans eneste inntekt.

Slik kan et forvaltningsorgan i velferds-Norge opptre. Det virker som om respekten og ydmykheten overfor de man er satt til å hjelpe er totalt forsvunnet når slike saker blir kjent.

Og NAV beklager ingenting. De mener åpenbart at de har handlet helt riktig når de sørget for at en 100 % ufør mann ble jagd fra en selvhjulpen tilværelse og ut i en tilstand som uteligger.

Jeg tør vedde ganske mye på at denne historien hverken fører til konsekvenser for de ansvarlige i NAV eller til noen endring av praksis hos NAV. Dessverre.

For NAV er ikke til for folket, må vite. Det er omvendt: Folket er til for NAV. Og kryper du ikke inn på knærne og kysser føttene til de ansatte, har de et effektivt pressmiddel mot deg: Først anmeldelse, og deretter stenge din eneste inntektskilde.

Så kan du ha det så godt…

Du burde vite bedre enn å forstyrre NAV – de er på kurs, til lunsj, avspaserer, i møte, på seminar…og gjør mye annet viktig! La dem få slippe undvendige bagateller – som å hjelpe folk som er i en jævlig livssituasjon. En NAV-ansatts hverdag er altfor viktig til å kastes bort på slikt.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.