Så er pressen ute og forhåndsdømmer igjen

Hvorfor kan ikke pressen følge de spillereglene de selv påstår at de følger? Stig Bergquist (tidligere Millehaugen) blir jo identifisert med fullt navn og bilde i forbindelse med drapssaken der Mohammed Javed ble henrettet. Hva er det som gir pressen en slik rett?

Stig Bergquist har fått seg et nytt navn, og er mye mulig helt ferdig med sin kriminelle fortid. Han er ikke dømt for noe som helst hva angår drapet på Javed, og det er hverken pressens oppgave eller lesernes oppgave å avgjøre om han er involvert i drapet eller ikke. Det skal retten gjøre.

For meg som avisleser er det totalt irrelevant å vite navnet og utseendet på den som politiet mistenker i saken. Hvorfor er pressen nødt til å dytte dette på meg?

Noen vil kanskje huske saken der en samlet norsk presse i lang tid drev klappjakt påhjelpepleieren Eva Mai Larsen og identifiserte henne som massemorder. 10 drap skulle hun ha begått. Og både navn, bilde og annen identifikasjon florerte.

Så viste det seg at hun var uskyldig.

Hvorfor kan ikke pressen la denne identifiseringen ligge? Saken har helt klart nyhetsinteresse nok uten å identifisere den som er mistenkt – og som pr. definisjon er uskyldig fram til en representant for påtalemakten har bevist hans skyld overfor en uhildet domstol.

Pressedekningen hittil har helt klart vært en forhåndsdømming og en klappjakt på Stig Bergquist, og hans nye identitet er nå rasert – sammen med muligheten for å starte med litt blankere ark når han er ferdig med å sone den straffen han nå soner.

Pressedekning i noen utvalgte norske medier:

VG: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Dagbladet: 1 2 3 4
TV2: 1 2

Jeg er selvsagt klar over at dette er en mann med kriminell løpebane. Men han fortjener å bli behandlet som alle andre når det kommer til påstander om ny kriminalitet. Og han fortjener samme anonymisering som blir de aller fleste andre til del når det er snakk om såpass alvorlige beskyldninger som det han nå møter.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.