Finn Lied er død

Tidligere industriminister Finn Lied er død. Han døde natt til 10. oktober, 98 år gammel.

Finn Lied var sentral i både olje- og energipolitikken og i forskningspolitikken i store deler av etterkrigstiden. I tillegg til å være aktiv Arbeiderparti-politiker i en årrekke og industriminister i Trygve Brattelis første regjering (1971 – 1972), var han forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) fra 1946, forskningssjef fra 1953 og direktør fra 1957. Etter pensjonsalder fortsatte han å arbeide ved Institutt for energiteknikk, der han hadde eget kontor på Kjeller til han var langt over 90 år.

– Norge skylder ham takk
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre minnes Finn Lied med takknemlighet. Gjennom sosiale medier understreker Støre Lieds betydning for fremveksten av det moderne Norge.

– Finn Lied var en industri- og samfunnsbygger, sterkt forankret i tro på kunnskap og god forskning. Ved hans bortgang skylder Norge ham takk, skriver Støre på Twitter søndag kveld.

Eget NRK-program
I NRK-serien «Mitt liv» var Finn Lied en av de åtte samfunnspersonlighetene som ble portrettert med eget program. Du kan se programmet her.

Lied spilte en viktig rolle når det gjaldt å sikre Statens inntekter fra olje- og gassutvinning, og var pådriver for opprettelsen av Statoil i 1972. Han ble senere selv styreformann i Statoil (1974 – 1984) og har også hatt en rekke andre fremtredende verv innenfor industri, politikk og forskning. Bl.a. ledet han Statens Teleforvaltningsråd (1988 – 1992), han var leder av Komité for norsk romfartspolitikk (1985 – 1986), han var formann i Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråds komite for energiforskning (1979 – 1985) og han var styreleder for Simrad AS (1980 – 1995).

Lied har ved flere anledninger kommet med offentlig kritikk mot næringslivsledere og politikere for personlig grådighet, og var sjeldent engstelig for å sin sin mening om aktuelle spørsmål – i mange saker talte han eget parti midt imot. Finn Lied, Haakon Lie, Tor Aspengren og Jens Christian Hauge gikk under betegnelsen «firerbanden» – de fire kjempene pleide å møtes jevnlig for å diskutere politikk, og forsøke å gjøre sin innflytelse gjeldende.

Fred over Finn Lieds minne.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Kommentarer fra leserne:


Sosialdemokraten.no


Mastercard Kredittkort | Biler til salgs | | | | | | | | | | | | |
Sitemap