Vill velgerflukt vekk fra Høyre

Krisestemningen skyller nå inn over Høyre med full styrke. Velgerne er i vill flukt vekk fra partiet, og folk prøver desperat å forlate den synkende Høyre-skuta før den går ned for godt. Uansett hvor partileder Erna Solberg og mannskapet hennes snur seg, ser de velgerne rømme hals over hode vekk fra partiet. Det er ingen steder partiet nå klarer å holde skansen.

PÅ FLUKT: Velgerne er nå i vill flukt vekk fra Høyre og Erna Solberg. Uansett hvor Høyre-ledelsen snur seg er det nedturer og velgertap de ser.

PÅ FLUKT: Velgerne er nå i vill flukt vekk fra Høyre og Erna Solberg. Uansett hvor Høyre-ledelsen snur seg er det nedturer og velgertap de ser.

Krisestemningen skyller nå inn over Høyre med full styrke. Velgerne er i vill flukt vekk fra partiet, og folk prøver desperat å forlate den synkende Høyre-skuta før den går ned for godt. Uansett hvor partileder Erna Solberg og mannskapet hennes snur seg, ser de velgerne rømme hals over hode vekk fra partiet. Det er ingen steder partiet nå klarer å holde skansen.

Dette er resultatet av en gjennomgang Sosialdemokraten.no har foretatt av de mange riksdekkende og lokale gallupundersøkelsene som er foretatt hittil i valgkampen.

Katastrofevalg
Kurven på meningsmålingene peker nå like sterkt nedover som ved partiets to katastrofevalg i nyere tid, henholdsvis 1993 og 2001.

I 1993 hadde Høyre i lengre tid vært det store og dominerende partiet på gallupene. Utover våren og forsommeren begynte nedturen, og den fortsatte gjennom sommeren og høsten. Fra å ha hatt høy profil i mediene og utropt seg til vinneren av det neste valget, endte Høyre opp med å gjøre sitt dårligste valg siden andre verdenskrig da stemmene ble talt opp på valgnatta – og de ble bl.a. passert av Senterpartiet i antall stortingsmandater.

Og i 2001 var optimismen enda større – og enda mer langvarig – i Høyre. Da viste gallupene solid oppslutning om Høyre gjennom hele våren, hele forsommeren, hele sommereferien og hele august. Så sent som i slutten av august så Hæyre fremdeles 30-tallet på meningsmålingene.

Men valgnatta endte Høyre på skarve 21 % av stemmene, og måtte se at statsministeroppgaven havnet hos Krfs Kjell Magne Bondevik.

Større flukt i 2013
Det nesten utrolige er at Høyre ikke ser ut til å ha lært av tidligere katastrofevalg.

Foran årets valg er de like selvsikre og like oppblåst pompøse på vegne av egne regjeringsambisjoner som de var foran valgene i 2001 og 1993.

Og valgkampen i år viser samme utvikling for Høyre som i de to katastrofevalgene. Men kurven peker BRATTERE nedover nå enn ved de to nevnte valgene, til og med brattere nedover enn i 2001.

Mistet over 40.000 velgere på én dag
VG.no presenterer nye galluptall hver dag i valgkampen. På bare 24 timer – fra klokka 12 tirsdag 20. august til klokka 12 onsdag 21. august – viser VGs detaljerte måling at Høyre mistet over 40.000 velgere. På målingen torsdag 22. august korrigerte Høyre dette noe, slik at det totale velgertapet på 48 timer er på omlag 28.000 velgere.

Eller mer enn 500 velgere som forlater Høyre hver time, døgnet rundt!

I samme periode mobiliserte Arbeiderpartiet 30.000 nye velgere.

Og på TV2s gallup er trenden den samme. Der har Høyre gått fra 34,1 % oppslutning i begynnelsen av juli via 31,6 % i begynnelsen av august – til 29,4 % på målingen 19. august og 26,8 % på den hittil nyeste målingen fra TV2 (21. august).

Dermed har Høyre mistet smått utrolige 7,3 prosentpoeng oppslutning på bare halvannen måned.

Og farten nedover går raskere og raskere jo lenger inn i valgkampen vi kommer.

Best når det ikke gjelder
I samme periode har Arbeiderpartiet økt sin oppslutning, og måles nå til å være 5 prosentpoeng større enn Høyre.

Mye tyder på at Høyre har overtatt det gamle «Frp-syndromet» om å være best når det ikke gjelder.

For  i perioden fra valget i 2011 og fram til nå, har Høyre gjort det bra på gallupene. Akkurat slik Frp hadde for vane tidligere år.

Men når det drar seg til, er det som om noen har festet en diger møllestein rundt Høyre, og partiet stuper på målingene. Akkurat slik utviklingen har pleid å være for Frp.

Målingen hos TV2 onsdag 21. august er Høyres svakeste måling siden 15. august 2011, da de ble målt til 23,6 % hos dette meningsmålingsinstituttet.

Krise også på lokalmålinger
Krisen og velgerflukten gjør seg gjeldende overalt. Det er bortimot umulig for Erna Solberg og partistrategene i Høyre å finne lyspunkter i partiets valgkamputvikling den siste uka.

I tillegg til de nevnte byråene, viser vår gjennomgang bl.a. at:

* Høyre faller med 5 prosentpoeng hos Ipsos MMI (hele landet).

* Høyre faller med 4,2 prosentpoeng på fylkesmåling fra InFact for Akershus.

* Høyre har kraftig tilbakegang i Nord-Norge på fylkesmålinger presentert i Nordlys. I Nordland har partiet falt fra å være fylkets største rett før sommeren (med 29,6 % oppslutning), til nå å kun ha støtte fra 24,5 % av velgerne (mens Ap måles til 31,3 og er soleklart størst). I Finnmark faller de fra 25,9 % i forrige uke til 23,5 % nå, samtidig med at Ap fosser fram.

* Selv i det blå «stronghold-fylket» Rogaland sliter Høyre med velgerappellen. Der mister partiet 2,3 % oppslutning på en måling Respons Analyse gjorde for Stavanger Aftenblad denne uka.

* Høyre stuper i Østfold, og har abdisert som fylkets største parti. Fra å ha hatt støtte fra 34 % av velgerne før sommeren på Sentios fylkesmålinger, har partiet nå falt til en oppslutning på 28,3 %. Samtidig har Ap vokst, og er igjen klart størst i Østfold.

* Høyre har et kraftig fall i Erna Solbergs hjemfylke Hordaland på målingene fra Respons Analyse (- 4,3 prosentpoeng).

Kan bli desperate
Tilbakegangen må oppleves sviende for et Høyre som i flere år har brisket sweg med å være Norgs neste ledende regjeringsparti, og som allerede har kronet partileder Erna Solberg til statsminister.

Og da blir spørsmålet: Hvordan vil Høyre handle nå som velgerne er i vill flukt vekk fra partiet?

Svaret vil vi få om kort tid, og det gjelder egentlig å holde seg fast og være forberedt på «mye rart».  Som Sosialdemokraten.no tidligere har omtalt, valgte sentrale Høyre-topper å slå politisk mynt på Utøya-massakren da desperasjonen hadde begynt å få nakketak på partiet.

Og fra tidligere av vet vi at Høyre har norgesrekorden i negativ valgkamp, bl.a. gjennom å varsle selveste dommedag (!) hvis de rødgrønne kom til makta og gjennom å påstå at de rødgrønne er støttespillere for kommunistiske blodbad og massemord (!!).

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.