Kjell Inge Røkke er ferdig som norsk industrieier etter dette – opptrer som Akers svar på Gerd-Liv Valla

Kjell Inge Røkke har helt rett når han uttaler «– Mitt omdømme er skadet » til pressen i dag. Og det har han jommen sørget for selv, gjennom måten han har håndtert den aktuelle Aker-saken på. Det mest skadelige for Røkke er at han ikke viser tegn til at han selv innser hvordan han har bidratt til å skade seg selv.

Røkkes håndtering av Aker-saken kan fint sammenlignes med måten Gerd-Liv Valla håndterte mobbesaken i LO på: Han har samme besserwisser-innstilling, han har gjort alt rett, andre har all skyld, pressen er urettferdige og ikke minst – han har den samme nedlatende holdningen til de som er uenige med ham.

Kjell Inge Røkke ifører seg rollen som Aker-systemets svar på Gerd-Liv Valla. Forskjellen er vel at Høyre kommer løpende til med en gang de kan støtte en milliardær i trøbbel – mens de holdt kjeft da LO-sjefen falt for eget grep.

Etter min oppfatning er dagens presseforestilling begynnelsen på slutten for Kjell Inge Røkke som norsk industrieier.

Han kom inn som en slags unorsk Askeladden-figur, med folkelig innstilling til det meste og etterhvert med sympatiske uttalelser til offentligheten om viktigheten av å bidra til et sterkt fellesskap og verdien av at vi alle f.eks. betaler skatt. da Aker var i sårt tiltrengt behov for en investor i 2007, gikk staten inn med nærmere 5 milliarder kroner i Røkkes selskap – i den forvissning om at investeringen ville sikre norske industriarbeidsplasser, norsk eierskap til en viktig industriaktør og norsk kompetanseutvikling i samme sektor. Røkkes uttalte oppfatning om samfunnsånden var – etter min personlige oppfatning – en ekstra garanti for at han så behovet for å opptre på en helt annen måte overfor staten og fellesskapet som eier, enn overfor småaksjonærer med en håndfull aksjer.

Så feil kunne jeg altså ta.

Det som de siste ukene og månedene har blitt kjent som Aker-saken, vitner om en industrieier som overhodet ikke eier magamål – og som er mer opptatt av å karre til seg fra fellesskapet enn å sørge for å bidra til verdiskapning for det samme fellesskapet. Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor Kjell Inge Røkke og Aker har valgt denne strategien.

Jens Stoltenberg, Dag Terje Andersen og Sylvia Brustad har allerede fått passet påskrevet av Røkke og håndtlangerne hans flere ganger. Når han så bruker en direktesendt pressekonferanse på å rett ut håne den statsråden som har ansvaret for det politiske saksområdet som hans aktiviteter sorterer inn under, da kan det neppe være mange spikerslag igjen før kistelokket er ettertrykkelig på plass. Om det ikke var tydelig fra før av, kan ingen lenger mene at dette ikke er en åpen krig – der Røkke selv inntar rollen som både krigshisser og feltmarskalk.

Sylvia Brustad er på sin side stor nok til å heve seg over Røkkes forsøk på harselas, og sier til pressen at dete ikke handler om enkeltpersoner. Hun har full ryggdekning hos statsminister Jens Stoltenberg.

Kjell Inge Røkke er ferdig som norsk industrieier etter denne saken. Han faller neppe så raskt og hardt som Gerd-Liv Valla, det tror jeg ikke. Tvert om kan det bli en lang og skjærende svanesang for Røkke og kompani.

Og utrolig nok har han med åpne øyne sørget for denne utgangen helt på egenhånd.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Kommentarer fra leserne:


Sosialdemokraten.no


Mastercard Kredittkort | Biler til salgs | | | | | | | | | | | | |
Sitemap